ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

13 Σεπτεμβρίου 2021

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Άμεση κι επιτακτική η ανάγκη λήψης μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης των μεταπυρικών πλημμυρικών φαινομένων στον ποταμό Κηφισό και στους παρακείμενους Δήμους της Β´ Πειραιά

Στη Βουλή έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης, την άμεση κι επιτακτική ανάγκη πρόληψης κι αντιμετώπισης των μεταπυρικών πλημμυρικών φαινομένων στον ποταμό Κηφισό και στους παρακείμενους Δήμους της Β´ Πειραιά.

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη με πρωτοβουλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Βουλευτή Β΄ Πειραιά, Γιάννη Ραγκούση, κατέθεσαν σήμερα 35 Βουλευτές και Βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για την πρόληψη των μεταπυρικών πλημμυρικών φαινομένων στον Κηφισό ποταμό, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Βαρυμπόμπη και στις υπώρειες της Πάρνηθας, τονίζοντας τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του δήθεν «επιτελικού κράτους», το οποίο απέτυχε παταγωδώς στην Αττική, στην Εύβοια, στην Ηλεία, στη Μάνη και αλλού, δημιουργώντας ένα νέο μοντέλο πυρκαγιάς, τις «επιτελικές πυρκαγιές» με σχεδόν μηδενικά μποφώρ.

Επισημαίνεται η έντονη ανησυχία και οι προειδοποιήσεις των ειδικών επιστημόνων για τα μέτρα συγκράτησης των φερτών υλικών και της ενδεχόμενης λασπορροής, αλλά και για τις αναγκαίες εργασίες σε όλο το δίκτυο απορροής των ανάντη της άνω λεκάνης απορροής του Κηφισού, αφού ο κίνδυνος πλημμύρας είναι αυξημένος, ιδιαίτερα στις περιοχές του Αγ. Ιωάννη Ρέντη, του Νέου Φαλήρου, του Μοσχάτου, κλπ. κι ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί σε ποια μέτρα προτίθενται να προβούν, ποιος είναι ο σχεδιασμός πρόληψης των φαινομένων κι αν πρόκειται να ενισχυθούν οι ΟΤΑ για τον ίδιο σκοπό.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ
 
Προς  τους κ.κ. Υπουργούς:
Υποδομών και Μεταφορών
Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Εσωτερικών
Προστασίας του Πολίτη
 
ΘΕΜΑ: Άμεση κι επιτακτική η ανάγκη λήψης μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης των μεταπυρικών πλημμυρικών φαινομένων στον ποταμό Κηφισό και στους παρακείμενους Δήμους της Β´ Πειραιά.
 
Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει εγκληματικές ευθύνες  για τις πρόσφατες πυρκαγιές, οι οποίες εξαφάνισαν πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα δάσους. Το δήθεν «επιτελικό κράτος» απέτυχε παταγωδώς  τις κρίσιμες ώρες και μέρες των πυρκαγιών στην Αττική, στην Εύβοια, στην Ηλεία, στη Μάνη και αλλού, δημιουργώντας ένα νέο μοντέλο πυρκαγιάς, τις «επιτελικές πυρκαγιές» με σχεδόν μηδενικά μποφώρ, εγκαταλείποντας με την εντολή εκκένωσης τους κατοίκους των περιοχών στο έλεος της φωτιάς. Οι άμεσες επιπτώσεις των πυρκαγιών έχουν ήδη πλήξει το περιβάλλον, την οικονομική ζωή, αλλά και την ίδια την υγεία των πυρόπληκτων κατοίκων.
Μετά τις πυρκαγιές πλειάδα ειδικών επιστημόνων κρούουν  τον κώδωνα του κινδύνου για τις μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις από τις  υδρογεωμορφολογικές διεργασίες των καμένων περιοχών. Η αυξημένη επιγενόμενη διάβρωση και απορροή θα οδηγήσει με βεβαιότητα σε μεταπυρικές πλημμύρες, λασπορροές  και κατολισθήσεις με απρόβλεπτες συνέπειες για τις κατοικημένες περιοχές. Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής  Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, κ.  Ευθύμης Λέκκας,  επισημαίνει ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα μετά τις πυρκαγιές είναι νομοτέλεια, ο δε κίνδυνος εμφάνισης των πλημμυρικών φαινομένων είναι αυξημένος κατά εφτά φορές.
Με βάση τη διεθνή εμπειρία και βιβλιογραφία, για την αντιμετώπιση του κινδύνου της πρόκλησης πλημμύρας – λασπορροής πραγματοποιούνται  μια σειρά ενεργειών, μέτρων και δράσεων με στόχο: πρώτον, τη μείωση της πιθανότητας να συμβεί η πλημμύρα – λασπορροή, όπως π.χ. με έργα συγκράτησης των φερτών υλικών ανάντη τεχνικών έργων διάβασης, και δεύτερον, τη μείωση των επιπτώσεων της πλημμύρας – λασπορροής, όπως π.χ. με την εγκατάσταση δικτύων παρακολούθησης και συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης πλημμυρών (ΣΕΠΠ).
Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΜΠ, κ. Νίκο Μπελαβίλα, η πυρκαγιά που ξεκίνησε από τη Βαρυμπόμπη κι επεκτάθηκε στις υπώρειες της Πάρνηθας κατέκαψε  83.700 στρέμματα δάσους και θαμνωδών εκτάσεων. Από αυτές τις εκτάσεις τα 50.000 στρέμματα είναι μεγάλο τμήμα της άνω λεκάνης απορροής του Κηφισού. Η ικανότητα παροχέτευσης του Κηφισού μετά τα έργα του 2003 φτάνει στα 3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ώρα στο άνω εγκιβωτισμένο τμήμα του και στα 5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ώρα στο τμήμα του Πειραιά.
Στο παρελθόν οι περιοχές που βρίσκονται στο κατάντη του Κηφισού ποταμού, ο Αγ. Ιωάννης Ρέντη, το Νέο Φάληρο, το Μοσχάτο, κλπ έχουν βιώσει κατ’ επανάληψη τις καταστροφικές πλημμύρες του. Το ίδιο δύναται να συμβεί και τώρα, όταν αρχίσουν οι πρώτες καταιγίδες του φθινοπώρου, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Επειδή τα πλημμυρικά φαινόμενα αποτελούν νομοτέλεια ως επακόλουθη επίπτωση των πυρκαγιών, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Επειδή το «επιτελικό κράτος» του κ. Μητσοτάκη απέτυχε παταγωγδώς στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Επειδή η κοινωνία και οι πολίτες δεν αντέχουν άλλη μία φυσική καταστροφή εξαιτίας της κυβερνητικής αβελτηρίας.
Επειδή οι περιοχές του Αγ. Ιωάννη Ρέντη, του Νέου Φαλήρου, του Μοσχάτου, κλπ είναι οι πιθανές γειτονιές που πληγούν από μία ενδεχόμενη πλημμύρα του Κηφισού ποταμού και για το λόγο αυτό επείγουν τα έργα αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής προστασίας στα ανάντη.
Επειδή τα έργα συγκράτησης των φερτών υλικών και της λασπορροής, καθώς και κάθε άλλο μέτρο, έχουν εξαιρετικά επείγον χαρακτήρα.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε να αποφευχθούν κατά το δυνατόν τα πλημμυρικά φαινόμενα;
Ποιος είναι ο σχεδιασμός αντιμετώπισης της υπερχείλισης του ποταμού Κηφισού κατάντη και στις περιοχές της εκβολής του;
Πότε θα ξεκινήσουν τα τεχνικά έργα  συγκράτησης των φερτών υλικών ανάντη των λεκανών απορροής;
Υπάρχει μελέτη εγκατάστασης δικτύων παρακολούθησης και συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης πλημμυρών (ΣΕΠΠ);
Έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι ΟΤΑ για την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων πρόληψης κι αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων; Έχει προβλεφθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυσή τους προς το σκοπό αυτό;

Οι ερωτώντες Βουλευτές:

Ραγκούσης Γιάννης
Ζαχαριάδης Κώστας
Παππάς Νικόλαος
Σπίρτζης Χρήστος
Φάμελλος Σωκράτης
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νίκος
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μουζάλας Γιάννης
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Κατερίνα
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Φίλης Νίκος
Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος

σύνδεσμος

Περισσότερα άρθρα