ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

6 Ιουνίου 2022

Γ. Ραγκούσης: Καταστρέφεται η δημόσια περιουσία κι εντείνεται το αίσθημα ανασφάλειας του πολίτη στη Β΄ Πειραιά

Στη Βουλή έφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής Β΄ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης, την έκκληση του Δήμου Περάματος για την προστασία της δημόσιας περιουσίας και της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά για την υποστελέχωση και τη λειτουργία των Α.Τ./Τ.Α. της Δ/νσης Αστυνομίας Πειραιά.

Με κατάθεση αναφοράς ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής Β΄ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης, απευθύνεται προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας απαντήσεις για τη δραματική κατάσταση που έχουν φτάσει οι υποστελεχωμένες Υπηρεσίες της Αστυνομίας και των Τμημάτων Ασφάλειας της Δ/νσης Αστυνομίας Πειραιά, με αποτέλεσμα μέρα με τη μέρα να διογκώνεται το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών, να καταστρέφεται επανειλημμένα η δημόσια περιουσία και την ίδια ώρα όχι μόνο να υπολειτουργεί η αστυνόμευση, αλλά και κάποια Τμήματα Ασφάλειας στους γύρω Δήμους της Β΄ Πειραιά να είναι κλειστά τις νυχτερινές ώρες!

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο Δήμος Περάματος το φαινόμενο των καταστροφών έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις σε παιδικές χαρές, πλατείες, σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, κλπ και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των λίγων αστυνομικών και των υπαλλήλων του Δήμου οι βανδαλισμοί συνεχίζονται. Από την πλευρά της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά, τονίζει ότι όλες οι Υπηρεσίες λειτουργούν με το 50% ή και λιγότερο του προσωπικού τους, μη δυνάμενες να ανταποκριθούν στα μεγάλα ζητήματα της ασφάλειας των πολιτών σε μία περιοχή με έντονα προβλήματα παραβατικότητας, ενώ άστοχες και παρωχημένες διοικητικές επιλογές επιτείνουν την κατάσταση, επιβεβαιώνοντας όσα αναφέρει ο Δήμος Περάματος.

Ακολουθεί ολόκληρη η Αναφορά:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

ΘΕΜΑ: «Έκκληση του Δήμου Περάματος για την προστασία της δημόσιας περιουσίας και της ασφάλειας των κατοίκων του. Δραματική υποστελέχωση των Αστυνομικών Τμημάτων και των Τμημάτων Ασφάλειας της Δ/νσης Πειραιά».

Ο Βουλευτής της Β΄ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης, έχοντας υπόψη του το από 2-6-2022 Δελτίο Τύπου του Δήμου Περάματος και την από 1-6-2022 ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά, τα καταθέτει ως αναφορά προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας απαντήσεις στα αγωνιώδη αιτήματα των εν λόγω φορέων για την προστασία της δημόσιας περιουσίας και των πολιτών, καθώς και για την υποστελέχωση των αστυνομικών υπηρεσιών και υπηρεσιών ασφάλειας της Δ/νσης Αστυνομίας Πειραιά που περιλαμβάνει όλους τους Δήμους Α΄ και Β΄ Πειραιά.

Στις ανακοινώσεις τους οι παραπάνω φορείς, μεταξύ άλλων, επισημαίνουν:

· Ως Δημοτική Αρχή του Δήμου Περάματος έχουμε θέσει επανειλημμένα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το μείζον ζήτημα της φύλαξης της δημοτικής περιουσίας, αφού το φαινόμενο των καταστροφών έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και παρατηρείται παντού, στις παιδικές χαρές, στις πλατείες, στα σχολεία, στις αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης και αλλού.

· Το τοπικό αστυνομικό τμήμα (Περάματος) καταβάλλει σημαντική προσπάθεια για να επιλύσει τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, αλλά λόγω της υποστελέχωσής του είναι αναγκαίο να ενισχυθεί.

· Δεν θα μείνουμε θεατές της αδυναμίας ή της ανικανότητας κάποιων να λάβουν τα αναγκαία μέτρα αποτροπής τέτοιων καταστάσεων που βλάπτουν πρωτίστως τους δημότες.

