ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

11 Ιουνίου 2021

Άρθρο του Γ. Ραγκούση για το εργασιακό νομοσχέδιο του Κ. Χατζηδάκη που δημοσιεύτηκε στο e-peiraias.gr.

Γι’ άλλη μια φορά, από τον Ιούλιο του 2019, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία λυσσαλέα προσπάθεια της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη, να αντιστρέψει βίαια και ανάλγητα την τροχιά, προς την ανάπτυξη κι ευημερία των πολιτών, της χώρας. Να βυθίσει την Ελλάδα σε σκοτάδια του παρελθόντος.

Βιώνουμε παγκοσμίως μία πρωτόγνωρη περίοδο βαθιάς κρίσης, μείωσης των εισοδημάτων, επισφάλειας και ανεργίας. Παράλληλα όμως, ζούμε στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, της ρομποτικής, της τεχνητής νοημοσύνης. Η Ελλάδα οφείλει να είναι αναπόσπαστο μέρος του παγκόσμιου αυτού μετασχηματισμού και όχι να αποτελεί ξεπερασμένο παράδειγμα εργασιακού μεσαίωνα.

Το νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή ο κ. Χατζηδάκης, καταργεί το οκτάωρο και μειώνει τους μισθούς, επιβάλλει τη δεκάωρη εργασία με μείωση αποδοχών, το σπαστό ωράριο στη μερική απασχόληση, και τον διπλασιασμό των φθηνών υπερωριών. Καταλύει τις συλλογικές συμβάσεις και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις. Πραγματοποιεί μία επίθεση χωρίς προηγούμενο στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και στο δικαίωμα της απεργίας. Επιπλέον συστήνει ψευδεπιγραφα ανεξάρτητη Αρχή με δηθεν αναβάθμιση στο ΣΕΠΕ.

Συγκεκριμένα, νομοθετεί για τη δήθεν λειτουργικη ανεξαρτησία της υπό σύσταση νέας Ανεξάρτητης Αρχής της Επιθεώρησης Εργασίας, η Διοικηση της οποιας θα απαρτίζεται από προσωπα, που θα επιλεγούν από 5μελη Επιτροπή, εκ των οποίων τα 3 θα είναι κυβερνητικοί παράγοντες.

Είναι σκανδαλωδες, η Επιτροπή Επιλογής να αποτελειται απο το Γ. Γραμματέα του Υπ. Εργασιας, από έναν πανεπιστημιακο επιλογής του Υπουργού και από τον Πρόεδρο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής. Ο τελευταίος, μάλιστα, είναι κομματικό στέλεχος και πρώην υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Η "αλήθεια" του κ. Χατζηδάκη για την ανεξάρτησια του νέου ΣΕΠΕ, δεν είναι άλλη, από ένα κυβερνητικό παραμαγαζο, που οικοδομείται με τη στήριξη των εργοδοτών και που θα διενεργεί ελέγχους τήρησης της εργατικής νομοθεσίας, του ωραρίου και των εργατικών ατυχημάτων των εργαζομένων.

Ο κ. Υπουργός "Εργοδοσίας" κινείται στα όρια της θεσμικής εκτροπής με συσταση δήθεν ανεξάρτητης Αρχής, προκειμένου να νομιμοποιησει την εργοδοτική αυθαιρεσία. Καταληκτικά, στοχεύει στον εκφοβισμό των εργαζομένων με τιμωρητικές διατάξεις για την αποτροπή της συμμετοχής τους στη συλλογική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Είναι ιερό καθήκον όλων των δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων του τόπου μας, να αντισταθούμε σθεναρά, στα αντεργατικά και αντιλαϊκά σχέδια της Νέας Δημοκρατίας. Για όλους τους εργαζόμενους Έλληνες πολίτες, για τα παιδιά μας, για το μέλλον μας.

σύνδεσμος

Περισσότερα άρθρα