ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

18 Ιουνίου 2022

Γ. Ραγκούσης: Έχετε στήσει ένα επιτελικό παρακράτος παράνομων παρακολουθήσεων και μία Μαξίμου ΑΕ έκνομων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή για τις υποκλοπές και την επιχειρηματική δραστηριότητα στο Μαξίμου

Στην επίκαιρη ερώτηση του Γιάννη Ραγκούση με θέμα την επιχειρηματική δραστηριότητα του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόρη Δημητριάδη και τη σχέση αυτής με εταιρείες και πρόσωπα που εμπορεύονται λογισμικά παρακολούθησης κλήθηκε να απαντήσει, αλλά ουσιαστικά δεν απάντησε, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτης.

Ο Υπουργός παρέμεινε αδιάφορος απέναντι στην ίδρυση από τον ΓΓ του Πρωθυπουργού, ενώ ήταν εν ενεργεία, εταιρείας, στην οποία ήταν μοναδικός μέτοχος, καθώς και στην εξαγορά μέσω αυτής άλλης εταιρείας αντί 1.000€ και έπειτα πώλησή της, εν μέσω πανδημίας, με υψηλό αντίτιμο 166.000€!

Παραγνωρίζοντας εξόφθαλμα την ουσιαστική -οικονομική έννοια της άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας, επιχείρησε να κρυφτεί και να αποφύγει να έρθει να έρθει αντιμέτωπος με το κραυγαλέο ηθικό και πολιτικό ζήτημα που προκύπτει από τον ΓΓ, που αναλίσκεται μέσω εταιρειών του στις δραστηριότητες και στους ανταγωνισμούς της αγοράς, αντί να αφοσιώνεται στα καθήκοντά του.

Εξάλλου, στη συζήτηση τέθηκε και το ζήτημα που αφορά τις επισυνδέσεις της ΕΥΠ. Ο Υπουργός, έχοντας την ασφάλεια του απορρήτου των προμηθειών λογισμικού παρακολούθησης, απάντησε αρνητικά, σε σχέση με το αν το δημόσιο έχει προμηθευτεί τέτοιο από τις εταιρείες INTELLEXA και KRIKEL.

Δεν ανέφερε, όμως, τίποτα σε σχέση με το αν έχουν ελεγχθεί οι ιδιώτες και οι εταιρείες τους που κατέχουν τέτοια λογισμικά και οι οποίες είτε συνεργαζόμενες με το ελληνικό Δημόσιο, με την Ελληνική Αστυνομία και την ΕΥΠ, φορείς, εταιρείες, είτε είναι προμηθευτές που αναλαμβάνουν έργο εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου, οι οποίες έχουν αυτό το σύστημα υποκλοπής και το χρησιμοποιούν είτε εν γνώσει του ελληνικού Δημοσίου είτε και εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου.

Άλλωστε, ο Υπουργός, απέφυγε να εξηγήσει πώς «έτυχε» να φέρουν άρον άρον τροπολογία (άρθρο 87 ν. 4790/2021) αναδρομικής κατάργησης του δικαιώματος ενός πολίτη να πληροφορείται, ότι έτυχε παρακολούθησης μετά την ολοκλήρωση αυτής, ακριβώς όταν συγκεκριμένος δημοσιογράφος, έχοντας στοιχεία ότι είχε τεθεί υπό παρακολούθηση, ζήτησε να ενημερωθεί σχετικά από την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών.

σύνδεσμος

Περισσότερα άρθρα