ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

26 Μαρτίου 2023

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Να δώσει ξεκάθαρες εξηγήσεις η κυβέρνηση και ο κ. Πιερρακάκης προσωπικά, σχετικά με τη διπλή παρακολούθηση της κ. Seaford από ΕΥΠ και Predator, εξαιτίας της διαρροής των στοιχείων εμβολιασμού της

Στη Βουλή έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και από κοινού ο Γιάννης Ραγκούσης, Τομεάρχης Διαφάνειας και ο Μάριος Κάτσης, Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και 46 Βουλευτές, το ζήτημα της πρόθεσης τόσο της Κυβέρνησης, όσο και του ίδιου κ. Πιερρακάκη προσωπικά να δώσουν ξεκάθαρες εξηγήσεις, σχετικά μ​ε τη διπλή παρακολούθηση της κ. Seaford από ΕΥΠ και Predator, εξαιτίας της διαρροής των στοιχείων εμβολιασμού της.


​Κοινή ερώτηση του Γιάννη Ραγκούση, του Μάριου Κάτση και 46 Βουλευτών και Βουλευτριών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, ζητώντας απαντήσεις για την πρόθεση της Κυβέρνησης, όσο και του ίδιου του κ. Πιερρακάκη προσωπικά να δώσουν ξεκάθαρες εξηγήσεις, σχετικά με τη διπλή παρακολούθηση της κ. Seaford από ΕΥΠ και Predator, εξαιτίας της διαρροής των στοιχείων εμβολιασμού της, καθώς και σε ποιες ενέργειες, ως όφειλε, έχει προβεί για τη διερεύνηση της από 26/1/2023 σχετικής καταγγελίας τους στη Βουλή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

ΘΕΜΑ: Να δώσει ξεκάθαρες εξηγήσεις η κυβέρνηση και ο κ. Πιερρακάκης προσωπικά, σχετικά με τη διπλή παρακολούθηση της κ. Seaford από ΕΥΠ και Predator, εξαιτίας της διαρροής των στοιχείων εμβολιασμού της. Σε ποιες ενέργειες, ως όφειλε, έχει προβεί για τη διερεύνηση της από 26/1/2023 σχετικής καταγγελίας μας στη Βουλή;
 
Όταν πριν από δύο μήνες και συγκεκριμένα στις 26 Ιανουαρίου είχαμε καταγγείλει στη Βουλή  παρακολούθηση πολίτη, με επιμολυσμένο SMS με στοιχεία εμβολιασμού, ο κ. Πιερρακάκης έσπευσε προκλητικά να αποδώσει την καταγγελία μας σε σενάρια συνωμοσιολογίας.  

Ακολούθως, με το από 20.3.2023 δημοσίευμά, που δεν έχει διαψευσθεί από την κυβέρνηση, ούτε από την ΕΥΠ, το Documento επικαλούμενο ασφαλείς πληροφορίες, αναφέρει πως η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) διενέργησε πριν από περίπου ένα μήνα έλεγχο στον πάροχο τηλεπικοινωνίας Vodafone. Σκοπός του ελέγχου ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσο η Αμερικανίδα πολίτης Αρτεμις Σίφορντ βρισκόταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ. Όπως είναι ήδη γνωστό, η Αρτεμις Σίφορντ είναι πολιτική επιστήμονας και νομικός, έχει εργαστεί μεταξύ άλλων ως μάνατζερ κυβερνοασφάλειας του Facebook, ενώ είναι μέλος στο ευρωπαϊκό κέντρο του αμερικανικού think tank Atlantic Council.

Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα που είχε υποβάλει στην ΑΔΑΕ η ίδια, μετά την αποκάλυψη του Documento στις 13 Νοεμβρίου 2022, ότι περιλαμβανόταν μεταξύ των πολλών προσώπων που βρίσκονταν υπό παρακολούθηση, μέσω του παράνομου λογισμικού Predator, καθώς  της εστάλη ως δεύτερη υπενθύμιση ένα link, που προσομοίαζε στο πρώτο αυθεντικό, που σχετιζόταν με τον εμβολιασμό , όπως αυτά που εστάλησαν σε όλους τους Έλληνες πολίτες, μέσω της επίσημης πλατφόρμας emvolio.gov.gr. Μάλιστα, είναι απολύτως ενδεικτική και πρόδηλη η παγίδευση με το δεύτερο κακόβουλο SMS υπενθύμισης του ραντεβού για εμβολιασμό, καθώς είναι εξαιρετικά απίθανο να πετύχαιναν έναν τόσο καλό συγχρονισμό, μεταξύ του SMS πρώτης νόμιμης υπενθύμισης και του κακόβουλου πανομοιότυπου SMS που ακολούθησε, αφού αυτά απείχαν μόνο κάποιες ώρες το ένα από το άλλο και μάλιστα όχι εργάσιμες. Η αποστολή και των δύο SMS έγινε μετά τα μεσάνυχτα.
Aκολούθως, η Άρτεμις Σίφορντ κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την παρακολούθησή της με το Predator. Το γεγονός ότι και η ΕΥΠ την παρακολουθούσε και μάλιστα η εισαγγελική εντολή παρακολούθησής της έλαβε 6 παρατάσεις, αποδεικνύει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι το Predator δεν λειτουργούσε για τις υπηρεσίες κάποιων ιδιωτών, όπως είχε δηλώσει στο παρελθόν ο πρωθυπουργός, αλλά για τον ίδιο.

