ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

16 Φεβρουαρίου 2022

Στη Βουλή έφερε ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης τις επιστολές καταγγελίας ιατρών και εργαζομένων για τη λειτουργία των χειρουργείων του Νοσοκομείου της Νίκαιας

Αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας κατατέθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Βουλευτή Β΄ Πειραιά, Γιάννη Ραγκούση, του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ζητώντας άμεσες απαντήσεις αναφορικά με τη σοβαρή υποβάθμιση και υποστελέχωση των Χειρουργείων από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα στο Νοσοκομείο της Νίκαιας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους Ιατρούς-Επιστημονικούς Υπεύθυνους των Χειρουργικών Τμημάτων και το Σύλλογο Εργαζομένων Κρατικού Νίκαιας και Δυτικής Αττικής, τόσο οι συγχωνεύσεις Χειρουργικών Τμημάτων, όσο και ο περιορισμός των τακτικών χειρουργείων, έχουν οδηγήσει στην υπολειτουργία του Χειρουργικού Τομέα και σε λίστες αναμονής χειρουργείων εκατοντάδων ασθενών. Επιπλέον, επισημαίνουν την εγκατάλειψη του χώρου των χειρουργείων, λόγω απουσίας στοιχειώδους συντήρησης/αποστείρωσης, καθώς και προμήθειας των αναγκαίων αναλώσιμων υλικών και επιφυλάσσονται για τις περαιτέρω ενέργειες τους. Αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα, είναι ορατός ο κίνδυνος ραγδαίας αύξησης της θνητότητας και της βαριάς νοσηρότητας από χειρουργικές παθήσεις, καθώς η ήδη προβληματική λειτουργία του Χειρουργικού Τομέα και η γενικότερη υποβάθμιση του Νοσοκομείου, θα οδηγήσει σύντομα σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς πάσχοντες και πολίτες.

Ακολουθεί ολόκληρη η αναφορά:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Υποβάθμιση και αδυναμία λειτουργίας των χειρουργείων του Νοσοκομείου της Νίκαιας καταγγέλλουν γιατροί και εργαζόμενοι».

Ο Βουλευτής της Β΄ Πειραιά, Ιωάννης Ραγκούσης, έχοντας υπόψη του την από 14.02.2022 επείγουσα Επιστολή προς τον Διοικητή του Γ. Νοσοκομείου Νίκαιας –Πειραιά, που απέστειλαν οι συνυπογράφοντες Ιατροί-Επιστημονικοί Υπεύθυνοι των Χειρουργικών Τμημάτων και την από 12-2-2022 καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων Κρατικού Νίκαιας και Δυτικής Αττικής, τις καταθέτει ως αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας, ζητώντας άμεσες απαντήσεις για την κατάσταση που έχει περιέλθει το Νοσοκομείο της Νίκαιας και συγκεκριμένα τα χειρουργεία.

Στις επιστολές τους οι παραπάνω φορείς, μεταξύ άλλων, καταγγέλλουν:

· Την πλήρη εγκατάλειψη του χώρου των χειρουργείων, λόγω απουσίας στοιχειώδους συντήρησης/αποστείρωσης, καθώς και προμήθειας των αναγκαίων αναλώσιμων υλικών.

· Το χρόνιο πρόβλημα έλλειψης θερμαστών πάρα τις τεράστιες ανάγκες του Νοσοκομείου για τη θέρμανση σε 24ωρη βάση αλλά και τη χρήση ατμού για την αποστείρωση και τα πλυντήρια.

· Ότι, παρά την αγορά ενός νέου κλίβανου, ο ένας και μοναδικός κλίβανος δεν αρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες ενός νοσοκομείου 600 κλινών.

· Η έλλειψη προσωπικού δεν αφορά μόνο τους θερμαστές αλλά και τους κλιβανείς και το προσωπικό της αποστείρωσης, που δεν επαρκεί για να καλύπτονται όλες οι βάρδιες για την εύρυθμη λειτουργία της αποστείρωσης.

