ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

19 Ιανουαρίου 2023

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Σε κατάσταση χρεοκοπίας οι Σχολικές Επιτροπές στο Κερατσίνι-Δραπετσώνα, στον Κορυδαλλό, στη Νίκαια-Αγ.Ι. Ρέντη, στο Πέραμα και στη Σαλαμίνα, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της ακρίβειας

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, με πρωτοβουλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Βουλευτή Β΄ Πειραιά, Γιάννη Ραγκούση, κατέθεσαν σήμερα 23 Βουλευτές και Βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για την κατάσταση χρεοκοπίας που έχουν περιέλθει οι Σχολικές Επιτροπές και οι Δήμοι, εξαιτίας των υπέρογκων χρεώσεων και της ακρίβειας στις τιμές της ενέργειας (ρεύμα-πετρέλαιο-φυσικό αέριο), αλλά κι όλων των αναλώσιμων και των υλικών καθαριότητας.

Ειδικότερα, παρότι η κυβέρνηση βαυκαλίζεται ότι έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία την ακρίβεια με τις επιδοτήσεις της αισχροκέρδειας, η ετήσια χρηματοδότηση ενός τυπικού σχολείου αρκεί ΜΟΝΟ για την πληρωμή του ρεύματος, όταν καλείται να πληρώσει περίπου 1.000 € το μήνα. Προφανώς, για τη στοιχειώδη λειτουργία ενός δημόσιου σχολείου χρειάζονται και θέρμανση, και καθαριστικά, και χαρτικά, και μικροεπισκευές, και υλικά γραφείου, τα οποία αδυνατεί να εξασφαλίσει.

Κι ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαίωνε ότι θα υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του διπλασιασμού των λειτουργικών εξόδων, αφενός δεν αυξάνει το ποσό των τακτικών επιχορηγήσεων από τους ΚΑΠ, αφετέρου η μόνη έκτακτη επιχορήγηση που έδωσε αρκούσε μόνο για την πληρωμή του ρεύματος ενός μήνα.

Δεδομένου ότι τα δημόσια σχολεία λειτουργούν όπως όπως με τις ηρωικές προσπάθειες των εκπαιδευτικών, των γονιών και των μαθητών τους, ερωτάται ο Κ. Υπουργός, αν προτίθεται να δώσει έκτακτη επιχορήγηση τουλάχιστον στο ύψος της μιας τακτικής κι αν πράγματι πρόκειται να αυξήσει τα κονδύλια για τα λειτουργικά έξοδα των Σχολικών Επιτροπών, πριν χρεοκοπήσουν οριστικά.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Σε κατάσταση χρεοκοπίας οι Σχολικές Επιτροπές στο Κερατσίνι-Δραπετσώνα, στον Κορυδαλλό, στη Νίκαια-Αγ.Ι. Ρέντη, στο Πέραμα και στη Σαλαμίνα, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της ακρίβειας»

