ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

2 Ιουνίου 2021

Γ. Ραγκούσης στη Βουλή: Στην εκλογή Δημάρχου ή Περιφερειάρχη δεν καταργείτε την απλή αναλογική με το 43% που καθιερώνετε, το 50%+ 1 καταργείτε

Σημεία ομιλίας του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γ. Ραγκούση  στο Σ/Ν του Υπουργείου Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

«Στην εκλογή Δημάρχου ή Περιφερειάρχη δεν  καταργείτε  την απλή αναλογική με το 43% που καθιερώνετε. Το 50%+ 1 καταργείτε. Καταργείτε τη δύναμη και την εξουσία της πλειοψηφίας και των πολλών του 50% + 1 και τη μεταβιβάζετε στη μειοψηφία και στους λίγους του 43%. Είναι μια ακραία αντιδημοκρατική και καλπονοθευτική νομοθετική επιλογή. Είναι μια ακόμη νομοθετική ταλαιπωρία της δημοκρατίας και των θεσμών από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη-Βορίδη»

Θα ξεκινήσω, κατ’ αρχάς, με τη διατύπωση δύο αξιωμάτων, θα μπορούσε να πει κανείς. Πρώτον, η συζήτηση για την τοπική αυτοδιοίκηση πάντοτε είναι στην πραγματικότητα -και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούμε- μια συζήτηση για τη Δημοκρατία. Η αυτοδιοίκηση είναι, όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται -και σωστά- ένα από τα βάθρα της Δημοκρατίας.

Δεύτερον, για να παραφράσω και ένα γνωστό λαϊκό ρητό, που ισχύει και στη συγκεκριμένη περίπτωση του παρόντος νομοσχεδίου, πες μου τον εκλογικό σου νόμο, να σου πω ποιος είσαι.

Πριν ξεκινήσω, θα ήθελα να πω κάτι το οποίο θεωρώ μείζον σε σχέση με αυτό το νομοσχέδιο και στο οποίο θα αναφερθώ εκτενώς.

Δεν μπορώ να προσπεράσω, κύριε Βορίδη και αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι κυρίως της Νέας Δημοκρατίας, τις αναφορές που κάνετε γενικά στο θέμα «απλή αναλογική». Είναι ίδιον του λαϊκισμού και εκδηλώνεται πολλές φορές ο λαϊκισμός μέσα από αυτό που λέμε και «επαρχιωτισμό». Και στην περίπτωση της απλής αναλογικής αυτού του τύπου ο επαρχιωτισμός νομίζω ότι παίρνει ακραία χαρακτηριστικά.

Τι εννοώ; Πρώτον, η απλή αναλογική είναι συνυφασμένη με την αρχή και την αξία της δικαιοσύνης. Πρέπει να μην ξεχνάει ο πολίτης που μας ακούει -άντρας ή γυναίκα, νέος ή όχι- ότι, καταφερόμενος κάποιος εναντίον της απλής αναλογικής, καταφέρεται ουσιαστικά εναντίον ενός δίκαιου εκλογικού συστήματος. Μπορεί να μην το θέλει κανείς, μπορεί να μην το προτιμά, αλλά έχει ενσωματωμένη η απλή αναλογική την αρχή και την αξία της δικαιοσύνης.

Δεύτερον, δεν μπορεί να μιλάτε έτσι για την απλή αναλογική, υποτιμώντας στην πραγματικότητα τη νοημοσύνη των πολιτών και όλων, όταν μεγάλες δυνάμεις, οικονομικές δυνάμεις, παραγωγικές δυνάμεις, κύριε Βορίδη, σε όλο τον κόσμο, που είναι σε πολλούς τομείς της οικονομικής και της πολιτικής τους ζωής παράδειγμα προς μίμηση. Η Ολλανδία είναι μια ανεπτυγμένη, ακμάζουσα περίπτωση; Είναι. Το Ισραήλ με όλες τις ιδιαιτερότητες είναι; Είναι. Η Κύπρος είναι; Είναι. Τι εκλογικά συστήματα έχουν αυτές οι χώρες, κύριε Βορίδη, ξέρετε; Μάθετε. Απλή, απλούστατη αναλογική. Μην μιλάτε, λοιπόν, για την απλή αναλογική σαν να είναι κάτι το οποίο διαρκώς το φορτίζετε με τον πιο αρνητικό τρόπο. Σταθείτε υπεύθυνα, πείτε τις απόψεις σας, τα επιχειρήματά σας, πείτε γιατί δεν τη θέλετε, αλλά μην μιλάτε με αυτόν τον απαξιωτικό τρόπο.  

