ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

15 Απριλίου 2021

Γ. Ραγκούσης: Με τους συμβούλους δήθεν ακεραιότητας και τις μονάδες εσωτερικού ελέγχου γεμίζει το δημόσιο με κλώνους του σκληρού δεξιού συστήματος.

Υπάρχουν 2 ειδών νομοσχέδια.

Αυτά που γίνονται νόμοι του κράτους και μιλούν θετικά γι αυτά- έξω από τη Βουλή- η κοινωνία, οι πολίτες, οι φορείς, οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων.
Και υπάρχουν και νομοσχέδια που μιλούν για αυτά, μόνον αυτοί οι οποίοι τα εισηγήθηκαν.
Προσωπικά ξέρω ότι αυτό το νομοσχέδιο ανήκει στη δεύτερη κατηγορία και οι δημόσιοι υπάλληλοι συν τω χρόνω θα ζητήσουν την κατάργησή του.

- Δεν είναι σοβαρό και υπεύθυνο κ. Βορίδη να μην έχετε το πολιτικό θάρρος να πείτε στον ελληνικό λαό πως θέλετε να αλλάξετε το νόμο που ψηφίστηκε πριν λίγο καιρό με μεγάλη πλειοψηφία.
Κάθεστε και κρύβεστε πίσω από μια συνέντευξη που έδωσε η κ. Τζάκρη; Είναι αυτό επίπεδο ελληνικής πολιτικής ηγεσίας που αφορά εκατομμύρια ανθρώπους;

- Πείτε καθαρά πως σας πήρε στο λαιμό του ο κ. Θεοδωρικάκος λέγοντας σας πως 800 χιλιάδες θα συμμετείχαν στη διαδικασία, το βγάζατε και σε πρωτοσέλιδα.

- Διότι ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, ο κ. Μπίνης είναι ένας αναξιοκρατικά επιλεγμένος σε αυτή τη θέση, με βάση τα κομματικά κριτήρια και ως φίλος του κ. Μητσοτάκη.
Και η ΕΑΔ η ίδια είναι ένα σκληρό κομματικό δεξιό σύστημα.

- Έτσι τώρα με τους συμβούλους ακεραιότητας και τις μονάδες εσωτερικού ελέγχου γεμίζει το Δημόσιο γεμίζει με κλώνους του συγκεκριμένου συστήματος.

Από τους συμβούλους ακεραιότητας, αφενός οι κολλητοί σας στο κράτος δεν θα ελέγχονται.
Αφετέρου θα επιχειρηθεί να τεθεί υπό τον έλεγχό τους με εκβιασμούς και με απειλές, η μη κομματική κρατική διοίκηση και οι ανεξάρτητοι δημόσιοι λειτουργοί.

- Μα ειλικρινά, δεν υπάρχουν άλλοι σημαντικοί Έλληνες και Ελληνίδες που θα μπορούσαν να γίνουν πρόεδροι, αντιπρόεδροι, μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής του ΑΣΕΠ; Οι μόνοι που μπορούν είναι οι κολλητοί σας; Κάνετε με νόμο ρύθμιση για να μείνουν χρόνια.

- Αν δε θέλατε να είναι τέτοιο το σύστημα που εγκαθιδρύετε, θα έπρεπε να δημιουργήσετε φορείς ελέγχου από διακομματικό έλεγχο και αξιοκρατικές διαδικασίες.

Αλλά ΔΕΝ πιστεύετε στην Αξιοκρατία και τη Διαφάνεια και τον μη κομματισμό, γι’ αυτό δεν το κάνετε.

Σημεία τοποθέτησης για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία Γιάννη Ραγκούση στην Ολομέλεια.


- Η ουσία του νομοσχεδίου είναι η θεσμοθέτηση τον συμβούλων ακεραιότητας και οι μονάδες εσωτερικού ελέγχου. Ερώτημα: αυτοί οι σύμβουλοι ακεραιότητας πώς θα ορίζονται;

- Με βάση το νομοσχέδιο θα υπάρχει πρόσκληση από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και η αξιολόγηση θα γίνει από τριμελή επιτροπή που θα ορίζει ο Διοικητής της ΕΑΔ.

