ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

8 Φεβρουαρίου 2023

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Επιτακτική ανάγκη η επικαιροποίηση, σύμφωνα με τη νεότερη νομοθεσία, της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το επίδομα παιδιού του ΟΠΕΚΑ

Γ. Ραγκούσης: Να αποδοθεί το επίδομα παιδιού του ΟΠΕΚΑ και στα εκτός γάμου αναγνωρισθέντα τέκνα, με επικαιροποίηση της σχετικής ΚΥΑ

Στη Βουλή έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης, την ανάγκη επικαιροποίησης της ΚΥΑ για την προστασία των τέκνων που έχουν αποκτηθεί εκτός γάμου και την απρόσκοπτη ενίσχυση των γονέων τους με το προβλεπόμενο επίδομα του ΟΠΕΚΑ. 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και τον Υπουργό Οικονομικών, με πρωτοβουλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Βουλευτή Β΄ Πειραιά, Γιάννη Ραγκούση, κατέθεσαν σήμερα 43 Βουλευτές και Βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, προκειμένου οι αρμόδιοι Υπουργοί να απαντήσουν τι πρόκειται να πράξουν, ώστε να εναρμονιστεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), Αριθμ. Γ.Π.οικ.Δ22/11/2705/58, ΦΕΚ τ. Β΄57/2018 με το νεότερο θεσμικό πλαίσιο που αφορά στη γονική μέριμνα και στο επίδομα τέκνων εκτός γάμου.

Ειδικότερα, ενώ με το άρθρο 9 του Ν. 4800/2021, η γονική μέριμνα αποδίδεται και στον πατέρα τέκνου εκτός γάμου που αναγνωρίζεται εκουσίως και ο Αστικός Κώδικας άρθρο 1510 στη γονική μέριμνα συμπεριλαμβάνει και την επιμέλεια του τέκνου, η ΚΥΑ που αφορά στο επίδομα τέκνου του ΟΠΕΚΑ, δεν αρκείται στην πράξη αναγνώρισης, αλλά απαιτεί και δικαστική απόφαση για την απόδοση της επιμέλειας.

Είναι προφανές, ότι η ΚΥΑ βρίσκεται σε αντίθεση με τον Ν. 4800/2021 και τον Αστικό Κώδικα και γι΄ αυτό ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί, αν προτίθενται να επικαιροποιήσουν τη σχετική ΚΥΑ, προκειμένου να μην αδικούνται τα αναγνωρισμένα παιδιά εκτός γάμου.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Οικονομικών
ΘΕΜΑ: «Επιτακτική ανάγκη η επικαιροποίηση, σύμφωνα με τη νεότερη νομοθεσία, της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το επίδομα παιδιού του ΟΠΕΚΑ»
Με το άρθρο 5 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), Αριθ. Γ.Π.οικ.Δ22/11/2705/58, ΦΕΚ τ. Β΄57/2018, ορίζονται οι ειδικές περιπτώσεις εξαρτώμενων τέκνων για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού, του άρθρου 214 του Ν. 4512/2018.
Στο παραπάνω άρθρο της σχετικής ΚΥΑ (ΦΕΚ τ. Β΄57/2018), άρθρο 5 περ. (β), αναφέρεται ότι ως εξαρτώμενα τέκνα θεωρούνται: «(β) Τα τέκνα άγαμου πατέρα, εφόσον ο αιτών/υπόχρεος άγαμος πατέρας τα έχει αναγνωρίσει με συμβολαιογραφική πράξη ή με δικαστική απόφαση και έχει την επιμέλεια με δικαστική απόφαση».
Ωστόσο με το άρθρο 9 του Ν. 4800/2021, με το οποίο τροποποιείται το άρθρο 1515 του Αστικού Κώδικα, προβλέπεται, ότι τη γονική μέριμνα αποκτά και ο πατέρας, την οποία ασκεί από κοινού με τη μητέρα, όταν εκουσίως προβαίνει στην αναγνώριση τέκνου που γεννήθηκε χωρίς γάμο των γονέων του: «Άρθρο 1515 Τέκνα χωρίς γάµο των γονέων τους Η γονική µέριµνα του ανηλίκου τέκνου που γεννήθηκε και παραμένει χωρίς γάµο των γονέων του ανήκει στη μητέρα του. Όταν το τέκνο αναγνωρίζεται εκούσια ή δικαστικά µε αγωγή που άσκησε ο πατέρας, αποκτά γονική µέριµνα και ο πατέρας, την οποία ασκεί από κοινού µε τη μητέρα. Αν οι γονείς δεν ζουν μαζί, εφαρμόζονται αναλόγως τα άρθρα 1513 και 1514».
Συνακόλουθα, με το άρθρο 1510 του Αστικού Κώδικα, που αφορά στη γονική μέριμνα, αναφέρεται ότι αυτή: «περιλαμβάνει την επιμέλεια του προσώπου, τη διοίκηση της περιουσίας και την εκπροσώπηση του τέκνου σε κάθε υπόθεση ή δικαιοπραξία ή δίκη, που αφορούν το πρόσωπο ή την περιουσία του».
Επομένως, σε αντίθεση με τον Αστικό Κώδικα, όπως ισχύει, σύμφωνα με τον οποίο, ο ασκών τη γονική μέριμνα για παιδιά χωρίς γάμο των γονέων ασκεί και την επιμέλεια αυτών, η ΚΥΑ(ΦΕΚ τ. Β΄57/2018) με την οποία ρυθμίζονται τα θέματα διαδικασίας χορήγησης και καταβολής του επιδόματος, προϋποθέτει και δικαστική απόφαση για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού για αναγνωρισμένα τέκνα χωρίς γάμο.
Επειδή, γονείς, που έχουν αναγνωρισμένα με συμβολαιογραφική πράξη τέκνα χωρίς γάμο, απορρίπτονται από τον ΟΠΕΚΑ ως δικαιούχοι επιδόματος τέκνου, λόγω απουσίας δικαστικής απόφασης.
Επειδή, η γονική μέριμνα συμπεριλαμβάνει και την επιμέλεια του αναγνωρισμένου με συμβολαιογραφική πράξη παιδιού χωρίς γάμο.
Επειδή, υπάρχει σύγκρουση μεταξύ των νόμων 4800/2018-Αστικού Κώδικα και της ΚΥΑ Αριθ. Γ.Π.οικ.Δ22/11/2705/58, ΦΕΚ τ. Β΄57/2018.
Επειδή, υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη επικαιροποίησης της προαναφερόμενης ΚΥΑ.
Επειδή, η προστασία της οικογένειας προβλέπεται από το άρθρο 21 του Συντάγματος.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Προτίθενται να επικαιροποιήσουν άμεσα την ΚΥΑ Αριθ. Γ.Π.οικ.Δ22/11/2705/58 ΦΕΚ τ. Β΄57/2018, προκειμένου να μην απαιτείται και δικαστική απόφαση επιμέλειας για εκουσίως αναγνωρισμένα με συμβολαιογραφική πράξη τέκνα χωρίς γάμο;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Ραγκούσης Γιάννης
Φωτίου Θεανώ
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αδαμοπούλου Αγγελική
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος - Χρήστος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γκιόλας Γιάννης
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Γιάννης
Μπακαδήμα Φωτεινή
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Κατερίνα
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαηλιού Γιώργος
Παπανάτσιου Κατερίνα
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Τζούφη Μερόπη
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νίκος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος

σύνδεσμος

Περισσότερα άρθρα