Τρίτον, η Ελλάδα από το 1974 και μετά -δεν αναφέρομαι πίσω από τη Μεταπολίτευση, μετά τη Μεταπολίτευση- ένα βασικό εκλογικό σύστημα έχει, με εξαίρεση ένα πολύ μικρό διάλειμμα. Ποιο ήταν το εκλογικό σύστημα της Ελλάδας;  

Η ενισχυμένη αναλογική.

Κύριε Βορίδη, η Ελλάδα χρεοκόπησε, το κόμμα σας -για να ακριβολογώ- χρεοκόπησε τη χώρα, αλλά και όλη η διαδρομή της χώρας προς τη χρεοκοπία δεν έγινε με απλή λογική, με συστήματα ενισχυμένης αναλογικής που ισχύουν από το 1974 πορεύτηκε η Ελλάδα.  

Τώρα θέλω να αναφερθώ σε κάτι το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι το μείζον αναφορικά με αυτό το νομοσχέδιο, παρακαλώντας σας κάποια στιγμή να σταματήσετε να συγκρίνετε μήλα με πορτοκάλια και προσπαθώντας να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Ποια είναι η μείζονα αλλαγή αυτού του νομοσχεδίου;  

Τι είναι αυτό το οποίο αλλάζετε; Μήπως αλλάζετε και καταργείτε την απλή αναλογική με το 43%; Απάντηση: Όχι βέβαια, σε καμία περίπτωση, δεν αλλάζετε την απλή αναλογική με το 43%.  

Και λέω, κύριε Βορίδη, και το υπογραμμίζω: Έχετε δολίως και εντελώς παραμορφώσει τη δημόσια συζήτηση σχετικά με αυτό το νομοσχέδιο, έχετε δολίως παραμορφώσει τον κοινοβουλευτικό διάλογο σε σχέση με αυτό το νομοσχέδιο, γιατί αυτό το οποίο αλλάζετε δεν είναι η απλή αναλογική με το 43%.  

Για να δούμε τι αλλάζετε, ας δούμε τι ισχύει σήμερα.  

Κατ’ αρχάς ισχύει ο βασικός κανόνας της δημοκρατίας, ο βασικός κανόνας της δημοκρατίας που θέλει την πλειοψηφία να αποφασίζει και τη μειοψηφία με τον σεβασμό των δικαιωμάτων της να αποδέχεται την απόφαση που κάθε φορά παίρνει η πλειοψηφία. Αυτός είναι ο βασικός, ο στοιχειώδης κανόνας της δημοκρατίας. Πρώτα, λοιπόν, αυτό που ισχύει είναι ο βασικός κανόνας της δημοκρατίας με βάση τον οποίο η πλειοψηφία προχωράει τα πράγματα.  

Δεύτερον, τι άλλο ισχύει;  

Ισχύει ότι μετά τον «Καλλικράτη» αλλά και μετά τον «Κλεισθένη», ο δήμαρχος κι ο περιφερειάρχης, όπως παραδοσιακά συνέβαινε από το 1974 και μετά, κατά τη διάρκεια όλης της μεταβολής με εξαίρεση το διάλειμμα που ξεκίνησε το 2006, δεν εκλέγεται με απλή αναλογική.  

