ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

12 Μαΐου 2022

Γιάννης Ραγκούσης: Ο κ Μητσοτάκης παραδίδει τα διαπραγματευτικά όπλα της πατρίδας μας επ’ αόριστον στις ΗΠΑ

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλάζει το δόγμα της εξωτερικής μας πολιτικής και δίνει στις ΗΠΑ όλα όσα οι προηγούμενες κυβερνήσεις από το 1998 και μετά δεν έδιναν»

«Ο κ Μητσοτάκης παραδίδει τα διαπραγματευτικά όπλα της πατρίδας μας στις ΗΠΑ επ’ αόριστον, στερώντας τα από τη φαρέτρα των κυβερνήσεων που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια και κυρίως από τα εθνικά συμφέροντα του ελληνικού λαού», είπε Στο Κόκκινο και στον Γιώργο Τραπεζιώτη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΖΑ ΠΣ, Γιάννης Ραγκούσης.
 
«Εμείς θα καταψηφίσουμε την συμφωνία γιατί για πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση παραχωρεί επ’ αόριστον στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ελληνικές αμυντικές εγκαταστάσεις. Αυτό δεν είχε συμβεί ποτέ μέχρι σήμερα καθώς κανένας πρωθυπουργός δεν το είχε αποδεχθεί. Είχε καθιερωθεί πάντοτε να ανανεώνεται κατ’ έτος αυτή η συμφωνία και επομένως κάθε χρόνο η χώρα μας διέθετε το διαπραγματευτικό πλεονέκτημα απέναντι στις ΗΠΑ.
 
Δυστυχώς για τα εθνικά μας συμφέροντα, αυτό το διαπραγματευτικό πλεονέκτημα της χώρας μας, ο κ Μητσοτάκης το παραχώρησε. Ο πρωθυπουργός θα μπορούσε αν ήθελε να κινηθεί στον άξονα που είχε καταστεί από ένα σημείο και μετά δόγμα της εξωτερικής μας πολιτικής, αφού τόσες κυβερνήσεις και πρωθυπουργοί το είχαν υπηρετήσει πιστά. Μάλιστα συνάπτει τη συμφωνία αυτή, σε μία στιγμή που οι Αμερικανοί καίγονταν για να έχουν πρόσβαση ιδίως στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, λόγω και των εξελίξεων με τη Ρωσία και θα μπορούσει η συμφωνία να γίνει στη βάση που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια. Να μπορεί δηλαδή να ανανεώνεται κατ’ έτος έτσι ώστε να έχει την ευκαιρία η Ελλάδα να διαπραγματεύεται κατ’ έτος τα ζητήματά της. 

Εμείς επιδιώκουμε να έχουμε καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, αλλά αυτές να εδράζονται διαρκώς πάνω στο πλαίσιο του αμοιβαίου οφέλους και να μην εξελίσσονται ετεροβαρώς. Η θέση μας είναι ότι θα επαναδιαπραγματευθούμε αυτή τη συμφωνία για να τη φέρουμε σε ένα πλαίσιο ισοβαρές και ισορροπίας, προκειμένου να επανέλθει η δυνατότητα στη χώρα μας να διεκδικεί για τον εαυτό της σε τακτά χρονικά διαστήματα τα θέματά της».

σύνδεσμος

Περισσότερα άρθρα