Σύμφωνα με έγκυρα δημοσιεύματα στον τύπο, το 2022 έκλεισε με υπερκέρδη 3,2 δις ευρώ για τις εταιρείες παροχής ρεύματος και με 2,5 δις ευρώ υπερκέρδη για τα διυλιστήρια. Η χώρα μας μάλιστα εξακολουθεί να είναι η ακριβότερη στη χονδρεμπορική του ρεύματος στην Ευρώπη, ενώ βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα αγοραστικής δύναμης των πολιτών της. Παράλληλα, με την αυγή του 2023, οι αυξήσεις στις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών συνεχίζονται, κατατρώγοντας το εισόδημα των νοικοκυριών, τουλάχιστον κατά 40%, σύμφωνα με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ. Είναι πια προφανές, ότι η ακρίβεια είναι «ακρίβεια Μητσοτάκη και Νέας Δημοκρατίας», στο μεγαλύτερο ποσοστό της.
Κι ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να επιδοτεί προκλητικά τα υπερκέρδη των παρόχων ρεύματος και να αφήνει ασύδοτη την αγορά ενέργειας και καυσίμων, οι Δήμοι και οι Σχολικές Επιτροπές βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας. Οι επιχορηγήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) μένουν σταθερά μειωμένες κατά 50% περίπου, ενώ την ίδια ώρα οι αυξήσεις μόνο στο ρεύμα και στα καύσιμα έχουν τουλάχιστον διπλασιάσει το κόστος λειτουργίας των σχολείων.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι για ένα 12/θέσιο Δημοτικό Σχολείο ή ένα Γυμνάσιο 12 τμημάτων στο Κερατσίνι-Δραπετσώνα, στον Κορυδαλλό, στη Νίκαια-Αγ.Ι. Ρέντη, στο Πέραμα και στη Σαλαμίνα, η κρατική επιχορήγηση από τους ΚΑΠ ανέρχεται σε ένα ποσό πάνω κάτω στα 12.000 €, το οποίο αρκεί μόνο για το κόστος ρεύματος που μεσοσταθμικά κινείται στα 1.000€ το μήνα! Δε μένουν χρήματα ούτε για θέρμανση, ούτε για νερό, ούτε για καθαριστικά, ούτε για γραφική ύλη, ούτε για μικροεπισκευές, ούτε για αναλώσιμα, ούτε για άλλα λειτουργικά έξοδα. Επομένως, τα σχολεία είτε λειτουργούν υπερχρεωμένα σε ρεύμα, νερό, και θέρμανση, κ.ά., είτε υπολειτουργούν υποβαθμίζοντας τις υπηρεσίες τους σε βάρος των μαθητών και των οικογενειών τους. Η κάλυψη μέρους των εξόδων από τους Δήμους δίνει μία ανάσα, αλλά και πάλι δε φθάνουν για τις ανάγκες τους.
Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών υποσχέθηκε πρόσθετη στήριξη των Δήμων και των Σχολικών Επιτροπών, πλην όμως, πέρα από μία έκτακτη επιχορήγηση 14.000.000€ τον Οκτώβριο του 2022, που αντιστοιχεί στο μισό ποσό μίας από τις τέσσερις ετήσιες τακτικές επιχορηγήσεις από τους ΚΑΠ, δεν έχει προβεί σε καμία άλλη έκτακτη ενίσχυση. Ουσιαστικά, δηλαδή, το μόνο που έχει πράξει το Υπουργείο Εσωτερικών για την αντιμετώπιση της τεράστιας αύξησης του ρεύματος και των καυσίμων στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι να πληρώσει το ρεύμα ενός μήνα! Πέραν τούτου, ουδέν.
Πρόσφατα, μάλιστα, με εντολή της διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ κλιμάκιά του επισκέπτονταν σχολικές μονάδες της περιοχής του Πειραιά και ενημέρωναν τη διοίκησή τους ότι πρόκειται να διακόψουν την παροχή ρεύματος, αν δεν προβούν άμεσα σε εξόφληση των χρεών τους.
Σε αυτές τις συνθήκες, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς κάνουν αγωνιώδεις προσπάθειες να εξασφαλίσουν ένα ελάχιστο αξιοπρεπές επίπεδο σπουδών, πολλές φορές με προσωπικό κόστος. Με σχολικά κτίρια που δε συντηρούνται επαρκώς, αφού οι κρατικές επιχορηγήσεις (πρώην ΣΑΤΑ) έχουν συρρικνωθεί δραματικά, με σχολικές αίθουσες που δεν έχουν καμία ενεργειακή προδιαγραφή, με απαρχαιωμένες υποδομές, καμιά φορά χωρίς καμία διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας μαθητών κι εκπαιδευτικών.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Προτίθεται να επιχορηγήσει έκτακτα με τουλάχιστον μία ολόκληρη δόση τις Σχολικές Επιτροπές, ώστε να εξοφληθούν τα συσσωρευμένα χρέη τους;
2. Πρόκειται να αυξήσει τις τακτικές επιχορηγήσεις, ώστε να πλησιάσουν τα προ μνημονίων επίπεδα;

Οι ερωτώντες Βουλευτές:
Ραγκούσης Γιάννης

Αβραμάκης Ελευθέριος
Αδαμοπούλου Αγγελική
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Βαρδάκης Σωκράτης
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μπακαδήμα Φωτεινή
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαηλιού Γιώργος
Πολάκης Παύλος
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Τζούφη Μερόπη
Φίλης Νίκος
Χρηστίδου Ραλλία

σύνδεσμος

Περισσότερα άρθρα