ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

22 Απριλίου 2021

Αποχωρήσαμε, αφού αρνήθηκαν την απόσυρση της ενοχικής τροπολογίας που καθιερώνει το ακαταδίωκτο των επιτροπών και των κυβερνητικών στελεχών που διαχειρίστηκαν την πανδημία.

Τοποθέτηση του Γιάννη Ραγκούση Κ.Ε. της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του Σ/Ν του υπουργείου Δικαιοσύνης «Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων»

Αυτή η τροπολογία, γι΄ αυτό είναι ενοχική, γιατί έρχεται σήμερα να πει στην ελληνική κοινωνία ότι όλοι αυτοί που συμμετείχαν σε αυτές τις επιτροπές κάτι έχουν να κρύψουν!  - Και εδώ να υπογραμμίσω με απόλυτο τρόπο: Θα είμαστε οι πρώτοι που θα υπερασπιστούμε την επιστημονική κοινότητα για την ελευθερία έκφρασης επιστημονικής γνώσης έναντι οποιουδήποτε μπορεί να στραφεί εναντίον τους. Βεβαίως και θα μπούμε εμείς μπροστά για να τους προστατέψουμε σε αυτή την περίπτωση. - ​Αλλά δεν μιλάμε γι αυτό: Μιλάμε για μία διάταξη που λέει ότι δεν διώκονται, δεν ευθύνονται και δεν δίνουν εξηγήσεις. - ​​Απαιτούμε εν ονόματι της κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής ειρήνης, αυτής της ελάχιστης σχέσης εμπιστοσύνης που έχετε αφήσει ακόμη να υπάρχει ανάμεσα στις μονάδες διαχείρισης της πανδημίας και τον ελληνικό λαό να αποσύρετε τώρα αυτή την απαράδεκτη αδικαιολόγητη κα απροετοίμαστη ενοχική τροπολογία!


