ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

22 Ιουλίου 2022

Δήλωση του Γιάννη Ραγκούση για την απροσχημάτιστα έκνομη απόφαση της ΕΣΑΛ να επιτρέψει τη συνέχιση των έργων της COSCO στην Πειραϊκή, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και γνωμοδότηση της αυτοδιοίκησης για την νέα ΣΜΠΕ, κατά παράβαση της ενωσιακής νομοθεσίας

Κατ΄ εντολή της κυβέρνησης, η Επιτροπή Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Λιμένων προχώρησε σήμερα στην έγκριση του master plan του ΟΛΠ, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους δήμους, όπως οι δήμαρχοι καταγγέλλουν, αλλά και χωρίς προηγούμενη γνωμοδότηση επί της νέας Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Με την ενέργειά της αυτή, η κυβέρνηση -δια του πλήρως ελεγχόμενου οργάνου της ΕΣΑΛ- καταστρατηγεί την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που ανέστειλε τα έργα επέκτασης του λιμανιού και παραβιάζει την ενωσιακή νομοθεσία, λόγω μη προηγούμενης διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Eν ολίγοις, η «φιλοεπενδυτική κυβέρνηση των αρίστων» της ΝΔ, δια του αρμοδίου Υπουργού Περιβάλλοντος, ενέκρινε «χωρίς τον ξενοδόχο» τη νέα ΣΜΠΕ με αντιδημοκρατικές διαδικασίες, την οποία τώρα επικαλείται η ΕΣΑΛ του κ. Πλακιωτάκη για να εγκρίνει χωρίς διαβούλευση το master plan και τη νέα επέκταση της COSCO.

Μ’ αυτόν τον τρόπο μεθοδεύει ακόμη μια φορά τη νομιμοποίηση των περιβαλλοντικών αυθαιρεσιών της COSCO, στο όνομα των αναπτυξιακών επενδύσεων και της δήθεν βελτίωσης των συνθηκών ζωής των κατοίκων της Πειραϊκής!

Ας μας απαντήσουν, λοιπόν, υπεύθυνα, οι κ.κ. Μητσοτάκης και οι αρμόδιοι Υπουργοί του, αν «βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης» συνιστά η περιβαλλοντική επιβάρυνση της Πειραϊκής, η ατμοσφαιρική ρύπανση από τους τόνους καυσαερίων που εισπνέουν οι ήδη ταλαιπωρημένοι κάτοικοι, η κυκλοφοριακή συμφόρηση και η μετατροπή σε απέραντο εργοτάξιο του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας, του Περάματος και της Σαλαμίνας;

σύνδεσμος

Περισσότερα άρθρα