Eπιφυλασσόμενοι για περαιτέρω ενέργειες, καλούν τον Διοικητή του Νοσοκομείου να επιληφθεί άμεσα και προειδοποιούν πως η ήδη προβληματική λειτουργία του Χειρουργικού Τομέα θα οδηγήσει σύντομα σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς πάσχοντες και πολίτες.

Ακολουθούν οι σχετικές επιστολές.

Παρακαλούμε για την απάντηση και την ενημέρωσή μας σχετικά με τις ενέργειές σας.

Αθήνα, 16.02.2022

Ο καταθέτων Βουλευτής

Ιωάννης Ραγκούσης

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ


Καταγγελία για τη λειτουργία της αποστείρωσης

Νίκαια 12/2/2022

Μετά και το έγγραφο του διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας που σκιαγραφεί μέρος των προβλημάτων που οδηγούν στη δυσλειτουργία της αποστείρωσης, καταγγέλλουμε τη διοίκηση για την αδυναμία της:

● Να επιλύσει το χρόνιο πρόβλημα έλλειψης θερμαστών πάρα τις τεράστιες ανάγκες του Νοσοκομείου για τη θέρμανση σε 24ωρη βάση αλλά και τη χρήση ατμού για την αποστείρωση και τα πλυντήρια. Οι δύο συνάδελφοι αδυνατούν να πάρουν ακόμη και την άδεια τους και τους χρωστούν εκατό και πλέον ρεπό!!!

● Η αδυναμία των θερμαστών οδηγεί τους κλιβανείς να ακολουθούν αναγκαστικά τις βάρδιες των θερμαστών. Το αποτέλεσμα είναι ο κλίβανος να λειτουργεί πολλές φορές σε ώρες άσχετες με τη λειτουργία των χειρουργείων προκειμένου να προλάβει τις τεράστιες ανάγκες του Νοσοκομείου αλλά και του Χειρουργείου.

● Ότι, παρά την αγορά ενός νέου κλίβανου, ο ένας και μοναδικός κλίβανος δεν αρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες ενός νοσοκομείου 600 κλινών. Ας μην ξεχνάμε ότι το τμήμα της αποστείρωσης είναι κεντρική αποστείρωση τόσο για το νοσοκομείο της "Νίκαιας" αλλά και αυτό της "Δυτικής Αττικής ".

● Επιπλέον η έλλειψη προσωπικού δεν αφορά μόνο τους θερμαστές αλλά και τους κλιβανείς και το προσωπικό της αποστείρωσης, που δεν επαρκεί για να καλύπτονται όλες οι βάρδιες για την εύρυθμη λειτουργία της αποστείρωσης.

Απαιτούμε την άμεση επίλυση της έλλειψης προσωπικού τόσο σε θερμαστές, κλιβανείς αλλά και νοσηλευτές αποστείρωσης. Παράλληλα επισημάνουμε ότι είναι ζωτικής σημασίας να λειτουργήσει τουλάχιστον ακόμη ένας κλίβανος ώστε να αποσυμφορηθεί ο τεράστιος όγκος υλικών, εργαλείων και φυσικά χειρουργικών μπλουζών που απαιτείται για την σωστή λειτουργία Χειρουργείων και του υπολοίπου Νοσοκομείου.

Είναι αυταπόδεικτο πως το φιλότιμο και η υπερπροσπάθεια των εργαζομένων δεν αρκεί για να λειτουργήσει το νοσοκομείο.

Αυταπόδεικτο επίσης είναι πως η μείωση του προϋπολογισμού του νοσοκομείου αλλά και η χρόνια υπό-στελέχωση του επηρεάζει σε καθοριστικό βαθμό την αποτελεσματική λειτουργία του.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Τσολάκης Ιωάννης Βλάχος Γεώργιος

σύνδεσμος

Περισσότερα άρθρα