ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

13 Οκτωβρίου 2022

Γ. Ραγκούσης: Η Κυβέρνηση φέρνει αυξήσεις 8-10% στις ασφαλιστικές εισφορές μη μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών - Φτάνει πια, λέει ο Εμπορικός Σύλλογος Νίκαιας

Στη Βουλή έφερε ο Βουλευτής Β΄Πειραιά και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Ραγκούσης, την αγωνία του Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών, που προβλέπει ο Ν. 4670/20 (ν. Βρούτση)​,που θα επιφέρει ακόμα ένα πλήγμα στην ήδη εξουθενωμένη μικρή επιχείρηση.

Σε κατάθεση αναφοράς προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προχώρησε σήμερα ο Γιάννης Ραγκούσης, Βουλευτής Β΄Πειραιά και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με αφορμή το έγγραφο (954/13-10-2022) του Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας, με το οποίο κάνουν σαφές ότι αγωνιούν για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών, που θα επιφέρει ακόμα ένα πλήγμα στην ήδη εξουθενωμένη μικρή επιχείρηση που προβλέπει ο Ν. 4670/20 (ν. Βρούτση).

Ειδικότερα, ο Εμπορικός Σύλλογος Νίκαιας επισημαίνει ότι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιανουαρίου 2023 προβλέπεται από τον ασφαλιστικό «νόμο Βρούτση» (ν.4670/20), ο οποίος προβλέπει πως οι εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, θα αναπροσαρμοστούν το 2023, σύμφωνα με τον μέσο πληθωρισμό του προηγούμενου έτους. Επιπλέον, όταν θεσπίστηκε η συγκεκριμένη διάταξη νόμου το 2020, η χώρα δεν αντιμετώπιζε τόσο έντονη πληθωριστική κρίση. Όμως τώρα, δυόμισι χρόνια μετά, ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 11,4% (Αύγουστος), ενώ ο μέσος πληθωρισμός στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου κινείται στο 7,9%. Τέλος, μετά την 10ετή οικονομική κρίση, την πανδημία και τώρα την ενεργειακή κρίση είναι σίγουρο και βέβαιο ότι δεν θα μπορέσουν οι μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στην προβλεπόμενη αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, διότι οι καταναλωτές προσπαθούν με τους χαμηλούς μισθούς που λαμβάνουν να αντιμετωπίσουν την μάστιγα της ακρίβειας στα ράφια.

Ακολουθεί η Αναφορά και επισυνάπτεται το Έγγραφο του Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας.

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ: «Ο ν. Βρούτση (4670/20) φέρνει αυξήσεις 8-10% στις ασφαλιστικές εισφορές μη μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών. Φτάνει πια, λέει ο Εμπορικός Σύλλογος Νίκαιας».


Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής της Β΄ Πειραιά, Ιωάννης Ραγκούσης, έχοντας υπόψη του το υπ. αρ. 954/13-10-2022 έγγραφο του Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας το καταθέτει ως αναφορά προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μεταφέροντας την αγωνία για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών, που θα επιφέρει ακόμα ένα πλήγμα στην ήδη εξουθενωμένη μικρή επιχείρηση που προβλέπει ο Ν. 4670/20 (ν. Βρούτση), ζητώντας άμεσες απαντήσεις.


Στο έγγραφό του, ο Εμπορικός Σύλλογος Νίκαιας, μεταξύ άλλων, επισημαίνει τα εξής:

· Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιανουαρίου 2023 προβλέπεται από τον ασφαλιστικό «νόμο Βρούτση» (ν.4670/20), ο οποίος προβλέπει πως οι εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, θα αναπροσαρμοστούν το 2023, σύμφωνα με τον μέσο πληθωρισμό του προηγούμενου έτους.

· Όταν θεσπίστηκε η συγκεκριμένη διάταξη νόμου το 2020, η χώρα δεν αντιμετώπιζε τόσο έντονη πληθωριστική κρίση. Όμως τώρα, δυόμισι χρόνια μετά, ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 11,4% (Αύγουστος), ενώ ο μέσος πληθωρισμός στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου κινείται στο 7,9%.

· Μετά την 10ετή οικονομική κρίση, την πανδημία και τώρα την ενεργειακή κρίση είναι σίγουρο και βέβαιο ότι δεν θα μπορέσουν οι μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στην προβλεπόμενη αύξηση ασφαλιστικών εισφορών διότι την συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον από τους καταναλωτές οι οποίοι προσπαθούν με τους χαμηλούς μισθούς που λαμβάνουν να αντιμετωπίσουν την μάστιγα της ακρίβειας στα ράφια.

· Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ είναι πάντα κοντά στα μέλη του και αφουγκραζόμενος την κραυγή αγωνίας αυτών, επισημαίνει προς όλους τους αρμοδίους ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες.

Επισυνάπτεται το υπ. αρ. 954/13-10-2022 έγγραφο του Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας.

Αθήνα 13 Οκτωβρίου 2022

Ο καταθέτων Βουλευτής

Γιάννης Ραγκούσης

σύνδεσμος

Περισσότερα άρθρα