ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

5 Απριλίου 2022

Γ. Ραγκούσης: Ζητούνται απαντήσεις για τις συνθήκες τραυματισμού του ναυτεργάτη στο Πέραμα

Στη Βουλή έφερε ο Κοινοβουλευτικός Eκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄ Πειραιά,  Γιάννης Ραγκούσης, την απαίτηση για αυστηρούς ελέγχους για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζόμενων στη Ναυπηγοεπισκευή και την απόδοση ευθυνών, όπως ζητούν το Συνδικάτο Μετάλλου και το Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας, με αφορμή το σοβαρό τραυματισμό εργαζόμενου σε Ναυπηγείο του Περάματος.

Αναφορά προς  τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατατέθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του  Κοινοβουλευτικού  Εκπροσώπου και Βουλευτή Β΄ Πειραιά, Γιάννη Ραγκούση, του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ζητώντας απαντήσεις για τις συνθήκες τραυματισμού του ναυτεργάτη στις 4-4-2022 και την απουσία ελέγχων για την ασφάλεια και την υγιεινή όλων των εργαζόμενων στα Ναυπηγεία της Ζώνης του Περάματος.

Ειδικότερα, το Παράρτημα του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδος και το Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας, με αφορμή άλλο ένα εργατικό ατύχημα σε Ναυπηγείο του Περάματος και τον σοβαρό τραυματισμό εργαζόμενου, ως αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της δουλειάς, της ελλιπούς συντήρησης των εργαλείων και γενικά της μη τήρησης των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, απαιτούν αυστηρότερους ελέγχους την ουσιαστική λειτουργία των Μικτών Επιτροπών για την Υγιεινή και την Ασφάλεια. Συνακόλουθα, ζητούν την παραδειγματική τιμωρία όλων αυτών που παραβιάζουν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, ώστε κάποτε να σταματήσουμε αυτή την μακάβρια λίστα θανάτων εργαζομένων στα Ναυπηγεία.
Ακολουθεί ολόκληρη η αναφορά:
Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
ΑΝΑΦΟΡΑ
Για τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
ΘΕΜΑ: «Αυστηρούς ελέγχους για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζόμενων στη Ναυπηγοεπισκευή και απόδοση ευθυνών απαιτούν το Συνδικάτο Μετάλλου και το Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας, με αφορμή το σοβαρό τραυματισμό εργαζόμενου στα Ναυπηγεία Περάματος».
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής της Β΄ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης, έχοντας υπόψη την από 4-4-2022 ανακοίνωση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδος (Παράρτημα Πειραιά) και την από 4-4-2022 ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Σαλαμίνας, τις καταθέτει ως αναφορά προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ζητώντας απαντήσεις για τους πλημμελείς ελέγχους για τις εργασιακές συνθήκες των εργαζόμενων στη Ναυπηγοεπισκευή, με αποτέλεσμα άλλον έναν σοβαρό τραυματισμό εργαζόμενου σε Ναυπηγείο του Περάματος και την απόδοση ευθυνών στους υπεύθυνους εργοδότες.
Στις ανακοινώσεις τους, τόσο το Συνδικάτο Μετάλλου,, όσο και το Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας, μεταξύ άλλων, επισημαίνουν:
• Για μια ακόμα φορά γίναμε μάρτυρες ενός ακόμα εργατικού ατυχήματος στο Πέραμα, στο χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης , που είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της δουλειάς, της ελλιπούς συντήρησης των εργαλείων και γενικά της μη τήρησης των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.
• Απαιτούμε εδώ και τώρα αυστηρότερους ελέγχους μέσα από την ουσιαστική λειτουργία των Μικτών Επιτροπών για την Υγιεινή και την Ασφάλεια.
• Την παραδειγματική τιμωρία όλων αυτών που παραβιάζουν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και που τις περισσότερες φορές με ευθύνη εισαγγελικών και δικαστικών αρχών πέφτουν στα «μαλακά» ή αθωώνονται εντελώς .
• Επιτέλους θα πρέπει κάποτε να σταματήσουμε αυτή την μακάβρια λίστα θανάτων εργαζομένων συναδέλφων.