Δεν εκλέγεται ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης με απλή αναλογική, ούτε μετά τον «Καλλικράτη» ούτε μετά τον «Κλεισθένη», αλλά εκλέγονται, και ο ένας και ο άλλος, και η μία και η άλλη, με βάση το δημοκρατικό 50%+1, συν μία ψήφο, είτε στον πρώτο είτε στο δεύτερο γύρο. Τι είναι το 50%+1;  

Είναι ένα πλειοψηφικό σύστημα εκλογικό, και όχι αναλογικό προφανώς, είναι αυτό που λέμε ένα πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα και κατά βάση το πλέον δημοκρατικό μετά βεβαίως από την απλή αναλογική.  

Επομένως, αυτό που αλλάζετε με αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι την απλή αναλογική με το 43%. Αλλάζετε το πλειοψηφικό δημοκρατικό 50%+1  για την εκλογή του δημάρχου και του περιφερειάρχη με το 43% το μειοψηφικό. Αυτή είναι η μείζονα αλλαγή που κάνετε, κύριε Βορίδη, με το νομοσχέδιο αυτό. Κάνετε κι άλλες, θα αναφερθώ μετά, αλλά αυτή είναι η μείζονα αλλαγή. Δηλαδή αλλάζετε ένα πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα με ένα μειοψηφικό εκλογικό σύστημα.  

Στην πραγματικότητα, δηλαδή, τι κάνετε πάρα πολύ απλά, αλλά και πάρα πολύ συγκεκριμένα; Ποια είναι η μείζονα αλλαγή του νομοσχεδίου Μητσοτάκη-Βορίδη; Είναι το γεγονός ότι αφαιρείτε τη δύναμη, αφαιρείτε τον λόγο, αφαιρείτε την εξουσία από την πλειοψηφία, από τους πολλούς του κάθε δήμου, κάθε περιφέρειας και πού τη δίνετε;  

Στους λίγους, στη μειοψηφία, δίνετε τον λόγο, δίνετε τη δύναμη, δίνετε την εξουσία τη δημοτική, την αυτοδιοικητική, της περιφέρειας και του δήμου στους λίγους, στις μειοψηφίες, ενώ την έπαιρναν και την κατείχαν και στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης, με εξαίρεση το διάλειμμα του 2006 και μετά, λίγα χρόνια, και μετά τον «Καλλικράτη» και μετά τον «Κλεισθένη» την είχαν αυτή τη δύναμη και αυτήν την εξουσία οι πλειοψηφίες.  

Δεν υπήρχε πιο ακραία αντιδημοκρατική, πιο ακραία καλπονοθευτική επιλογή που να μπορούσατε να κάνουμε από αυτό που κάνετε με αυτό το νομοσχέδιο. Κι έχετε παραποιήσει εντελώς τον κοινοβουλευτικό διάλογο για τη δημόσια συζήτηση, προσπαθώντας να συγκρίνετε και να συμπλεύσετε δύο ανόμοια πράγματα, το πώς εκλέγεται ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης με το πώς αναδεικνύονται οι συσχετισμοί μέσα στα δημοτικά και στα περιφερειακά συμβούλια. Αυτά είναι δύο άλλα πράγματα μεταξύ τους, ανεξάρτητα.  

Έρχεστε, λοιπόν, στο ελληνικό Κοινοβούλιο το 2021, με επικεφαλής τον κ. Μητσοτάκη, και αλλάζετε τον βασικό κανόνα της δημοκρατίας, δίνετε τη δύναμη στους λίγους και την αφαιρείτε από τους πολλούς σε κάθε δήμο και σε κάθε περιφέρεια.  

Γιατί το κάνετε αυτό; Προφανώς, διότι είσαστε μια Κυβέρνηση, όπως θα εξηγήσω -το είπαν και πολλοί συνάδελφοι, το είπε κι ο Εισηγητής μας κ. Χατζηγιαννάκης- των «κολλητών» και όχι μια Κυβέρνηση αρχών, κύριε Βορίδη. Το κάνετε στην πραγματικότητα για τον εξής λόγο. Στις τελευταίες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, όπως είναι πανελληνίως πασίγνωστο, καταφέρατε, στο κλίμα της εποχής εκείνης, να πετύχετε την εκλογή στις περισσότερες περιπτώσεις και των δήμων και των περιφερειών, δημάρχων και περιφερειαρχών, μέσα σε ένα κλίμα, σε ένα ρεύμα που είχε δημιουργηθεί, αυτό το γνωστό αντι-ΣΥΡΙΖΑ κλίμα που είχε δημιουργηθεί εκείνη την εποχή.  

