ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

25 Μαΐου 2022

Γ. Ραγκούσης: Ως πότε, κα Κεραμέως, θα καταλύετε τον ρόλο και τον σκοπό των Καλλιτεχνικών Σχολείων, παραβιάζοντας το δικαίωμα των συγκεκριμένων παιδιών στην εκπαίδευση;

Στη Βουλή έφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης την αδικαιολόγητη μέχρι στιγμής αδράνεια της κας Κεραμέως, που καταλύει το ρόλο και το σκοπό των Καλλιτεχνικών Σχολείων και συντελεί στην παραβίαση του δικαιώματος των συγκεκριμένων παιδιών στην εκπαίδευση.

Αναφορά προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατατέθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Βουλευτή Β΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννη Ραγκούση, σχετικά με την επιτακτική ανάγκη από πλευράς του Υπουργείου για τη δρομολόγηση έγκαιρων προσλήψεων αναπληρωτών και μόνιμων καθηγητών Χορού και Θεάτρου και Κινηματογράφου στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Κερατσινίου –Δραπετσώνας για το νέο σχολικό έτος.

Ειδικότερα, τόσο ο Συνήγορος του Πολίτη όσο και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Κερατσινίου-Δραπετσώνας επισημαίνουν ότι η άμεση απόφαση των μελών της Επιτροπής Καλλιτεχνικής Παιδείας είναι αναγκαία, προκειμένου να προχωρήσει εγκαίρως η προκήρυξη των συγκεκριμένων θέσεων, καθώς και να προσδιοριστούν οι οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών ΠΕ Κινηματογράφου που μπορούν να συσταθούν ανά Καλλιτεχνικό Σχολείο, προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί.

Συνακόλουθα, επισημαίνεται ότι δεν προέκυψε η ύπαρξη νομικού πλαισίου που να δικαιολογεί την καθυστέρηση των προσλήψεων, ενώ δεν αναφέρθηκαν συγκεκριμένα προσκόμματα -νομικά ή άλλα- που να προκαλούν τη συγκεκριμένη δυσλειτουργία, καταλύοντας ουσιαστικά τον ρόλο και τον σκοπό των καλλιτεχνικών σχολείων κι αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος των συγκεκριμένων παιδιών στην εκπαίδευση (Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ν.2101/92, αρ. 28 & 29).

Ακολουθεί ολόκληρη η Αναφορά:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς την κα Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: «Η αδράνεια της κας Κεραμέως καταλύει το ρόλο και το σκοπό των Καλλιτεχνικών Σχολείων και αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος των συγκεκριμένων παιδιών στην εκπαίδευση».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής της Β΄ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης, έχοντας υπόψη του την υπ.αρ. 311778/20115/2022/12-4-2022 αναφορά του Συνηγόρου του Πολίτη προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το έγγραφο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, τα καταθέτει ως αναφορά προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, ζητώντας επειγόντως άμεσες απαντήσεις για την κωλυσιεργία σχετικά με τις διαδικασίες πρόσληψης αναπληρωτών και μόνιμων καθηγητών Χορού και Κινηματογράφου στα Καλλιτεχνικά Σχολεία.

Ο Συνήγορος του Πολίτη και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, μεταξύ άλλων, επισημαίνουν:

1. Οι ωρομίσθιοι/ες καθηγητές/τριες χορού και κινηματογράφου, αναλαμβάνουν καθήκοντα περί τον Ιανουάριο, δηλαδή περί τα μέσα του σχολικού έτους.

2. Δεν προέκυψε η ύπαρξη νομικού πλαισίου που να δικαιολογεί την καθυστέρηση αυτή, ενώ δεν αναφέρθηκαν συγκεκριμένα προσκόμματα -νομικά ή άλλα- που να προκαλούν τη συγκεκριμένη δυσλειτουργία.

3. Η μη έγκαιρη τοποθέτηση των ωρομίσθιων καθηγητών/τριών στις κατευθύνσεις χορού και θεάτρου (στην τελευταία αυτή κατεύθυνση διδάσκεται το μάθημα του κινηματογράφου) και η συστηματική έναρξη των μαθημάτων αυτών, αλλά και όποιου άλλου μαθήματος στο μέσο του σχολικού έτους, ουσιαστικά καταλύει το ρόλο και σκοπό των καλλιτεχνικών σχολείων και αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος των συγκεκριμένων παιδιών στην εκπαίδευση (Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ν.2101/92, αρ. 28 & 29).

4. Η άμεση απόφαση των μελών της Επιτροπής Καλλιτεχνικής Παιδείας είναι αναγκαία, προκειμένου να προχωρήσει εγκαίρως η προκήρυξη των συγκεκριμένων θέσεων.

5. Nα προσδιοριστούν οι οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών ΠΕ Κινηματογράφου που μπορούν να συσταθούν ανά Καλλιτεχνικό Σχολείο προκειμένου να δημιουργηθεί ο νέος εκπαιδευτικός κλάδος ΠΕ Κινηματογράφου.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες.

Αθήνα 24-5-2022

Ο καταθέτων Βουλευτής

Ιωάννης Ραγκούσης

Επισυνάπτεται το έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και ακολουθεί το έγγραφο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

Προς :

1. τον Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής Καλλιτεχνικής Παιδείας του ΙΕΠ

κ. Γεώργιο Μπαραλή

2. Τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής Καλλιτεχνικής Παιδείας του ΙΕΠ :

κ. Παναγιώτη Ματσούκα

κ. Ιωάννη Κονταράτο

κ. Χρήστο Γούσιο

κ. Παναγιώτη Τζαμαργιά

Κοιν/ση:

1. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ.Ν.Κεραμέως

2. Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ζέττα Μ. Μακρή

3. Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής
Αγωγής, κ. Αλέξανδρο Κόπτση

4. Κοινοβουλευτικές Ομάδες

5. Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων

6. Α.Σ.Γ.Μ.Ε.

