ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

21 Μαρτίου 2022

Γ. Ραγκούσης: Ο Δήμαρχος Περάματος ζητάει άμεσα απαντήσεις για τη Σχιστός Α.Ε., για τα σχέδια της Εκκλησίας της Ελλάδας στο πάρκο Σχιστού, καθώς και για την στάση της Κυβέρνησης

Στη Βουλή έφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής Β΄ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης, το Δελτίο Τύπου του Δήμου Περάματος και τη δήλωση του Δημάρχου, κ. Γ. Λαγουδάκη, όπου ζητούνται άμεσα απαντήσεις για τη Σχιστός Α.Ε., για τα σχέδια της Εκκλησίας της Ελλάδας στο πάρκο Σχιστού, καθώς και για την στάση της Κυβέρνησης.

Με κατάθεση αναφοράς καλεί ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής Β΄ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης, τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, να δώσουν απαντήσεις για τα επιχειρηματικά σχέδια αξιοποίησης της περιοχής του Σχιστού εντός των ορίων του Δήμου Περάματος, μέσω της δημιουργίας της «Σχιστός Α.Ε.» και για την στάση της κυβέρνησης. Ο Γ. Ραγκούσης καταθέτει αναφορά σε συνέχεια κοινοβουλευτικών ενεργειών του και δήλωσης, όπου είχε καταδικάσει με σφοδρότητα την κυβερνητική τροπολογία που έγινε νόμος του κράτους στις 20/7/2021, με την οποία επετράπη η εγκατάσταση Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό εντός της Ζώνης Α του Ποικίλου όρους Αιγάλεω, μολονότι προσδιορίζεται με το ν. 2742/1999, ως Ζώνη απόλυτης προστασίας και αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος.

Ειδικότερα ο Δήμαρχος του Περάματος αναφέρει ότι μέσω δημοσιευμάτων του τύπου πληροφορήθηκε πως η Εκκλησία της Ελλάδος σχεδιάζει να αξιοποιήσει επιχειρηματικά μία έκταση 3.000 στρεμμάτων, μέρος της οποίας βρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου Περάματος. Επίσης, πληροφορήθηκε ότι προς τον σκοπό αυτό έχει ιδρυθεί μία εταιρεία, η οποία φέρει την επωνυμία «Σχιστός Α.Ε.», με Πρόεδρο τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου στελέχη που ασχολούνται με το real estate. Τέλος, ο Δήμαρχος επισημαίνει πως θα έπρεπε κατ’ ελάχιστον να είχε ενημερωθεί, εκφράζοντας παράλληλα και τις δικές της απόψεις, για όσα σχεδιάζονται να γίνουν στα γεωγραφικά και διοικητικά όρια της πόλης του Περάματος, σε έκταση, μέρος την οποίας έχει χαρακτηριστεί ως δασική και ως αρχαιολογικός χώρος (Ζώνη Προστασίας Α).

Ακολουθεί ολόκληρη η Αναφορά:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τους Υπουργούς: Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων

ΘΕΜΑ: «Μετά την παρέμβαση του Δημάρχου Περάματος, ζητούνται άμεσα απαντήσεις για τη Σχιστός Α.Ε., για τα σχέδια της Εκκλησίας της Ελλάδας στο πάρκο Σχιστού, καθώς και για τη στάση της Κυβέρνησης».


Ο Βουλευτής της Β΄ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης, έχοντας υπόψη του το από 18-3-2022 Δελτίο Τύπου του Δήμου Περάματος, το καταθέτει ως Αναφορά προς τους Υπουργούς: Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ζητώντας απαντήσεις για τα επιχειρηματικά σχέδια αξιοποίησης της περιοχής του Σχιστού εντός των ορίων του Δήμου Περάματος, μέσω της δημιουργίας της «Σχιστός Α.Ε.» και για τη στάση της κυβέρνησης.

Στο Δελτίο Τύπου του Δήμου Περάματος και στη δήλωση του Δημάρχου, κ. Γιάννη Λαγουδάκη, επισημαίνονται, μεταξύ άλλων:

· Μέσω δημοσιευμάτων του τύπου πληροφορηθήκαμε πως η Εκκλησία της Ελλάδος σχεδιάζει να αξιοποιήσει επιχειρηματικά μία έκταση 3.000 στρεμμάτων, μέρος της οποίας βρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου Περάματος.

· Προς τον σκοπό αυτό έχει ιδρυθεί μία εταιρεία, η οποία φέρει την επωνυμία «Σχιστός Α.Ε.», με Πρόεδρο τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου στελέχη που ασχολούνται με το real estate.

· Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, στις επιδιώξεις της εταιρείας περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η χωροθέτηση ζώνης με χρήση μεταφοράς απορριμμάτων και η κατασκευή αποθηκευτικών και φορτοεκφορτωτικών χώρων που συνδέονται με την παροχή υπηρεσιών στο λιμάνι, τη στιγμή που η έκταση σε μεγάλο τμήμα της έχει χαρακτηριστεί ως δασική αλλά και ως αρχαιολογικός χώρος.