Μάλιστα, την ανωτέρω αποκάλυψη του Documento επιβεβαιώνει το από 23.3.2023 ρεπορτάζ των New York Times, το οποίο κάνει εκτεταμένη αναφορά και στις πολιτικές διαστάσεις της υπόθεσης των υποκλοπών. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Υπήκοος Ελλάδας και ΗΠΑ που εργάστηκε στην ομάδα ασφάλειας της Meta ενώ ήταν εγκατεστημένη στην Ελλάδα βρισκόταν τουλάχιστον για ένα χρόνο υπό παρακολούθηση από την ελληνική εθνική  υπηρεσία πληροφοριών και χακαρίστηκε με ένα ισχυρό εργαλείο κυβερνοκατασκοπείας, σύμφωνα με έγγραφα που έχουν στην κατοχή τους οι New York Times και επιβεβαιώνουν αξιωματούχοι με γνώση της υπόθεσης. H ταυτόχρονη υποκλοπή του τηλεφώνου [σ.σ. της Σίφορντ] από την εθνική υπηρεσία πληροφοριών και ο τρόπος με τον οποίο αυτό χακαρίστηκε δείχνουν ότι η υπηρεσία κατασκοπείας και όποιος της εμφύτευσε το κακόβουλο λογισμικό, γνωστό ως Predator, λειτουργούσαν συμπληρωματικά».

Δεδομένου ότι οι New York Times καταλήγουν στο αυτονόητο συμπέρασμα, ότι ΕΥΠ και Predator συνδέονται από ένα κοινό κέντρο, το οποίο δεν μπορεί να είναι άλλο από το Μέγαρο Μάξιμου και οι ανωτέρω περιγραφόμενες πράξεις παραβιάζουν oι διατάξεις του ν. 5002/2022.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1. Πώς και σε ποιους έδωσε πρόσβαση στα στοιχεία και τα ραντεβού εμβολιασμού της Αρτεμις Σίφορντ, από τη στιγμή που τα εν λόγω στοιχεία ήταν σε γνώση μόνο του κρατικού μηχανισμού και συγκεκριμένα μπορούσαν να προέλθουν αποκλειστικά και μόνο από τη βάση ψηφιακών δεδομένων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης;

2. Επιβεβαιώνει ή διαψεύδει τα δημοσιεύματα του Documento, αλλά ακόμη και αυτό των Νew Yorκ Times αναφορικά με το πεδίο αρμοδιότητάς του;

3. Όπως είχε νομική και πολιτική υποχρέωση, σε ποιες ενέργειες διερεύνησης της καταγγελίας που καταθέσαμε στη Βουλή, στις 26 Ιανουαρίου 2023, έχει από τότε προχωρήσει; Απευθύνθηκε επισήμως στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και στην Εισαγγελία Αθηνών; Ποιοι είναι οι αριθμοί πρωτοκόλλου και τα έγγραφα που αποδεικνύουν τις ενέργειές αυτές;

Οι ερωτώντες Βουλευτές


Ραγκούσης Γιάννης

Κάτσης Μάριος

Γεροβασίλη Όλγα

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γιώργος

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Κόκκαλης Βασίλειος

Λάππας Σπυρίδων

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπακαδήμα Φωτεινή

Μπαλάφας Γιάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Γιάννης

Νοτοπούλου Κατερίνα

Ξανθόπουλος Θεόφιλος


Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαηλιού Γιώργος

Παπανάτσιου Κατερίνα

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πολάκης Παύλος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Συρμαλένιος Νίκος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νίκος

Φωτίου Θεανώ

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

σύνδεσμος

Περισσότερα άρθρα