Οι περισσότεροι από αυτούς, όχι όλοι -γιατί υπάρχουν και εξαιρέσεις, δεν σημαίνει ότι επειδή στηρίχτηκαν από τη Νέα Δημοκρατία ή επειδή ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα καλοί δήμαρχοι και καλοί περιφερειάρχες- στη συντριπτική τους πλειοψηφία αυτοί που αναδείχθηκαν ως δήμαρχοι και ως περιφερειάρχες με τη δική σας στήριξη, κύριε Βορίδη, στις τελευταίες εκλογές καταρρέουν.  

Το λέω μετά λόγου γνώσεως και με βιωματική εμπειρία. Ξέρω πολλές περιπτώσεις περιφερειαρχών, ξέρω πολλές περιπτώσεις δημάρχων και με βάση την εμπειρία που κουβαλάω ως πρώην υπουργός εσωτερικών, αλλά κυρίως ως πρώην δήμαρχος, όχι απλώς καταρρέουν αλλά δεν θα βρουν ούτε τη δυνατότητα να συγκροτήσουν σοβαρό ψηφοδέλτιο, αν δοκιμάσουν να ξανακατέβουν στις επόμενες εκλογές.  

Ποια είναι, λοιπόν, η ιδέα και γιατί τα κάνετε όλα αυτά εσείς; Διότι πάτε με το σκεπτικό «Την επόμενη φορά να τους διασώσουμε με το 43%». Δεν θα διασωθούν και πάλι. Θα σας το εξηγήσω γιατί. Δεν θα καταφέρετε τίποτα.  

Αλλά η λογική σας είναι αυτή. Είναι οι κολλητοί μας, οι δήμαρχοι κι οι περιφερειάρχες, που καταρρέουν, να παραβιάσουμε τον βασικό κανόνα της δημοκρατίας, να παραβιάσουμε τη βασική παράδοση της αυτοδιοίκησης που θέλει οι πλειοψηφίες να αποφασίζουν και όχι οι μειοψηφίες, για να τους δώσουμε μία ύστατη ευκαιρία να μείνουν στον θώκο τον οποίο κατέχουν.  

Βεβαίως θα καταφέρετε μια τρύπα στο νερό, κύριε Βορίδη. Θα καταφέρετε μια τρύπα στο νερό, γιατί κατ’ αρχάς εσείς αν καταφέρνατε να πετύχετε στον στόχο σας ήδη θα είχαμε στη χώρα, με βάση τους εκλογικούς νόμους, τις κυβερνήσεις που είχαν πρωτοφτιάξει και είχαν κόψει κι είχαν ράψει εκλογικούς νόμους στα μέτρα τους.  

Τις κοινωνίες κανένας εκλογικός νόμος δεν τις σταματάει και ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση -το έχω ξαναπεί νομίζω- κάθε εκλογικός νόμος, πόσω μάλλον και αυτός, έχει αυτό που λέμε τη μηχανική του, έχει τις συνεπαγωγές του.  

Τι θα συμβεί λοιπόν τώρα, πάρα πολύ απλά; Σε κάθε δήμο και σε κάθε περιφέρεια που οι κοινωνίες, οι τοπικές κοινωνίες, τα τοπικά στελέχη, η κοινωνία των πολιτών βλέπει ότι υπάρχει ένας απαράδεκτος δήμαρχος που πρέπει να αλλάξει, ένας απαράδεκτος περιφερειάρχης που πρέπει να αλλάξει, τον εξωθείτε –αυτή είναι η συνεπαγωγή του του εκλογικού νόμου του 43% που φέρνετε- να συγκροτήσει την ευρύτερη προοδευτική και δημοκρατική συσπείρωση που θέλει και πρέπει να συγκροτήσει για να ηττηθεί ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης που πρέπει να ηττηθεί από τον πρώτο γύρο.