· Είναι εκ των ων ουκ άνευ πως θα έπρεπε κατ’ ελάχιστον να είχαμε ενημερωθεί, εκφράζοντας παράλληλα και τις δικές μας απόψεις, για όσα σχεδιάζονται να γίνουν στα γεωγραφικά και διοικητικά όρια της πόλης του Περάματος, σε έκταση που έχει χαρακτηριστεί ως δασική και ως αρχαιολογικός χώρος (Ζώνη Προστασίας Α).

· Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Περάματος έχει ζητήσει από την Εκκλησία της Ελλάδος την παραχώρηση έκτασης επί της Λεωφόρου Σχιστού προκειμένου να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του Δήμου, καθώς και για τη διαμόρφωση πάρκου φιλοξενίας αδέσποτων σκύλων.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου του Δήμου Περάματος.

Αθήνα 21 Μαρτίου 2022

Ο καταθέτων Βουλευτής

Ραγκούσης Γιάννης

Έκπληξη και προβληματισμό προκαλεί ο σχεδιασμός της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Σχιστό στον Δήμαρχο και στους κατοίκους της πόλης του Περάματος

Μέσω δημοσιευμάτων του τύπου πληροφορηθήκαμε πως η Εκκλησία της Ελλάδος σχεδιάζει να αξιοποιήσει επιχειρηματικά μία έκταση 3.000 στρεμμάτων, μέρος της οποίας βρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου Περάματος.

Μάλιστα, προς τον σκοπό αυτό έχει ιδρυθεί μία εταιρεία, η οποία φέρει την επωνυμία «Σχιστός Α.Ε.», με Πρόεδρο τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου στελέχη που ασχολούνται με το real estate.

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, στις επιδιώξεις της εταιρείας περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η χωροθέτηση ζώνης με χρήση μεταφοράς απορριμμάτων και η κατασκευή αποθηκευτικών και φορτοεκφορτωτικών χώρων που συνδέονται με την παροχή υπηρεσιών στο λιμάνι, τη στιγμή που η έκταση σε μεγάλο τμήμα της έχει χαρακτηριστεί ως δασική, αλλά και ως αρχαιολογικός χώρος.

Είναι αυτονόητο πως ένας τέτοιος σχεδιασμός δεν μπορεί να γίνεται εν κρυπτώ και παραβύστω και μέσω διαρροών στον τύπο. Αντίθετα, απαιτείται από την πλευρά της Εκκλησίας της Ελλάδος ενημέρωση και διαβούλευση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς είναι σαφές πως ό,τι επιχειρείται επηρεάζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον.

Υπενθυμίζεται πως η Δημοτική Αρχή του Δήμου Περάματος έχει ζητήσει από την Εκκλησία της Ελλάδος την παραχώρηση έκτασης επί της Λεωφόρου Σχιστού προκειμένου να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του Δήμου, καθώς και για τη διαμόρφωση πάρκου φιλοξενίας αδέσποτων σκύλων.

Η εν λόγω έκταση βρίσκεται στην Ζώνη Ε3 του ορεινού όγκου Αιγάλεω, στην οποία η ανωτέρω χρήση είναι επιτρεπτή. Μία τέτοια εξέλιξη θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες της πόλης, καθώς στα διοικητικά όρια του Δήμου Περάματος δεν υπάρχει άλλος αντίστοιχος χώρος που να προσφέρεται γι’ αυτό τον σκοπό.

Ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης σε δήλωσή του επεσήμανε τα εξής:

«Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Περάματος επιδιώκει να έχει αγαστές σχέσεις με την Εκκλησία της Ελλάδος και πράγματι σε πλήθος ζητημάτων καταφέραμε να έχουμε μία πολύ καλή και παραγωγική συνεργασία.

Ωστόσο, η έκπληξη και η ανησυχία μας για όσα μας μεταφέρονται πως επιχειρεί η Εκκλησία της Ελλάδος, μας οδήγησε στο να ζητήσουμε από τον Αρχιεπίσκοπο να δρομολογηθεί άμεσα μία συνάντηση, κάτι που δυστυχώς έως σήμερα δεν έχει γίνει κατορθωτό.

Είναι εκ των ων ουκ άνευ πως θα έπρεπε κατ’ ελάχιστον να είχαμε ενημερωθεί, εκφράζοντας παράλληλα και τις δικές μας απόψεις, για όσα σχεδιάζονται να γίνουν στα γεωγραφικά και διοικητικά όρια της πόλης του Περάματος, σε έκταση που έχει χαρακτηριστεί ως δασική και ως αρχαιολογικός χώρος (Ζώνη Προστασίας Α).

Πρέπει να γνωρίζουμε εάν θα υλοποιηθούν σχέδια που θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την πόλη μας ή εάν αποσκοπούν στην ήπια αναπτυξιακή προοπτική της.

Σε κάθε περίπτωση, είναι δεδομένο ότι είμαστε αντίθετοι σε κάθε σχεδιασμό που μπορεί να επιφέρει αρνητικές συνέπειες στους κατοίκους της πόλης και στο περιβάλλον λόγω πρόσθετων περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων».

σύνδεσμος

Περισσότερα άρθρα