ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

27 Ιουνίου 2022

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Χιλιάδες πολίτες στη Β Πειραιά χάνουν τα κρίσιμα, για την επιβίωσή τους, κοινωνικά επιδόματα, εξαιτίας της απαράδεκτης αύξησης των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ακινήτων από την κυβέρνηση

Στη Βουλή έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄ Πειραιά,  Γιάννης Ραγκούσης  την απώλεια αναγκαίων κοινωνικών επιδομάτων για την επιβίωση των χιλιάδων δικαιούχων της Β’ Πειραιά, εξαιτίας της αύξησης των αντικειμενικών τιμών ζώνης ακινήτων στις λαϊκές συνοικίες και της άρνησης της κυβέρνησης να προστατεύσει τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με πρωτοβουλία του  Κοινοβουλευτικού  Εκπροσώπου και Βουλευτή Β΄ Πειραιά, Γιάννη Ραγκούση, κατέθεσαν σήμερα  22 Βουλευτές και Βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με την οποία τονίζουν αυτό που είχε προβλεφθεί με κατατεθείσα Ερώτηση στη Βουλή  πριν ακριβώς 1 έτος, ότι με την αύξηση των νέων αντικειμενικών αξιών κατά 20% μεσοσταθμικά χιλιάδες δικαιούχοι πολίτες στη Β’ Πειραιά, χάνουν τα επιδόματα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ: το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το Επίδομα Στέγασης, κ.α.

Παράλληλα, επηρεάζονται τα ΚΟΤ Α-Β, το Κοινωνικό μέρισμα, το Οικογενειακό επίδομα, το Φοιτητικό επίδομα, καθώς και η προστασία 1ης κατοικίας από πλειστηριασμούς.

Ειδικότερα, την ίδια ώρα, με τις φετινές ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ, η συντριπτική πλειοψηφία, όταν είδε εκπτώσεις, ήταν 50-60 €. Αντιθέτως, οι γειτονιές όπως η Β’ Πειραιά, επιβαρύνονται με δυσβάσταχτες για το πορτοφόλι τους αυξήσεις στις χρεώσεις, λόγω αύξησης των τιμών ζώνης ακινήτων:  στο Κερατσίνι φτάνει ως το 38,89%, στο Πέραμα στο 27,78%, σε Κορυδαλλό και Νίκαια στο 16,67%, στη Δραπετσώνα στο 21,05%, στον Αγ. Ι. Ρέντη στο 13,64%, στα Αμπελάκια Σαλαμίνας έως και 35%.

Τέλος, οι βουλευτές  καλούν τους Υπουργούς  να απαντήσουν, γιατί απέρριψαν την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, που προέβλεπε αποσύνδεση των αντικειμενικών αξιών από τα κοινωνικά επιδόματα και ΚΟΤ, καθώς αποτελεί τη μόνη λύση και αναμένουν έστω και τώρα τις  προτάσεις για τους πολίτες που επιβαρύνονται από υπέρογκες αυξήσεις  της Ομάδας Εργασίας που συγκροτήθηκε  για τη αξιολόγηση του αποτελέσματος αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών.


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Οικονομικών
Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ: Χιλιάδες πολίτες στη Β´ Πειραιά χάνουν τα κρίσιμα, για την επιβίωσή τους, κοινωνικά επιδόματα, εξαιτίας της απαράδεκτης αύξησης των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ακινήτων από την κυβέρνηση

Όπως είχαμε προβλέψει με Ερώτησή μας πριν ακριβώς 1 έτος, με την αύξηση των νέων αντικειμενικών αξιών κατά 20% μεσοσταθμικά χιλιάδες δικαιούχοι πολίτες στη Β’ Πειραιά, χάνουν τα επιδόματα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ: το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το Επίδομα Στέγασης, κ.α. Παράλληλα, επηρεάζονται τα ΚΟΤ Α-Β, το Κοινωνικό μέρισμα, το Οικογενειακό επίδομα, το Φοιτητικό επίδομα, καθώς και η προστασία 1ης κατοικίας από πλειστηριασμούς.
Την ίδια ώρα, με τις φετινές ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ, η συντριπτική πλειοψηφία, όταν είδε εκπτώσεις, ήταν 50-60 €. Ενώ οι γειτονιές όπως η Β’ Πειραιά, που βρίσκονται ήδη στη δίνη της ενεργειακής ακρίβειας, δέχονται δυσβάσταχτες για το πορτοφόλι τους αυξήσεις στις χρεώσεις, λόγω αύξησης των τιμών ζώνης ακινήτων:
Ειδικότερα, η τιμή ζώνης στο Κερατσίνι φτάνει ως το 38,89%, στο Πέραμα στο 27,78%, σε Κορυδαλλό και Νίκαια στο 16,67%, στη Δραπετσώνα στο 21,05%, στον Αγ. Ι. Ρέντη στο 13,64%, στα Αμπελάκια Σαλαμίνας έως και 35%.
Όλα αυτά τα είχαμε επισημάνει εγκαίρως στον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος υποσχέθηκε τη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας για την αξιολόγηση του αποτελέσματος της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών σε λοιπούς – πλέον του ΕΝΦΙΑ – φόρους και κοινωνικά επιδόματα, καθώς και τη διατύπωση προτάσεων προσαρμογή στα νέα δεδομένα.
Ωστόσο, προσαρμογές στα όρια τεκμηρίων για τα κοινωνικά επιδόματα δεν ανακοινώθηκαν. Ο κ. Σταϊκούρας, όχι μόνο απέρριψε τη σχετική τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, αλλά τήρησε “σιγή ασυρμάτου”, παραπέμποντας στα τελευταία ανεπαρκή μέτρα προστασίας έναντι της ενεργειακής ακρίβειας.
Γίνεται ξεκάθαρο από τα παραπάνω, πως η μείωση των αντικειμενικών αξιών αποδεικνύεται κυβερνητικό πυροτέχνημα και κοροϊδία για τους πολίτες, καθώς η κυβέρνηση ισοφαρίζει τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ με το κόψιμο των επιδομάτων.
Επομένως, η μόνη λύση στις αυξημένες αντικειμενικές αξίες, που ανεβάζουν την αξία της αμετάβλητης από πέρυσι περιουσίας, είναι να αποσυνδεθούν από αυτές τα επιδόματα.
 
Βάσει των ανωτέρω,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Γιατί απέρριψαν την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, που προέβλεπε αποσύνδεση των αντικειμενικών αξιών από τα κοινωνικά επιδόματα και ΚΟΤ;
Ποιο το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας, που συγκρότησε για τη αξιολόγηση του αποτελέσματος αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών και ποιες προτάσεις διατυπώνει για τους πολίτες που επιβαρύνονται από υπέρογκες αυξήσεις;
Προτίθενται, έστω και τώρα, ν’ αποσυνδέσουν τα κοινωνικά επιδόματα από τις νέες αντικειμενικές αξίες, τουλάχιστον στα ευάλωτα νοικοκυριά των επιβαρυμένων λαϊκών συνοικιών, όπως αυτές της Β’ Πειραιά;
 
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Ραγκούσης Γιάννης
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Φωτίου Θεανώ
Αυλωνίτης Αλέξανδρος - Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βαρεμένος Γιώργος
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Μάλαμα Κυριακή
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Μπουρνούς Γιάννης
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νίκος
Χρηστίδου Ραλλία

σύνδεσμος

Περισσότερα άρθρα