ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

20 Οκτωβρίου 2021

Γ. Ραγκούσης: Κραυγή αγωνίας του Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας για το παρόν και το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που χρειάζονται άμεσα συγκεκριμένα μέτρα κυβερνητικής στήριξης

Τις προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας σχετικά με την στήριξη των μικρών επαγγελματιών, για να μπορέσουν να σταθούν όρθιοι μετά την επαναφορά στην κανονικότητα έφερε στη Βουλή ο Γιάννης Ραγκούσης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Βουλευτής Β΄Πειραιά.

Σε κατάθεση αναφοράς προς τους Υπουργούς Οικονομικών,Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προχώρησε σήμερα ο Γιάννης Ραγκούσης, Βουλευτής Β΄Πειραιά και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με αφορμή την επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας,στην οποία οι εκπρόσωποί του αγωνιούν για το παρόν και το μέλλον των καταστημάτων τους και τονίζουν την ανάγκη άμεσης κυβερνητικής στήριξης της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Ειδικότερα καταθέτουν στοχευμένες προτάσεις κυβερνητικής στήριξης των μικρών επαγγελματιών, για να μπορέσουν να σταθούν όρθιοι μετά την επαναφορά στην κανονικότητα.

Επισυνάπτεται η σχετική Επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας.

Ακολουθεί το κείμενο της Αναφοράς:

 Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τους κ.κ. Υπουργούς

Οικονομικών

Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ: «Κραυγή αγωνίας του Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας για το παρόν και το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που χρειάζονται άμεσα συγκεκριμένα μέτρα κυβερνητικής στήριξης»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Βουλευτής της Β΄ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης, έχοντας υπόψη του την από 19/10/2021 επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας,αναφορικά με τις προτάσεις στήριξης των μικρών επαγγελματιών, για να μπορέσουν να σταθούν όρθιοι μετά την επαναφορά στην κανονικότητα, την καταθέτει ως αναφορά προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Στην Επιστολή του ο Εμπορικός Σύλλογος Νίκαιας προτείνει:

ΕΦΚΑ :

1.Για τους μήνες που παρέμειναν κλειστοί με κρατική εντολή οι μήνες αυτοί να πληρωθούν από το Κράτος , και για όσους έχουν πληρώσει να συμψηφιστεί με μελλοντικές εισφορές επόμενων μηνών.

2. Μέχρι το τέλος του 2022 να μπορούν να επιλέγουν ως χαμηλότερη κατηγορία στον ΕΦΚΑ του ποσού των 150 ευρώ αντί του ποσού των 220 ευρώ που ισχύει σήμερα και με τον τρόπο αυτό να εξοικονομηθεί ποσό για πληρωμή των παραπάνω ρυθμίσεων που μπορεί να ενταχθεί.

3. Χρέη Φ.Π.Α. - ΔΗΜΟΣΙΟ: Ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν στην περίοδο από 1/03/2020 – 31/7/2021 σε 100 δόσεις με χαμηλότερη δόση του ποσού των 30 ευρώ ( άτοκα ), για να μπορούν να την καταβάλουν και να παραμείνουν στην ρύθμιση αφού θα δημιουργηθούν και οι τρέχουσες υποχρεώσεις.

4. Μείωση Φ.Π.Α. στο 15% για τα καταναλωτικά προϊόντα και στο 6% για τα τρόφιμα.

5. Αφορολόγητο στα 12.000 για όλους και 1.000 για κάθε παιδί.

6. Κατάργηση του άδικου φόρου του τέλους επιτηδεύματος.

7. Επιδότηση ενοικίου μέχρι τουλάχιστον 31/12/2021 για τις επαγγελματικές μισθώσεις.

8. Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος αδείας στον Δημόσιο τομέα και στους συνταξιούχους όπως ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, και πληρωμή αυτών σε 3 ετήσιες δόσεις αρχομένων από τα Χριστούγεννα του 2021 και εντεύθεν.

9. Να καταργηθεί η προκαταβολή φόρου, τουλάχιστον για τα έτη 2020 – 2021 – 2022 τουλάχιστον.

10. Η μη τήρηση των 120 δόσεων δεν σε γυρίζει πίσω ( θετικό του νομοσχεδίου), αλλά συμπληρωματικά για τα χρέη που δημιουργήθηκαν εντός της πανδημίας (01/03/2020 – 31/07/2021) θα πρέπει να είναι ΆΤΟΚΑ

11. Επιδότηση των επαγγελματικών δανείων μέχρι τουλάχιστον το τέλος του 2022 και των επιταγών που λήγουν μέχρι το τέλος του έτους 2021.

12. Ύπαρξη προστασίας της 1ης κατοικίας με νομοθετική ρύθμιση για να μην υπάρχουν παράθυρα για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς .

13. Διαγραφή τόκων και μέρους του κεφαλαίου για χρέη που δημιουργήθηκαν σε Εφορία και Τράπεζες κατά την διάρκεια της πανδημίας, που θα πρέπει να επισημάνουμε κλείσαμε με κρατική εντολή πράγμα πρωτοφανές για τον κλάδο του εμπορίου.

14. Η «ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ» θα πρέπει να μετατραπεί σε ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000, και άμεση ένταξη των αυτοαπασχολούμενων χωρίς προσωπικό στο πρόγραμμα ΠΑΓΙΩΝ, στο οποίο σήμερα εντάσσονται οι επιχειρήσεις που έχουν προσωπικό και μόνο.

15. Ένταξη στα προγράμματα στήριξης του κλάδου μας όλων των μικρών επιχειρήσεων χωρίς απαραίτητα και σύμφωνα με εξαγγελίες να υπάρχει συγχώνευση ή εξαγορά αυτών.

16.Επέκταση χρόνου ( παράταση ) 1 χρόνου τουλάχιστον των ήδη ληγμένων συμβολαίων μίσθωσης για να μην υπάρχουν εξώσεις.

17.Άμεση επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

18.Άμεση απόσυρση του πτωχευτικού νόμου γιατί αγγίζει το εμπόριο και θα διογκώσει τα προβλήματα .

19.Ένας εκ επαγγελματικών λογαριασμών των επιχειρήσεων να είναι ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟΣ για το λόγο ότι με τον συγκεκριμένο λογαριασμό οι επιχειρήσεις να μπορούν να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες τους .

20.Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους κλείνουν την επιχείρησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για τουλάχιστον 1 χρόνο και όχι για 3 μήνες που ισχύει σήμερα.

21.Μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

22.Επαναφορά των 2 βασικών εκπτωτικών περιόδων δηλ. χειμερινές εκπτώσεις (01/2 – 28/2 ) και Καλοκαιρινές εκπτώσεις (01/08 - 31/08) και κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων, προσφορών, και προωθητικών ενεργειών, και να ισχύουν μόνο σε ιδιαίτερες περιπτώσεις και υπό την σκέπη του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου.

23. Κατάργηση των επιπλέον Κυριακών ( εκτός της περιόδου των εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα ).

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες.

Αθήνα 20 Οκτωβρίου 2021

Ο καταθέτων Βουλευτής

Ραγκούσης Γιάννης

Επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας

σύνδεσμος

Περισσότερα άρθρα