ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

3 Φεβρουαρίου 2022

Γ. Ραγκούσης: Η πόλη της Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη ξεσηκώνεται ενάντια στην κυβερνητική πολιτική για την εκπαίδευση

Στη Βουλή έφερε ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄ Πειραιά,  Γιάννης Ραγκούσης, την αγανάκτηση του Δήμου Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Νίκαιας-Πειραιά αναφορικά με την δήθεν ομαλότητα στη  λειτουργία των σχολείων.

Αναφορά προς  την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, τον Υπουργό Εσωτερικών  και τον Υπουργό Υγείας κατατέθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του  Κοινοβουλευτικού  Εκπροσώπου και Βουλευτή Β΄ Πειραιά, Γιάννη Ραγκούση, του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ζητώντας απαντήσεις για την κραυγή αγανάκτησης που εκφράζουν ο Δήμος και οι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας αναφορικά με τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα της κυβέρνησης και τη μετάθεση των ευθυνών της στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν στο ψήφισμά τους το Δημοτικό Συμβούλιο, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών η πόλη της Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη ξεσηκώνεται, γιατί μπουχτίσαμε να ακούμε πως «όλα βαίνουν καλώς», ενώ δε λαμβάνονται μέτρα για την υγειονομική ασφάλεια των σχολείων, δεν έχουν καλυφθεί από το Σεπτέμβρη όλα τα εκπαιδευτικά κενά με τις αναγκαίες προσλήψεις, δε λειτουργούν οι θεσμοί αντισταθμιστικής αγωγής και εκπαίδευσης (Τ.Ε., Ενισχυτική Διδασκαλία, ΖΕΠ), δεν υπάρχει επαρκής καθαριότητα ιδιαίτερα σε καιρούς πανδημίας, δεν υπάρχει δωρεάν διάθεση υγειονομικού υλικού (μάσκες, γάντια, τεστ, κλπ) με αποτέλεσμα να πληρώνουν από την τσέπη τους, δεν υπάρχει πρόγραμμα αντιμετώπισης του στεγαστικού προβλήματος, ενώ, τέλος, Δήμος και σχολεία οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία με τις υπέρογκες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο.

Καταλήγουν, με την πεποίθηση πως, όλα αυτά δε συνιστούν κυβερνητικές αστοχίες, αλλά μία συνειδητή πολιτική απαξίωσης και αποδόμησης του συστήματος υγείας, του δημόσιου σχολείου και  του κοινωνικού κράτους εν γένει κι ότι οι φορείς της πόλης είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν δυναμικά, ώστε να μην επιτρέψουν να αντιμετωπίζονται τα παιδιά τους ως «παιδιά ενός κατώτερου Θεού».

Ακολουθεί ολόκληρη η αναφορά:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για:

1.      την  Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

2.      τον Υπουργό Εσωτερικών

3.      τον  Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: « Η πόλη της Νίκαιας-Αγ. Ι.Ρέντη ξεσηκώνεται. Ο Δήμος και η εκπαιδευτική κοινότητα μπούχτισαν από τις κυβερνητικές υποσχέσεις για την ομαλότητα στα σχολεία»

Ο Βουλευτής της Β΄ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης,  έχοντας υπόψη το από 1-2-2022  Ψήφισμα Διαμαρτυρίας της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Νίκαιας-Πειραιά και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη,  το καταθέτει ως αναφορά προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, τον Υπουργό Εσωτερικών και τον  Υπουργό Υγείας.

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Νίκαιας-Πειραιά και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, μεταξύ άλλων, επισημαίνουν τα εξής:

-          Η αύξηση του αριθμού Μαθητών ανά τμήμα (από 22 σε 25) ακυρώνει τη δυνατότητα αραίωσης του μαθητικού πληθυσμού που απαιτείται, ιδίως σε συνθήκες πανδημίας.

-          Ιανουάριο μήνα υπάρχουν ακόμα κενές θέσεις εκπαιδευτικών στα σχολεία μας, με αποτέλεσμα την υπολειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος σε αρκετές σχολικές μονάδες, καθώς και υποστηρικτικών του εκπαιδευτικού έργου θεσμών λόγω υποστελέχωσης.

-          Οι ανάγκες των σχολικών μας μονάδων σε προσωπικό καθαριότητας είναι υπερπολλαπλάσιες των πιστώσεων που διατίθενται από την Πολιτεία.

-          Οι ανάγκες των Σχολικών Επιτροπών, ιδίως λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, επίσης είναι υπερπολλαπλάσιες των διατιθέμενων πιστώσεων.

-          Η υλοποίηση προγραμμάτων σχολικής στέγης καθίσταται αδύνατη λόγω των καθυστερήσεων στη χρηματοδότηση, ενώ το ποσόν των 245.000 ευρώ που μας δίνονται για επισκευή και συντήρηση των σχολείων είναι αστείο για την κάλυψη των αναγκών των 83 σχολικών μονάδων που εδρεύουν στο Δήμο μας.

-          Η αποδόμηση της Δημόσιας Παιδείας, με πολιτικές που μόνο καινοτόμες και προοδευτικές δεν είναι, συντελείται, ανεξάρτητα από τη ρητορική καλών προθέσεων με απόλυτη ευθύνη της Κυβέρνησης.

-          Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν αστοχίες κάποιων υπηρεσιακών παραγόντων. Αποτελούν κεντρική και πάγια επιλογή της κυβέρνησης, η οποία - μετά τη διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας - θέλει να αποδομήσει και το Δημόσιο Σχολείο και οτιδήποτε άλλο έχει απομείνει στον κοινωνικό τομέα.

-          ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

-          Διπλασιασμό των κονδυλίων για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων.

-          Τριπλασιασμό των κονδυλίων για την επισκευή και συντήρηση σχολικών κτηρίων.

-          Απαλλαγή ΦΠΑ στους λογαριασμούς (ΔΕΚΟ) των Σχολικών Μονάδων.

-          Κάλυψη όλων των κενών των σχολικών μονάδων της Πόλης μας σε εκπαιδευτικό προσωπικό, σε Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό, σε Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό, σε Σχολικούς Νοσηλευτές.

-          Πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας, ώστε να καλύπτονται οι σχολικές μονάδες καθόλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους (07.00 έως 16.00).

-          Άμεση τροποποίηση του απαράδεκτου πρωτοκόλλου που αποφάσισε η κυβέρνηση για κλείσιμο τμήματος με το 50%+1 κρουσμάτων.

-          Παροχή του αναγκαίου υγειονομικού υλικού με υψηλό δείκτη προστασίας (π.χ. μάσκες) δωρεάν

-          Δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ(rapid και μοριακά) για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

-          Αραίωση των τμημάτων όπου υπάρχουν διαθέσιμες αίθουσες, καθώς και εύρεση αντίστοιχων χώρων σε συνεργασία του Κράτους με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

-          Χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού σε όλους τους εκπαιδευτικούς γονείς - γονείς που τα παιδιά τους νοσούν.

-          Σχεδιασμός για την υλοποίηση ενός προγράμματος σχολικής στέγης στην Πόλη μας με προτεραιότητα την Προσχολική Εκπαίδευση.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες.
Αθήνα 3  Φεβρουαρίου 2022

Ο καταθέτων Βουλευτής

Γιάννης Ραγκούσης

σύνδεσμος

Περισσότερα άρθρα