Και αυτό θα γίνει. Θα σπρώξετε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του προοδευτικού τόξου σε συνεργασίες, που πιθανότατα ή δεν θα γίνονταν ποτέ ή θα έμπαιναν στη λογική του δεύτερου γύρου. Τώρα θα εξωθήσετε εκεί τα πράγματα.

Προσέξτε αυτό που λέω, κύριε Βορίδη, μη βιάζεστε. Δεν σημαίνει ότι έχετε το δικαίωμα να βιάζετε τη δημοκρατία, τους δημοκρατικούς κανόνες. Σας εξηγώ, γιατί και αυτό που κάνετε το μόνο που θα αφήσει στο τέλος είναι αυτήν την παραβίαση των βασικών αρχών με βάση τις οποίες πορεύτηκε η χώρα μας, η πατρίδα μας και η αυτοδιοίκηση δεκαετίες.  

Και θα το πω και στη συνέχεια. Μη δοκιμάσετε να συνδέσετε το 43% των αυτοδιοικητικών εκλογών με το 43% των βουλευτικών εκλογών.  

Μη δοκιμάσετε και λέω «μη δοκιμάσετε» με την εξής έννοια, κύριε Βορίδη: Για τον απλούστατο λόγο ότι στις βουλευτικές εκλογές, αν θέλετε -το ξέρετε, αλλά αν δεν ξέρετε, να το πούμε εκτός χρόνου, να σας το εξηγήσω- δεν υπάρχει ούτε η παράδοση αλλά ούτε και η δυνατότητα των δύο γύρων, ενώ στην αυτοδιοίκηση υπάρχουν οι δύο γύροι, υπάρχει το 50% συν 1%, που είτε το διεκδικεί στον πρώτο γύρο είτε το διεκδικεί στο δεύτερο γύρο.

Άρα, υπάρχει η δυνατότητα έστω αυτό το πλειοψηφικό σύστημα στο δεύτερο γύρο να δώσει το δικαίωμα στους πολλούς να αποφασίσουν.

Έχουν αναφερθεί ένα σωρό αριθμητικά παραδείγματα. Τώρα τα θυμήθηκα. Δεν χρειάζεται να κουράζεται κανείς με αριθμητικά παραδείγματα. Πάτε και δίνετε την εξουσία τη δημοτική και την περιφερειακή σε κάποιον που θα πάρει 43%, ενώ αν πήγαινε στο δεύτερο γύρο, θα μπορούσε να σχηματιστεί μια πλειοψηφία του 57%. Κι εσείς λέτε: «Όχι, δεν θα κυβερνήσει το δήμο ή την περιφέρεια το 58%. Θα το κρατήσει το 43%.».

Διαλύετε τη δημοκρατία με αυτό το σκεπτικό, κύριε Βορίδη, και το χρεώνεται και εσείς προσωπικά και ο κ. Μητσοτάκης αυτό το νομοσχέδιο και βεβαίως όλοι οι συνάδελφοι που θα το ψηφίσουν.  

Και να πω και κάποιους ακόμη. Εγώ δεν μπορώ να το αφήσω αυτό ούτε να το προσπεράσω. Θα είναι στίγμα. Θα είναι στίγμα πολιτικό και ιστορικό στίγμα για όσους δημάρχους και περιφερειάρχες στηρίζουν αυτό το ακραία αντιδημοκρατικό και ακραία καλπονοθευτικό νομοσχέδιο του 43%.  

Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να κάνουν κάτι τέτοιο στο όνομα καμιάς ιδιοτέλειας και καμιάς προσωπικής και ατομικής υστεροβουλίας. Όποιος από αυτούς θέλει να επανεκλεγεί, να δοκιμάσει να πάρει την πλειοψηφία στο δήμο του και στην περιφέρειά του.  

Δεν μπορεί η αυτοδιοίκηση που είναι βάθρο της δημοκρατίας, που είναι ταυτισμένη με τη δημοκρατία, να υποστηρίζει εκλογικά καλπονοθευτικά συστήματα τα οποία αφαιρούν το δικαίωμα από την πλειοψηφία να πάρει τις αποφάσεις.  

