ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

10 Φεβρουαρίου 2022

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Χωρίς γιατρούς και περίθαλψη οι κάτοικοι του Αγ. Ι. Ρέντη, μετά το ουσιαστικό κλείσιμο της 2ης ΤΟΜΥ

Στη Βουλή έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης, την παντελή έλλειψη γιατρών στην ΤΟΜΥ Αγ.. Ι. Ρέντη.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με πρωτοβουλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Βουλευτή Β΄ Πειραιά, Γιάννη Ραγκούση, κατέθεσαν σήμερα 23 Βουλευτές και Βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ζητώντας απαντήσεις για την ολοσχερή έλλειψη γιατρών στη μία και μοναδική δημόσια μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που ίδρυσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το 2018, την ΤΟΜΥ Αγ.. Ι. Ρέντη, οποία έχει ως αποτέλεσμα να μην εκτελείται καμία ιατρική πράξη στους ασθενείς κατοίκους της περιοχής και προφανώς καμία συνταγογράφηση σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Ειδικότερα, επισημαίνεται η μεγάλη αξία της ύπαρξης ΤΟΜΥ σε μία λαϊκή γειτονιά, όπως είναι ο Αγ. Ι. Ρέντης, καθώς η κύρια αποστολή της αποσκοπεί στην προληπτική ιατρική, στη σχολική υγεία, στους εμβολιασμούς, στη διαχείριση των χρόνιων ασθενών, στη συνεχή και ολιστική φροντίδα του πολίτη, αλλά και εξωστρεφείς παρεμβάσεις, όπως, εμβολιασμοί σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, δράσεις ενημέρωσης για τον γενικό πληθυσμό, τακτικές επισκέψεις σε σχολεία, ΚΑΠΗ, σε χώρους εργασίας και κατ’ οίκον περίθαλψη. Οι 20.000 κάτοικοι του Αγ. Ι. Ρέντη πλέον είτε προσφεύγουν σε ιδιώτες γιατρούς σε μία περίοδο που η ακρίβεια τσακίζει τα νοικοκυριά και τους συνταξιούχους είτε αναγκάζονται να μετακινηθούν σε γειτονικούς δήμους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξυπηρέτησή τους, την ταλαιπωρία τους και για τη λειτουργία των άλλων δομών.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς  τον Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Χωρίς γιατρούς και περίθαλψη οι κάτοικοι του Αγ. Ι. Ρέντη, μετά το ουσιαστικό κλείσιμο της 2ης ΤΟΜΥ»

Με το Νόμο 4486/2017 που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έγινε μία τεράστια προσπάθεια ανασυγκρότησης της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Βασικοί πυλώνες της μεταρρύθμισης ήταν η στρατηγική αναμόρφωση του συστήματος υπηρεσιών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.), η διασφάλιση του δικαιώματος του πληθυσμού σε δωρεάν, καθολική, ισότιμη και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση στις δημόσιες μονάδες παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ., η διαφανής και δημοκρατική διοικητική οργάνωση και ηλεκτρονική διακυβέρνηση της Π.Φ.Υ., η οικονομική προστασία του πληθυσμού αναφορικά με τις δαπάνες υγείας, ο κοινωνικός έλεγχος και η λογοδοσία των μονάδων παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ. και η διασφάλιση της προάσπισης των δικαιωμάτων των ληπτών υπηρεσιών υγείας.
Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), απευθύνονται σε συγκεκριμένο πληθυσμό, στελεχώνονται από διεπιστημονική ομάδα υγείας, που περιλαμβάνει οικογενειακούς γιατρούς και παιδιάτρους, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, κοινωνικό λειτουργό. Συνιστούν μονάδες οικογενειακής ιατρικής με έμφαση στην προληπτική ιατρική, στη σχολική υγεία, στους εμβολιασμούς, στη διαχείριση των χρόνιων ασθενών, στη συνεχή και ολιστική φροντίδα του πολίτη. Οι ΤΟΜΥ αποτελούν το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά ταυτόχρονα αναπτύσσουν εξωστρεφείς και κοινοτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις (εμβολιασμοί σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, δράσεις ενημέρωσης για τον γενικό πληθυσμό, τακτικές επισκέψεις σε σχολεία, ΚΑΠΗ, σε χώρους εργασίας, κατ’ οίκον περίθαλψη). Παράλληλα, εισάγεται ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού για κάθε πολίτη, ασφαλισμένο ή ανασφάλιστο.
Στη Δημοτική Κοινότητα Αγ. Ι. Ρέντη λειτουργεί από το Μάιο του 2018 η 2η ΤΟΜΥ του Δήμου Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, η οποία στεγάζεται σε κτίριο που έχει παραχωρηθεί από τον οικείο Δήμο. Αρχικά στελεχώθηκε από τρεις (3) γενικούς ιατρούς παθολόγους και νοσηλευτικό προσωπικό. Η προσφορά της 2ης ΤΟΜΥ στην τοπική κοινωνία των 20.000 κατοίκων είναι αναγνωρισμένη κι αυτό αποδεικνύεται από την επισκεψιμότητα της μοναδικής δημόσιας δομής στον Αγ. Ι. Ρέντη.
Ωστόσο, σήμερα η 2η ΤΟΜΥ Αγ. Ι. Ρέντη δε διαθέτει κανένα πλέον γιατρό, καθώς όλοι τους επέλεξαν να εργαστούν σε άλλες δομές υγείας. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να μην υπάρχει καμία πλέον δομή εξυπηρέτησης για τους χιλιάδες πολίτες του Αγ. Ι. Ρέντη, με συνεπακόλουθο είτε να προσφεύγουν σε ιδιώτες γιατρούς σε μία περίοδο που η ακρίβεια τσακίζει τα νοικοκυριά και τους συνταξιούχους είτε να αναγκάζονται να μετακινηθούν σε γειτονικούς δήμους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξυπηρέτησή τους και για τη λειτουργία των άλλων δομών.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Γνωρίζει ότι ουσιαστικά η 2η ΤΟΜΥ Αγ. Ι. Ρέντη έχει κλείσει, αφού δε διαθέτει ιατρικό προσωπικό;
2. Προτίθεται να στελεχώσει τη 2η ΤΟΜΥ είτε προσλαμβάνοντας νέο προσωπικό είτε τοποθετώντας ιατρικό προσωπικό από άλλες δομές;
3. Υπάρχει σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ με ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, ώστε να εξυπηρετηθεί για τα αυτονόητα ο πολίτης;
4. Σε ποια άμεσα μέτρα πρόκειται να προβεί, ώστε να αντιμετωπίσει αυτή την επείγουσα κατάσταση;
Οι ερωτώντες Βουλευτές:
Ραγκούσης Γιάννης
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Δρίτσας Θεόδωρος
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Σπίρτζης Χρήστος
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

σύνδεσμος

Περισσότερα άρθρα