ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

16 Μαρτίου 2021

Κατατεθείσα ερώτηση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία για τα σοβαρά ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσει η Κυβέρνηση σχετικά με την τελετή βάπτισης από τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Ά. Γεωργιάδη.

"Άμεσες απαντήσεις σε 4 σοβαρά ερωτήματα υποχρεούται να δώσει η Κυβέρνηση για την τέλεση βάπτισης από τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Α. Γεωργιάδη"

Ερώτηση και Αίτημα Κατάθεσης Εγγραφών προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη κατατέθηκε με πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όπου υπογράφουν οι 3 βουλευτές Γιάννης Ραγκούσης, Χρήστος Σπίρτζης και Χαρά Καφαντάρη.

Οι βουλευτές ζητούν άμεσες απαντήσεις σε σοβαρά ερωτήματα που υποχρεούται να δώσει η Κυβέρνηση για την τέλεση βάπτισης από τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Α΄. Γεωργιάδη.

Ακόμα με Αίτημά τους ζητούν να κατατεθούν:
1. Το επίσημο υπηρεσιακό έγγραφο με τον αριθμό πρωτοκόλλου της συγκεκριμένης ειδικής άδειας για τέλεση βάπτισης, την οποία επικαλείται ο Υπουργός Ανάπτυξης.
2. Η καταχωρημένη -με αριθμό πρωτοκόλλου- αίτηση βάσει της οποίας εκδόθηκε η συγκεκριμένα ειδική άδεια.
3. Σε περίπτωση που έχουν εκδοθεί και άλλες ειδικές άδειες για κατ’ εξαίρεση τέλεση βαπτίσεων, να κατατεθούν ομοίως.

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην ερώτησή τους επισημαίνουν:

- Με την από 14 Μαρτίου 2021 δημοσίευσή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο κοινωνικό δίκτυο «Twitter», ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης προέβη σε δημόσια ανακοίνωση- παραδοχή συμμετοχής του σε τέλεση βάπτισης τέκνου, ως ανάδοχος, στον Ι. Ναό Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην Αθήνα.

- Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στο από 05.03.21 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που ο κ. Γεωργιάδης εμφάνισε σαν ειδική άδεια για βάπτιση, αφενός δεν αναφέρεται αριθμός πρωτοκόλλου και αφετέρου δεν μνημονεύεται καμία εξουσιοδοτική νομοθετική διάταξη ή κανονιστική πράξη, βάσει της οποίας εκδόθηκε αυτή.

- Επιπροσθέτως, υπογραμμίζεται, πως ο εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Αθηναγόρας, επεσήμανε σε σημερινή του συνέντευξη, ότι οι βαπτίσεις απαγορεύονται και η Ιερά Σύνοδος δεν γνωρίζει την ύπαρξη δυνατότητας έκδοσης ειδικής άδειας για την κατ’ εξαίρεση τέλεση του μυστηρίου της βάπτισης σε περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου.

Βάσει των ανωτέρω ρωτούν τον Υπουργό:


1. Με βάση ποια διάταξη νόμου προβλέπεται η έκδοση ειδικής άδειας τέλεσης βάπτισης για περιοχές σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, όπως η Περιφέρεια Αττικής;
2. Πόσες ειδικές άδειες για κατ’ εξαίρεση τέλεση βαπτίσεων έχει εκδώσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας;
3. Ποιος είναι ο αριθμός πρωτοκόλλου της συγκεκριμένης ειδικής άδειας την οποία επικαλείται ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Α. Γεωργιάδης;
4. Ποιος είναι ο αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης, βάσει της οποίας εκδόθηκε η συγκεκριμένη ειδική άδεια σύμφωνα με τον ισχυρισμό του Υπουργού;

Ερώτηση και Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υ.ΠΡΟ.ΠΟ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου Γιάννη Ραγκούση. Οι βουλευτές ζητούν άμεσες απαντήσεις σε σοβαρά ερωτήματα που υποχρεούται να δώσει η Κυβέρνηση για την τέλεση βάπτισης από τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Α. Γεωργιάδη. Ακόμα με Αίτημά τους ζητούν να κατατεθούν:

​Το επίσημο υπηρεσιακό έγγραφο με τον αριθμό πρωτοκόλλου της συγκεκριμένης ειδικής άδειας για τέλεση βάπτισης, την οποία επικαλείται ο Υπουργός Ανάπτυξης
​Η καταχωρημένη -με αριθμό πρωτοκόλλου- αίτηση βάσει της οποίας εκδόθηκε η συγκεκριμένα ειδική άδεια.
​Σε περίπτωση που έχουν εκδοθεί και άλλες ειδικές άδειες για κατ’ εξαίρεση τέλεση βαπτίσεων, να κατατεθούν ομοίως.
Την ερώτηση συνυπογράφουν ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ Χρήστος Σπίρτζης και η αναπληρώτρια τομεάρχης Χαρά Καφαντάρη.