Ακολουθούν οι σχετικές ανακοινώσεις του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδος (Παράρτημα Πειραιά) και του Εργατικού Κέντρου Σαλαμίνας,
Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες.
Αθήνα 5 Απριλίου 2022
Ο καταθέτων Βουλευτής
Ραγκούσης Γιάννης


Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδος
Παράρτημα Πειραιά
4-4-2022
Για μια ακόμα φορά γίναμε μάρτυρες ενός ακόμα εργατικού ατυχήματος στο Πέραμα, στο χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης , που είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της δουλειάς, της ελλιπούς συντήρησης των εργαλείων και γενικά της μη τήρησης των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, με αποτέλεσμα σχεδόν σε καθημερινή βάση να έχουμε από μικρούς έως σοβαρούς τραυματισμούς, που σε πολλές περιπτώσεις στοιχίζουν την ίδια τη ζωή των εργαζομένων.
Απαιτούμε εδώ και τώρα αυστηρότερους ελέγχους μέσα από την ουσιαστική λειτουργία των Μικτών Επιτροπών για την Υγιεινή και την Ασφάλεια, αίτημα που συνεχώς καταθέτουμε προς τους αρμόδιους, όπως επίσης και την παραδειγματική τιμωρία όλων αυτών που παραβιάζουν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και που τις περισσότερες φορές με ευθύνη εισαγγελικών και δικαστικών αρχών πέφτουν στα «μαλακά» ή αθωώνονται εντελώς .
Απαιτούμε να διαλευκανθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πριν λίγες ώρες εργαζόμενος στην Εταιρεία ALOLFIN LTD (πρώην PROTECTION) ,που εκτελούσε εργασίες στο χώρο των Ναυπηγείων Σπανόπουλου στο Πέραμα, στην κυριολεξία άρπαξε φωτιά που του προκάλεσε πολύ σοβαρά εγκαύματα και να αποδοθούν οι ευθύνες για τον πολύ σοβαρό τραυματισμό του .
Επίσης απαιτούμε την πλήρη κάλυψη τόσο υγειονομικά όσο και οικονομικά για τον ίδιο και την οικογένειά του».
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
Σαλαμίνα, 4-4-2022
Το Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας καταγγέλλει το νέο εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε στον χώρο των Ναυπηγείων Σπανόπουλου στο  Πέραμα με έναν συνάδελφο να αρπάζει κυριολεκτικά φωτιά προκαλώντας του σοβαρότατα εγκαύματα. Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι ο συνάδελφος ήταν εργαζόμενος της εταιρείας ALOLFIN LTD (πρώην PROTECTION) στην οποία τα Ναυπηγεία Σπανόπουλου είχαν κάνει παραχώρηση του χώρου για την πραγματοποίηση των εργασιών.
Συνεχίζουμε να είμαστε στο «ίδιο έργο θεατές».
Άνθρωποι που ξεκινούν για το καθημερινό μεροκάματο καταλήγουν σε νοσοκομεία με σοβαρούς τραυματισμούς στην καλύτερη περίπτωση και στην χειρότερη εκδοχή στο νεκροτομείο.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ αυστηρότερους ελέγχους μέσα από την ουσιαστική λειτουργία των μικτών επιτροπών για την Υγιεινή και την Ασφάλεια, και την παραδειγματική τιμωρία όλων αυτών που παραβιάζουν τους κανόνες Υγιεινής και Ασφάλειας.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ να διαλευκανθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το σημερινό σοβαρό ατύχημα στο Πέραμα.
Επιτέλους θα πρέπει κάποτε να σταματήσουμε αυτή την μακάβρια λίστα θανάτων εργαζομένων συναδέλφων.

σύνδεσμος

Περισσότερα άρθρα