ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

3 Ιουνίου 2021

Κατατεθείσα Αναφορά Γ. Ραγκούση προς την κα Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα: Ένας χρόνος πανδημίας-επιπτώσεις στα σχολεία.

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς την κα Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: Ένας χρόνος πανδημίας-επιπτώσεις στα σχολεία.

Ο Βουλευτής της Β΄ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης, έχοντας υπόψη την από 1-6-2021 ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη με θέμα «Ένας χρόνος πανδημίας-επιπτώσεις στα σχολεία» την κατέθεσε σήμερα ως αναφορά προς την κα Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

Η ανεπάρκεια των κυβερνητικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας γενικά, αλλά και για τα σχολεία ειδικότερα επέφερε σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των μαθητών, την συναισθηματική τους ανάπτυξη και εν γένει την κοινωνικοποίησή τους.

Εξαρχής ζητούσαμε δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα πρόσληψη εκπαιδευτικών και καθαριστριών, βάσει των αυξημένων αναγκών, και επιπλέον μέτρα για την μεταφορά μαθητών όπου απαιτούνταν.

Μέτρα που ζητούσαμε επιτακτικά από την πρώτη στιγμή εκπαιδευτικοί και γονείς ενώ σε αντιδιαστολή το ΥΠΑΙΘ έφερε μια σειρά από αλλαγές που αντί να δίνουν λύσει στα χρόνια προβλήματα της παιδείας, δημιούργησαν ακόμα περισσότερα κάνοντας το σχολείο πιο ανισότιμο και πιο εξοντωτικό. Συγκεκριμένα:

α) αύξηση μαθητών ανά τμήμα για τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά εν μέσω πανδημίας !!!

β) αύξηση των εξεταζομένων μαθημάτων στο γυμνάσιο καθιστώντας το σχολείο σε ένα απέραντο εξεταστικό κέντρο,

γ) δημιουργία Τράπεζας Θεμάτων για το Λύκειο βάζοντας τους μαθητές στο κυνήγι του βαθμού για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση από την Α΄ λυκείου.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά και λίγο πριν το τέλος της φετινής χρονιάς ψηφίστηκε νόμος αιφνιδιάζοντας τους μαθητές της Γ΄ λυκείου, καθώς αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, θέτοντας ελάχιστη βάση εισαγωγής αφήνοντας έτσι πολλούς μαθητές εκτός, οδηγώντας τους στα ιδιωτικά κολέγια.
Το αποκορύφωμα του νέου νόμου είναι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών μονάδων, που βασικό στόχο έχει την διαφοροποίηση των σχολείων με βάση την βαθμολογική απόδοση του κάθε σχολείου. Το παραπάνω θα δημιουργήσει σχολείο πολλών ταχυτήτων καθώς εκπαιδευτικές μονάδες με χαμηλή χρηματοδότηση θα καλούνται να αναζητούν πόρους για την λειτουργία τους.

Ένα είναι σίγουρο, ότι η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ φέτος έμεινε μετεξεταστέα για Σεπτέμβρη, ας ελπίσουμε να είναι τότε καλύτερα προετοιμασμένη και καλύτερα διαβασμένη.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες.

Ο καταθέτων Βουλευτής

Γιάννης Ραγκούσης

Επισυνάπτεται η ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη.

https://www.syriza.gr/upload/110377_1.doc

σύνδεσμος

Περισσότερα άρθρα