Δεν κάνετε, όμως, μόνο αυτό. Αυτή ήταν η μείζων αλλαγή. Θα κάνω πολύ σύντομα και τρεις αναφορές σε τρεις όχι αμελητέες αλλαγές που κάνετε.

Πρώτον, καθιερώνετε την πενταετή θητεία στη λογική την προηγούμενη που είπα. Να τους δώσουμε το δικαίωμα του 43%, μπας και εκλεγούν και να τους δώσουμε και ένα χρόνο μπόνους.  

Κύριε Βορίδη, η πενταετία θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά με τον ««Καλλικράτη»». Όμως, δεν ήταν αυτή πενταετία. Σας ενημερώνω ότι η λογική της πενταετίας με τον ««Καλλικράτη»» ήταν να γλιτώνει η χώρα μια εκλογική αναμέτρηση. Ήταν η πενταετία που προέκυπτε από την πρωτογενή επιλογή να γίνονται οι δημοτικές με τις ευρωεκλογές, οι αυτοδιοικητικές με τις ευρωεκλογές.  

Και επειδή έχουμε πενταετή ανανέωση του Ευρωκοινοβουλίου, έπρεπε αναγκαστικά, άμα θέλαμε να ταυτίζονται αυτές οι εκλογές, για να γλιτώνει μια εκλογική αναμέτρηση και μία προεκλογική περίοδο η χώρα, να πάει στην πενταετία η αυτοδιοίκηση.  

Από την ώρα που έφυγε η συσχέτιση -και δεν την επαναφέρετε- των δημοτικών και των περιφερειακών εκλογών, η πενταετία το μόνο που εξυπηρετεί είναι αυτό που είπαμε προηγουμένως, το οποίο κι αυτό όμως θα λειτουργήσει ανάποδα, γιατί και αυτό παράγει συνεπαγωγές, γιατί κι αυτό θα στείλει τώρα στη βάση κάθε δήμου και κάθε περιφέρειας το μήνυμα ότι πρέπει τώρα να συσπειρωθούμε, για να κερδίσουμε, διότι αν δεν συσπειρωθούμε από τον πρώτο γύρο, αν δεν φτιάξουμε αυτό το ευρύ προοδευτικό και δημοκρατικό μέτωπο, όχι μόνο θα μας εκλεγεί ο τάδε ή η τάδε με το 43%, αλλά θα μας μείνει και ένα χρόνο παραπάνω.  

Δεύτερον -τρίτο στη σειρά, δεύτερο από αυτά της δεύτερης ενότητας-, είναι δυνατόν να καθιερώνετε στην αυτοδιοίκηση το 3% ως όριο για την είσοδο στα δημοτικά και στα περιφερειακά συμβούλια; Σας παρακαλώ!  

Εδώ ειλικρινά, παρακαλώ θερμά, κύριε Βορίδη. Είσαστε Υπουργός Εσωτερικών της χώρας. Δεν μπορεί να σας κάνουν κριτική οι Βουλευτές για το 3% που βάζετε ως κατώφλι και εσείς να κάνετε την αναφορά στο 3% των βουλευτικών εκλογών, όταν είναι πασίγνωστο πού οφείλεται το 3% στις βουλευτικές εκλογές και όταν είναι, επίσης, πασίγνωστο ότι δεν μπορεί καμία τέτοια λογική να επικρατήσει στην αυτοδιοίκηση για τον απλούστατο λόγο ότι έχουμε σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας και με βάση το χωροταξικό –που ό,τι και να λέγεται από διαφόρους, που νομίζουν ότι ο εξυπνακισμός είναι πολιτική- δεν έχει αλλάξει.  

Δεν θέλω να κάνω ειδικότερη αναφορά πάνω σε αυτό. Θέλω να πω, όμως, ότι το 3% σκοτώνει ανθρώπους, σκοτώνει ομάδες, σκοτώνουν πολίτες, σκοτώνει τη δυνατότητά τους να υπάρξουν, να εκφραστούν. Γιατί απαγορεύετε και αποτρέπετε αύριο το πρωί να συσταθεί στο Δήμο της Αθήνας μια δημοτική κίνηση με μοναδικό θέμα την προστασία των αδέσποτων ζώων; Δεν θα θελήσει να κυβερνήσει. Θα θελήσει να μπει στο δημοτικό συμβούλιο με μονοθεματική ατζέντα την προστασία των αδέσποτων ζώων.  

