ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

26 Σεπτεμβρίου 2022

Ερώτηση 49 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Η ΔΕΗ εκβιάζει και τρομοκρατεί τους καταναλωτές μέσω των εισπρακτικών εταιρειών, ακόμα κι αυτούς που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Τιμολόγιο

Στη Βουλή έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης, τους εκβιασμούς και την τρομοκράτηση πολιτών από εισπρακτικές εταιρείες που εκπροσωπούν τη ΔΕΗ, λόγω απλήρωτων λογαριασμών. Το παράδειγμα του Κερατσινίου.

Γ. Ραγκούσης: Εκβιάζουν και τρομοκρατούν τους πολίτες για λογαριασμό της ΔΕΗ οι εισπρακτικές εταιρείες, ενώ η κυβέρνηση παρακολουθεί απαθής.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με πρωτοβουλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Βουλευτή Β΄ Πειραιά, Γιάννη Ραγκούση, κατέθεσαν σήμερα 49 Βουλευτές και Βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στηλιτεύοντας τις ανήθικες πρακτικές των εξουσιοδοτημένων εταιρειών είσπραξης από τη ΔΕΗ, οι οποίες εκβιάζουν καταναλωτές που οφείλουν λογαριασμούς, σε μία εποχή πρωτοφανούς ακρίβειας κι οικονομικής ανέχειας των πολιτών από τις κυβερνητικές πολιτικές.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών από τη Β΄ Πειραιά, οι εισπρακτικές εταιρείες τηλεφωνούν σε νοικοκυριά ακόμα και για έναν απλήρωτο λογαριασμό, απειλώντας τους με διακοπή της ηλεκτροδότησης, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιδοτεί με εκατοντάδες εκατομμύρια την κερδοσκοπία των παρόχων ρεύματος. Οι εκβιασμοί και η τρομοκρατία των εταιρειών για λογαριασμό των golden boys της ΔΕΗ δεν κάμπτονται ούτε μπροστά στα ευάλωτα νοικοκυριά που έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να υιοθετήσει την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να μην κόβεται το ρεύμα στους πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
 
ΘΕΜΑ: «Η ΔΕΗ εκβιάζει και τρομοκρατεί τους καταναλωτές μέσω των εισπρακτικών εταιρειών, ακόμα κι αυτούς που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Τιμολόγιο»

Ως αποτέλεσμα της ανάλγητης κυβερνητικής πολιτικής επί μήνες για το ρεύμα, ήρθε ένα τσουνάμι απλήρωτων λογαριασμών, συσσωρεύοντας νέα χρέη για τους καταναλωτές, οι οποίοι παρά την πολυδιαφημισμένη πολιτική επιδοτήσεων του ράλι τιμών, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στους λογαριασμούς ρεύματος. Την ίδια στιγμή, η διοίκηση της ΔΕΗ, ανέθεσε σε εισπρακτικές εταιρείες να εκβιάζουν και να τρομοκρατούν τους πολίτες- καταναλωτές, ακόμα και για έναν απλήρωτο λογαριασμό.
Σύμφωνα με καταγγελίες από πολίτες της Β΄ Πειραιά οι εξουσιοδοτημένοι από τη ΔΕΗ, μέσω δικηγορικών γραφείων, δεν διστάζουν να απειλήσουν με διακοπή της ηλεκτροδότησης ακόμα και νοικοκυριά που έχουν ενταχθεί στο προστατευτικό πλαίσιο του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ή των ευάλωτων πελατών.  
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί  νοικοκυριό στο Κερατσίνι που είναι ενταγμένο στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και για απλήρωτα μη ληξιπρόθεσμα χρέη 1.200€, επώνυμη δικηγορική εταιρεία απαιτούσε άμεση προκαταβολή 300€ και 12 δόσεις αντί για 24. Ήταν, δε, τέτοια η αναλγησία τους που, όταν τους ενημέρωσαν ότι ανήκουν στο Κοινωνικό Τιμολόγιο κι ότι ζητούν καλύτερους όρους αποπληρωμής και περισσότερες δόσεις, τους απείλησαν με άμεση διακοπή της παροχής ρεύματος.
Είναι φανερό πως, τα golden boys της ΔΕΗ, μπροστά στην τυφλή επιδίωξη αύξησης της κερδοφορίας των μετόχων της  ΔΕΗ και τα συνακόλουθα δωράκια-μπόνους στον εαυτό τους δεν ορρωδούν προ ουδενός.  Με κυβερνητική κάλυψη, εκβιάζουν, τρομοκρατούν κι απειλούν ανήμπορους πολίτες, είτε είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό  Τιμολόγιο είτε όχι, αδιαφορώντας πλήρως για τις ανάγκες τους και για τις ζωές τους.

Κατόπιν αυτών,
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός

1. Γνωρίζει ότι οι εισπρακτικές εταιρείες επιδεικνύουν αυτή την εκβιαστική κι απάνθρωπη συμπεριφορά απέναντι σε ευπαθείς κι ευάλωτους πολίτες;
2. Τι προτίθεται να πράξει ώστε να σταματήσουν αυτές οι συμπεριφορές από τις εισπρακτικές εταιρείες;
3. Πώς προτίθεται να προστατεύσει τα νοικοκυριά και ειδικά τα πιο ευάλωτα από την ενεργειακή φτώχεια ενόψει μάλιστα του δύσκολου χειμώνα που έρχεται;
4. Πόσοι ήταν τελικά οι ωφελούμενοι του Ταμείου Επανασυνδέσεων;
5. Σκοπεύει το ΥΠΕΝ να το ενεργοποιήσει ξανά και να βρει πρόσθετα κονδύλια καθώς η αδυναμία των νοικοκυριών να εξοφλήσουν τους αβάστακτους λογαριασμούς ρεύματος έχει μετατραπεί πλέον σε σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα ή αδιαφορεί για τις ζωές των ανθρώπων παρά μόνο για τα χρυσά bonus  των γαλάζιων στελεχών της ΔΕΗ;
6. Θα υιοθετήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη την τροπολογία (1293/192/4.5.2022) που έχει καταθέσει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ώστε να μην κόβεται το ρεύμα στους πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν τη ληστρική προσαύξηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, τώρα που και η κυβέρνηση αναγνώρισε έστω σε ένα βαθμό την άδικη εφαρμογή της;

Οι ερωτώντες Βουλευτές:
Ραγκούσης Γιάννης
Φάμελλος Σωκράτης
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος - Χρήστος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος
Κατρούγκαλος Γιώργος
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Κόκκαλης Βασίλειος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Γιάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Κατερίνα
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαηλιού Γιώργος
Παπανάτσιου Κατερίνα
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Συρμαλένιος Νίκος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Τόλκας Άγγελος
Φίλης Νίκος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος

σύνδεσμος

Περισσότερα άρθρα