Είναι διακομματική ή αξιοκρατική διαδικασία αυτή; Απολύτως όχι.

Διότι ο Διοικητής της ΕΑΔ κ. Μπίνης είναι ένας αναξιοκρατικά επιλεγμένος σε αυτή τη θέση, με βάση τα κομματικά κριτήρια και ως φίλος του κ. Μητσοτάκη. Και η ΕΑΔ η ίδια είναι ένα σκληρό κομματικό δεξιό σύστημα.

- Έτσι γεμίζει το Δημόσιο γεμίζει με κλώνους αυτού του συγκεκριμένου συστήματος.

Από τους συμβούλους μη ακεραιότητας, οι κολλητοί σας στο κράτος δεν θα ελέγχονται.
Ενώ από την άλλη πλευρά θα επιχειρηθεί να τεθεί υπό τον έλεγχό τους η κρατική διοίκηση και οι δημόσιοι λειτουργοί με εκβιασμούς και με απειλές.

- Αν δε θέλατε να είναι τέτοιο το σύστημα που εγκαθιδρύετε, θα έπρεπε να δημιουργήσετε φορείς ελέγχου από διακομματικό έλεγχο και αξιοκρατικές διαδικασίες.

Αλλά ΔΕΝ πιστεύετε στην Αξιοκρατία και τη Διαφάνεια και τον μη κομματισμό, γι’ αυτό δεν το κάνετε.

- Ο κ. Μπίνης, που είπαμε πως ανεδείχθη, θα κλωνοποιήσει όλα τα αντίγραφά του και του παρατείνετε κατά τέτοιο τρόπο της θητεία, έτσι ώστε σπουδαίοι Έλληνες αναδεδειγμένοι στο χώρο τους δε μπορούν να καταλάβουν τη θέση του. Τόσο φωτογραφική είναι η θέση του.

- Δεν υπάρχουν άλλοι σημαντικοί Έλληνες και Ελληνίδες που θα μπορούσαν να γίνουν πρόεδροι, αντιπρόεδροι, μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής του ΑΣΕΠ;
Οι μόνοι που μπορούν είναι οι κολλητοί σας;
Κάνετε με νόμο ρύθμιση για να μείνουν χρόνια.

- Αποφασίσατε να ανοίξετε τη συζήτηση για τη διευκόλυνση των εκλογέων εξωτερικού να λάβουν μέρος στις εκλογές. Ο κ. Μητσοτάκης βέβαια σας είχε προλάβει στην νέα πρωτοβουλία σας.

Δεν είναι σοβαρό και υπεύθυνο κ. Βορίδη να μην έχετε το πολιτικό θάρρος να πείτε στον ελληνικό λαό πως θέλετε να αλλάξετε το νόμο που ψηφίστηκε πριν λίγο καιρό με μεγάλη πλειοψηφία.

Κάθεστε και κρύβεστε πίσω από μια συνέντευξη που έδωσε η κ. Τζάκρη;
Είναι αυτό επίπεδο ελληνικής πολιτικής ηγεσίας που αφορά εκατομμύρια ανθρώπους;
Πείτε καθαρά πως σας πήρε στο λαιμό του ο κ. Θεοδωρικάκος λέγοντας σας πως 800 χιλιάδες θα συμμετείχαν στη διαδικασία, το βγάζατε και σε πρωτοσέλιδα.

- Λέτε πως δε θέλει η Αξιωματική Αντιπολίτευση την ψήφο των αποδήμων. Θα έπρεπε να γνωρίζετε την κουβέντα που είχε γίνει για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ακόμα και τώρα ηχούν τα επιχειρήματα μας στην αίθουσα εδώ στη Βουλή.