Γιατί τους αφαιρείτε το δικαίωμα να διεκδικήσουν το 3% και να μπουν στο δημοτικό συμβούλιο; Γιατί αφαιρείτε το δικαίωμα από μια άλλη ομάδα πολιτών που θέλει να φτιάξει μια μονοθεματική κίνηση κατά της κακοποίησης των γυναικών, κύριε Βορίδη;  

Δεν θέλει ούτε να γίνει δήμαρχος ο επικεφαλής ούτε περιφερειάρχης. Θέλουν, όμως, να είναι εκεί, για να παλεύουν γι’ αυτό το θέμα.  

Γιατί τους το απαγορεύετε αυτό το πράγμα;  

Για ποιον λόγο;  

Γιατί δεν αφήνετε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν;  

Για αυτοδιοίκηση μιλάμε, για τοπικές κοινωνίες μιλάμε, για πολίτες που θέλουμε να τους δώσουμε τη διέξοδο, τη συμμετοχή στη δημοκρατία. Τους λέτε: «Όχι, δεν θα σας αφήσουμε εμείς, 3%».

Ήθελα, λοιπόν, να πω ένα επιπλέον. Το 43%, σας είπα κατ’ αρχάς ότι είναι νόθα κουβέντα ότι αλλάζει την απλή αναλογική. Δεν αλλάζει την απλή αναλογική. Αλλάζει το 51%. Αλλά το 43% δεν είναι έτσι σκέτο. Είναι σε συνδυασμό με τα τρία πέμπτα (3/5).  

Και θα σας συμβούλευα, επίσης, κύριε Βορίδη, μη σκίσετε σε κανένα στοίχημα το πτυχίο σας. Σε τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, πριν κριθεί συνταγματική η ρύθμιση του 42%, είχε κριθεί αντισυνταγματική η ρύθμιση του 42%.  

Και πείτε μου μία κυβέρνηση, μία κυβέρνηση στον τόπο που μπήκε μέσα σε αυτό το Κοινοβούλιο με 43% και είχε 180 Βουλευτές.

Υπήρξε ποτέ στην ιστορία την πολιτική της χώρας μας, κύριε Βορίδη, κυβέρνηση που με 43% μπήκε στη Βουλή με 180 Βουλευτές;

Αυτό κάνετε τώρα στην αυτοδιοίκηση. Αυτή είναι αναλογία με βάση την οποία νομοθετείτε, με βάση την οποία σχεδιάζετε, με βάση την οποία οργανώνετε. Να υπάρχουν τοπικές κυβερνήσεις, δήμαρχοι και περιφερειάρχες που είναι σαν να μπαίνει στη Βουλή κάποιος με 43% και 180 Βουλευτές.

Τελειώνω, λοιπόν, με μία κουβέντα.  

Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για νομοθετική πρωτοβουλία αυτό που εισηγείστε.  

Πρόκειται για νομοθετική ταλαιπωρία, κύριε Βορίδη, νομοθετική ταλαιπωρία για τους θεσμούς και -το χειρότερο από όλα- νομοθετική ταλαιπωρία για την ίδια τη δημοκρατία.  

Και αυτό θα είναι ένα βαρύ στίγμα για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, από το οποίο δεν θα μπορέσει να φύγει, διότι δεν υπάρχει επίσης καμιά αμφιβολία ότι δεν πρόκειται να μακροημερεύσει ένα τέτοιο εκλογικό σύστημα από καμία κυβέρνηση που θα διαδεχθεί την Κυβέρνηση Μητσοτάκη και σέβεται όχι τις αρχές της Αριστεράς, όχι τις αρχές της προοδευτικής παράταξης, αλλά τους βασικούς κανόνες λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος.

σύνδεσμος

Περισσότερα άρθρα