· Το προσωπικό που υπηρετεί στις Υπηρεσίες της Δ/νσης Αστυνομίας Πειραιώς υπολείπεται σε ποσοστό κατά 40%-50% περίπου από το ελάχιστο προβλεπόμενο, με βάση τις οργανικές θέσεις των Υπηρεσιών, ήτοι 920 αστυνομικοί περίπου ως οργανική δύναμη και παρούσα 594 περίπου αστυνομικοί.

· Η ίδια ή και δυσμενέστερη κατάσταση επικρατεί και στις Υπηρεσίες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πειραιά, με τα Τμήματα Ασφάλειας να παρουσιάζουν υπηρεσιακή δυσλειτουργία κατά τις νυχτερινές ώρες ή βάρδιες, όπου παραμένουν κλειστά.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου του Δήμου Περάματος κι επισυνάπτεται η ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά .

Αθήνα 3 Ιουνίου 2022

Ο καταθέτων Βουλευτής

Ραγκούσης Γιάννης

Ανακοίνωση Δήμου Περάματος: «Απαράδεκτη η στάση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στις επανειλημμένες εκκλήσεις μας για αποτελεσματικότερη φύλαξη των υποδομών του Δήμου Περάματος»

Ως Δημοτική Αρχή του Δήμου Περάματος έχουμε θέσει επανειλημμένα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το μείζον ζήτημα της φύλαξης της δημοτικής περιουσίας, αφού το φαινόμενο των καταστροφών έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και παρατηρείται παντού, στις παιδικές χαρές, στις πλατείες, στα σχολεία, στις αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης και αλλού.

Παράλληλα, ομάδες Ρομά έχουν κατασκηνώσει σε σημεία της πόλης και διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι χώροι αυτοί να είναι επικίνδυνοι για την υγεία των Ρομά, αλλά και για την ασφάλεια των δημοτών του Περάματος, οι οποίοι συχνά δέχονται επιθέσεις και καταγγέλλουν πως η Ελληνική Αστυνομία είναι απούσα.

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, το τοπικό αστυνομικό τμήμα καταβάλλει σημαντική προσπάθεια για να επιλύσει τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, αλλά λόγω της υποστελέχωσής του είναι αναγκαίο να ενισχυθεί. Μόνο τότε θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα ολοένα και αυξανόμενα προβλήματα, γεγονός που το έχουμε επισημάνει στο αρμόδιο Υπουργείο.

Αξίζει να σημειωθεί πως από την πλευρά μας έχουμε κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, η οποία δυστυχώς καταργήθηκε το 2013. Αναμένουμε -χωρίς ωστόσο απτά αποτελέσματα- από την κυβέρνηση να προκηρύξει διαγωνισμό για να προσλάβουμε το απαιτούμενο προσωπικό.

Η μεγάλη και καθημερινή προσπάθεια των εργαζομένων του Δήμου Περάματος να συντηρήσουν και να επισκευάσουν χώρους αναγκαίους για την ποιότητα ζωής των πολιτών εμποδίζεται από κάποιους που εσκεμμένα προβαίνουν σε πράξεις βίας και ανομίας, γνωρίζοντας, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, πως θα μείνουν ατιμώρητοι.

Σε κάθε περίπτωση δεν θα μείνουμε θεατές της αδυναμίας ή της ανικανότητας κάποιων να λάβουν τα αναγκαία μέτρα αποτροπής τέτοιων καταστάσεων που βλάπτουν πρωτίστως τους δημότες, οι οποίοι δεν μπορούν να απολαύσουν χώρους που έχουν δημιουργηθεί γι’ αυτούς.

Για την ενίσχυση του αισθήματος της ασφάλειας των δημοτών, αλλά και της προστασίας της δημοτικής μας περιουσίας θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας -εξετάζοντας όλα τα ενδεχόμενα- αφού είναι επιτακτική ανάγκη να αποτραπούν αντίστοιχοι βανδαλισμοί στο μέλλον.

Απευθύνουμε έκκληση γι’ ακόμα μία φορά στο αρμόδιο υπουργείο να αντιληφθεί την ανάγκη προστασίας των δημοτικών χώρων και να προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες για να μπει ένα τέλος σε αυτές τις απαράδεκτες πράξεις που φανερώνουν έλλειμμα παιδείας και κοινωνικής συνείδησης.

σύνδεσμος

Περισσότερα άρθρα