Η έκθεση της επιτροπής Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρει τα εξής: «Στις περιπτώσεις χωρών που έχουν μεγάλους πληθυσμούς πολιτών στο εξωτερικό, οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν αισθητά το αποτέλεσμα, φαίνεται καταλληλότερο ένα σύστημα προκαθορισμένου αριθμού αντιπροσώπων, οι οποίοι θα εκλέγονται από τους πολίτες εξωτερικού και θα τους εκπροσωπούν στο κοινοβούλιο». Αυτή τη λύση έχει υιοθετήσει η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία. Αυτή είναι η πρόταση μας και στην συνταγματική αναθεώρηση και στην ψήφιση του νομοσχεδίου τότε. Και δεν αφήνετε κανένα επίπεδο σοβαρότητας λέγοντας πως θα αλλάξετε το νόμο για μια συνέντευξη.

- Πέραν του νόμου 4648 όμως, το Σύνταγμα στη σημερινή του μορφή το υπερψηφίσατε.

Εκεί, το αναθεωρημένο άρθρο 54, του οποίου την τελική εκδοχή ψηφίσατε, στην παράγραφο 4 λέει « Με το νόμο της παρ. 4 του άρθρου 51 μπορεί να τίθενται προϋποθέσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους από τους εκλογείς που κατοικούν έξω από την Επικράτεια, όπως πραγματικός δεσμός με τη Χώρα, αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικό τμήμα, χρόνος απουσίας από τη Χώρα ή παρουσία στη Χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν. Με το νόμο του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να ορίζεται ότι ορισμένες θέσεις του ψηφοδελτίου επικρατείας κάθε κόμματος της παρ. 3 του παρόντος άρθρου καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από απόδημους Έλληνες. Νόμος μπορεί να προβλέπει, ότι η ψήφος των εκλογέων που ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα έξω από την Επικράτεια, δεν προσμετράται σε συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια αλλά μόνο σε επίπεδο Επικρατείας».

Δηλαδή έχετε προτείνει να ΜΗΝ προσμετράται η ψήφος τον αποδήμων για την εκλογή των βουλευτών και να προσμετράται σε επίπεδο επικρατείας.

- Εσείς λοιπόν που σήμερα υποβιβάζετε την συζήτηση πρέπει να καταλάβετε πως υπάρχουν 2 μοντέλα.

Αυτό που εισηγείται το Συμβούλιο της Ευρώπης, πως όταν είναι μεγάλος ο αριθμός των αποδήμων μπαίνουν περιορισμοί έτσι ώστε να διακριβωθεί ο δεσμός τους του κάθε εκλογέα με την πατρίδα του.

Και το άλλο μοντέλο είναι της ελεύθερης συμμετοχής των εκλογέων αλλά τότε επιλέγουν τους δικούς τους βουλευτές για το ελληνικό κοινοβούλιο, εμείς είχαμε προτείνει 5 και 4. Στον αναγκαστικό συμβιβασμό που έγινε στο νομοσχέδιο που ψηφίσαμε δεν προβλέπεται πως οι Έλληνες απόδημοι θα εκλέγουν τους δικούς τους βουλευτές.

- Αποκαλύπτεται η λογική σας από το γεγονός πως δεν λέτε την αλήθεια για ποιους πραγματικά λόγους θέλετε να αλλάξετε το νόμο, αλλά βάλατε και διατάξεις με τις οποίες δεν είχατε λόγο να ανακατευτείτε.

Όπως είναι η κατάργηση της διακομματικής επιτροπής ελέγχου των νέων εκλογικών καταλόγων που θα σχηματιστούν για πρώτη φορά ενόψει εκλογών από την εγγραφή σε αυτούς των αποδήμων οι οποίοι θα θελήσουν να συμμετέχουν στις εκλογές.

- Υπάρχουν 2 ειδών νομοσχέδια.
Αυτά που γίνονται νόμοι του κράτος και μιλούν θετικά γι αυτούς έξω από τη Βουλή, η κοινωνία, οι πολίτες, οι φορείς, οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων.

Και υπάρχουν και νομοσχέδια που μιλούν για αυτά, μόνον αυτοί οι οποίοι τα εισηγήθηκαν.

Προσωπικά ξέρω ότι αυτό το νομοσχέδιο ανήκει στη δεύτερη κατηγορία και οι δημόσιοι υπάλληλοι συν τω χρόνω θα ζητήσουν την κατάργησή του.

σύνδεσμος

Περισσότερα άρθρα