Η κυβερνητική τροπολογία και πιο συγκεκριμένα το άρθρο  4 αυτής που προβλέπει ότι «τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων από Λοιμωγόνους Παράγοντες και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν ευθύνονται δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας των ως άνω επιτροπών».
Πρόκειται κατά τη γνώμη μας  για 1 Τροπολογία και συγκεκριμένα κύριε Υπουργέ και για ένα συγκεκριμένο άρθρο, για το οποίο πρέπει να επιστρέψει  ο υπουργός Υγείας στο Κοινοβούλιο και να ανακοινώσει τώρα την απόσυρσή του!
Αυτό που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία  και που έχετε φροντίσει στο βαθμό που έχει κλονιστεί ειδικά τον τελευταίο καιρό, δηλαδή η έλλειψη εμπιστοσύνης, με αυτή την τροπολογία που φέρνετε σήμερα και πάτε να ψηφίσετε δεν αφήνετε τίποτα όρθιο.
Βάζετε ταφόπλακα στην εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι σε αυτό που μέχρι στιγμής αποτελούσε την επιστημονική κοινότητα διαχείρισης της πανδημίας. Και αυτό είναι κάτι που δε μπορεί σε καμία απολύτως περίπτωση να γίνει αποδεκτό από εμάς.
Ζητούμε την απόσυρση αυτής της τροπολογίας! Δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε καν στην ψηφοφορία αυτής!
Και γενικότερα στην ψηφοφορία διότι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε αυτή την απαράδεκτη ενοχική τροπολογία που πάτε να ψηφίσετε! Και δεν είναι, επειδή έχετε στο μυαλό σας την προστασία των επιστημόνων!
Την προστασία από τι; Έχουν ανάγκη οι επιστήμονες; Ζήτησαν ότι  θέλουν κάτι να κρύψουν; Θέλουν από κάτι να προστατευτούν; Δεν διαχειρίστηκαν την ανθρώπινη ζωή εκατομμυρίων ελλήνων με αποκλειστικό κριτήριο τη γνώση και την επιστήμη που κατέχουν; Τι τους φοβίζει; Εισηγήθηκαν τέτοια διάταξη; Εισηγήθηκαν τέτοια κρυπτοαμνήστευση; 
Και βεβαίως δεν περιλαμβάνει η τροπολογία αυτή την επιτροπή λοιμωξιολόγων. Αλλά και κυβερνητικά στελέχη και υπηρεσιακά στελέχη. Από πού κι ως πού; Δηλαδή παίζανε με τη ζωή των Ελλήνων; Αν χρειαστεί να δώσουν εξηγήσεις, καλόπιστες, γιατί πήραν την ά ή την β΄ απόφαση, επειδή τώρα αποκαλύφθηκε ότι ουσιαστικά εν μέρει καθοδηγείτο η άποψή τους από υπουργικές παρεμβάσεις που εξελίσσονταν μέσα στις συνεδριάσεις της επιτροπής, τι θα πούνε, ότι έχουν την απόλυτη  προστασία αυτής της τροπολογίας;
Και από τι τους προστατεύετε; Μόνο από την ευθύνη και τη δίωξη; Όχι και από τη διατύπωση γνώμης που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν! Δίωξη τίνος;
Δηλαδή έχει η Κυβέρνηση παίξει με τη ζωή εκατομμυρίων Ελληνίδων  και Ελλήνων θα κληθεί κάποιος από όλους να δώσει εξηγήσεις γι’ αυτό και δεν θα μπορούν τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας να εκφράσουν γνώμη, γιατί τους προστατεύετε ή τους το απαγορεύετε ή γιατί δεν τους το επιτρέπετε με αυτή την ενοχική τροπολογία;
Αντί να δώσετε στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων, τα πρακτικά της Εθνικής Επιτροπής της Δημόσιας Υγείας που αποτελείται κυρίως από υπηρεσιακά και κυβερνητικά στελέχη, επιχειρείτε αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία την πεποίθηση ότι κάτι πρέπει να κρύψουν, ότι κάτι υπάρχει κάτι αντιεπιστημονικό, κάτι αντιορθολογικό κάτι ζημιογόνο για την υγεία των πολιτών;
Αυτή η τροπολογία, γι΄ αυτό είναι ενοχική, γιατί έρχεται σήμερα να πει στην ελληνική κοινωνία ότι όλοι αυτοί που συμμετείχαν σε αυτές τις επιτροπές κάτι έχουν να κρύψουν!
Και εδώ να υπογραμμίσω με απόλυτο τρόπο: Θα είμαστε οι πρώτοι που θα υπερασπιστούμε την επιστημονική κοινότητα για την ελευθερία έκφρασης επιστημονικής γνώσης έναντι οποιουδήποτε μπορεί να στραφεί εναντίον τους. Βεβαίως και θα μπούμε εμείς μπροστά, για να τους προστατέψουμε σε αυτή την περίπτωση.
Αλλά δεν μιλάμε γι’ αυτό. Μιλάμε για μία διάταξη που λέει ότι δεν διώκονται, δεν ευθύνονται και δεν δίνουν εξηγήσεις.
Λοιπόν εμείς κ. Πρόεδρε, κ. συνάδελφοι δηλώνουμε κατηγορηματικά:
Απαιτούμε εν ονόματι της κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής ειρήνης,  αυτής της ελάχιστης σχέσης εμπιστοσύνης που έχετε αφήσει ακόμη να υπάρχει ανάμεσα στις μονάδες διαχείρισης της πανδημίας και τον ελληνικό λαό να αποσύρετε τώρα αυτή την απαράδεκτη αδικαιολόγητη κα απροετοίμαστη ενοχική τροπολογία!
Ούτε ένα διάλογο δεν κάνετε με τα κόμματα να πείτε ότι υπάρχει εδώ ένα πρόβλημα και να δούμε πώς θα το λύσουμε. Έρχεστε εν κρυπτώ τελευταία στιγμή να φέρετε μία τέτοια ουσιαστικά, συνταγματικά και πολιτικά εντελώς απαράδεκτη τροπολογία!

σύνδεσμος

Περισσότερα άρθρα