7. ΕΛΜΕ Πειραιά

ΘΕΜΑ: ΝΕΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΩΝ ΑΠΌ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΙΕΠ

Σχετικά με το παραπάνω θέμα πληροφορηθήκαμε από 13/4/2022 οτι συγκροτήθηκε η νέα Επιστημονική Επιτροπή Καλλιτεχνικής Παιδείας, με απόφαση της υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Ν. Κεραμέως. Ωστόσο έχουν περάσει 40 ημέρες και παρότι έχει ζητηθεί από τις Υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘ η γνωμοδότηση της επιτροπής για τα δύο παρακάτω θέματα, η συγκεκριμένη επιτροπή δεν έχει συνεδριάσει ακόμη για να λάβει τις σχετικές αποφάσεις.

Τα θέματα για τα οποία έχει ζητηθεί από τις Υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘ η γνωμοδότηση της επιτροπής είναι :

1. Να προσδιοριστούν τα κριτήρια για την μοριοδότηση των προσόντων των ωρομισθίων εκπαιδευτικών χορού και κινηματογράφου.

Αναλυτικά: Η άμεση απόφαση των μελών της Επιτροπής είναι αναγκαία, προκειμένου να προχωρήσει εγκαίρως η προκήρυξη των συγκεκριμένων θέσεων. Υπενθυμίζουμε οτι μόνο η αξιολόγηση (αιτήσεων και ενστάσεων) των υποψηφίων ωρομίσθιων εκπαιδευτικών χορού-κινηματογράφου από την προηγούμενη Επιστημονική Επιτροπή Καλλιτεχνικής Παιδείας του ΙΕΠ ξεπέρασε τους 2 μήνες! Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι καθηγητές των συγκεκριμένων ειδικοτήτων να αρχίσουν το εκπαιδευτικό έργο τους τον Ιανουάριο 2022 και τα 2/3 των μαθητών όλων των καλλιτεχνικών σχολείων της Ελλάδας να ΧΑΝΟΥΝ κάθε μέρα τις μισές διδακτικές ώρες, το μισό σχολικό έτος! Το γεγονός αυτό προκάλεσε 30 αναφορές- ερωτήσεις-επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή το τελευταίο 6μηνο (συν.1) και την αναφορά για "παραβίαση του δικαιώματος των συγκεκριμένων παιδιών στην εκπαίδευση" της Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού (συν.2). Γι αυτό είναι απαραίτητο η προκήρυξη των ωρομισθίων καθηγητών χορού και κινηματογράφου να πραγματοποιηθεί άμεσα κι όχι το Σεπτέμβριο όπως κάθε προηγούμενη χρονιά.

2. Nα προσδιοριστούν οι οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών ΠΕ Κινηματογράφου που μπορούν να συσταθούν ανά Καλλιτεχνικό Σχολείο προκειμένου να δημιουργηθεί ο νέος εκπαιδευτικός κλάδος ΠΕ Κινηματογράφου.

Αναλυτικά: Με το υπ’ αριθμ. 24/24-9-2019 Απόσπασμα Πρακτικού η Επιτροπή Ένταξης Πτυχιούχων σε Κλάδους Εκπαιδευτικών του Ι.Ε.Π. έχει εισηγηθεί θετικά για τη σύσταση νέου εκπαιδευτικού κλάδου ΠΕ Κινηματογράφου, αλλά παρότι έχουν περάσει δυόμισι χρόνια η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει. Tο Υ.ΠΑΙ.Θ. με το υπ’ αριθμ. 136974/Ε1/27-10-2021 έγγραφο είχε ζητήσει από την προηγούμενη Επιστημονική Επιτροπή Καλλιτεχνικής Παιδείας του ΙΕΠ να προσδιορίσει τις οργανικές θέσεις που μπορούν να συσταθούν ανά Καλλιτεχνικό Σχολείο, αλλά η Επιτροπή ΔΕΝ συνεδρίασε επί τεσσεράμισι μήνες (!) για να εκδώσει σχετική απόφαση και η θητεία της έληξε στις 16-3-2022. Παρότι έχετε λάβει και νέο έγγραφο από το ΥΠΑΙΘ με το ίδιο αίτημα για γνωμοδότηση από τη νέα Επιστημονική Επιτροπή Καλλιτεχνικής Παιδείας, πάλι δεν συνεδριάζετε για να γνωμοδοτήσετε! Επιπροσθέτως είχαμε πληροφορηθεί πως η γνώμη των μελών της προηγούμενης επιτροπής ήταν οτι δεν είναι αρμοδιότητά της να προσδιορίσει τις οργανικές θέσεις κι αυτό πρέπει να το αποφασίσει η Δευτεροβάθμια! Σε κάθε περίπτωση όποια κι αν είναι η απόφασή σας, ζητάμε να συνεδριάσετε άμεσα, να γνωμοδοτήσετε και να μην συνεχίσετε την παράδοση στην κωλυσιεργία των μελών της προηγούμενης Επιτροπής.

Ελπίζοντας ότι τα νέα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής Καλλιτεχνικής Παιδείας του ΙΕΠ θα έχουν την αξιοπρέπεια να μην αποδεχθούν να γίνουν όργανα της συστηματικής καθυστέρησης των διαδικασιών πρόσληψης των εκπαιδευτικών χορού και κινηματογράφου εις βάρος των παιδιών μας, ζητάμε τις άμεσες ενέργειές σας και την ενημέρωσή μας.

σύνδεσμος

Περισσότερα άρθρα