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην ερώτησή τους επισημαίνουν:

​Με την από 14 Μαρτίου 2021 δημοσίευσή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο κοινωνικό δίκτυο «Twitter», ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης προέβη σε δημόσια ανακοίνωση- παραδοχή συμμετοχής του σε τέλεση βάπτισης τέκνου, ως ανάδοχος, στον Ι. Ναό Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην Αθήνα.
​Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στο από 05.03.21 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που ο κ. Γεωργιάδης εμφάνισε σαν ειδική άδεια για βάπτιση, αφενός δεν αναφέρεται αριθμός πρωτοκόλλου και αφετέρου δεν μνημονεύεται καμία εξουσιοδοτική νομοθετική διάταξη ή κανονιστική πράξη, βάσει της οποίας εκδόθηκε αυτή.
​Επιπροσθέτως, υπογραμμίζεται, πως ο εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Αθηναγόρας, επεσήμανε σε σημερινή του συνέντευξη, ότι οι βαπτίσεις απαγορεύονται και η Ιερά Σύνοδος δεν γνωρίζει την ύπαρξη δυνατότητας έκδοσης ειδικής άδειας για την κατ’ εξαίρεση τέλεση του μυστηρίου της βάπτισης σε περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου.

Βάσει των ανωτέρω ρωτούν τον Υπουργό:

​Με βάση ποια διάταξη νόμου προβλέπεται η έκδοση ειδικής άδειας τέλεσης βάπτισης για περιοχές σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, όπως η Περιφέρεια Αττικής;
​Πόσες ειδικές άδειες για κατ’ εξαίρεση τέλεση βαπτίσεων έχει εκδώσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας;
​Ποιος είναι ο αριθμός πρωτοκόλλου της συγκεκριμένης ειδικής άδειας την οποία επικαλείται ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Α. Γεωργιάδης;
​​Ποιος είναι ο αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης, βάσει της οποίας εκδόθηκε η συγκεκριμένη ειδική άδεια σύμφωνα με τον ισχυρισμό του Υπουργού;


...

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΕ

Προς τον
Υπουργό Προστασίας του Πολίτη


ΘΕΜΑ: Άμεσες απαντήσεις σε 4 σοβαρά ερωτήματα υποχρεούται να δώσει η Κυβέρνηση για την τέλεση βάπτισης από τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Α. Γεωργιάδη.

Α. Δυνάμει του άρθρου 1 παρ. 1Α αα) και 1Β της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Αριθμ. ΔΙα/ΓΠ.οικ. 13805/2021 ΦΕΚ 843/Β/3-3-2021 [Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από την Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021 και ώρα 6:00 έως και την Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021 και ώρα 6:00], στις περιοχές της Επικράτειας που βρίσκονται σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η Περιφέρεια Αττικής, προβλέπεται ρητώς ότι: «η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστήριων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό/ους λειτουργό/ους και το αναγκαίο κληρικό και βοηθητικό προσωπικό, χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων’’. Για τελετές κηδειών που είναι οι μόνες που εξαιρούνται από την απαγόρευση, προβλέπεται ότι: «Σε τελετές κηδειών και τις σχετικές θρησκευτικές λειτουργίες και λοιπές ιεροπραξίες και ταφικές εκδηλώσεις, επιτρέπεται η παρουσία έως 9 ατόμων».
Με την από 14 Μαρτίου 2021 δημοσίευσή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο κοινωνικό δίκτυο «Twitter», ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης προέβη σε δημόσια ανακοίνωση- παραδοχή συμμετοχής του σε τέλεση βάπτισης τέκνου, ως ανάδοχος, στον Ι. Ναό Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην Αθήνα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στο από 05.03.21 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που ο κ. Γεωργιάδης εμφάνισε σαν ειδική άδεια για βάπτιση, αφενός δεν αναφέρεται αριθμός πρωτοκόλλου και αφετέρου δεν μνημονεύεται καμία εξουσιοδοτική νομοθετική διάταξη ή κανονιστική πράξη, βάσει της οποίας εκδόθηκε αυτή.

Επιπροσθέτως, υπογραμμίζεται, πως ο εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Αθηναγόρας, επεσήμανε σε σημερινή του συνέντευξη, ότι οι βαπτίσεις απαγορεύονται και η Ιερά Σύνοδος δεν γνωρίζει την ύπαρξη δυνατότητας έκδοσης ειδικής άδειας για την κατ’ εξαίρεση τέλεση του μυστηρίου της βάπτισης σε περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου.

Βάσει των ανωτέρω
Ερωτάσθαι:

1. Με βάση ποια διάταξη νόμου προβλέπεται η έκδοση ειδικής άδειας τέλεσης βάπτισης για περιοχές σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, όπως η Περιφέρεια Αττικής;
2. Πόσες ειδικές άδειες για κατ’ εξαίρεση τέλεση βαπτίσεων έχει εκδώσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας;
3. Ποιος είναι ο αριθμός πρωτοκόλλου της συγκεκριμένης ειδικής άδειας την οποία επικαλείται ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Α. Γεωργιάδης;
4. Ποιος είναι ο αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης, βάσει της οποίας εκδόθηκε η συγκεκριμένη ειδική άδεια σύμφωνα με τον ισχυρισμό του Υπουργού;

Β. Αιτούμεθα να κατατεθούν στη Βουλή των Ελλήνων:
1. Το επίσημο υπηρεσιακό έγγραφο με τον αριθμό πρωτοκόλλου της συγκεκριμένης ειδικής άδειας για τέλεση βάπτισης, την οποία επικαλείται ο Υπουργός Ανάπτυξης
2. Η καταχωρημένη -με αριθμό πρωτοκόλλου- αίτηση βάσει της οποίας εκδόθηκε η συγκεκριμένα ειδική άδεια.
3. Σε περίπτωση που έχουν εκδοθεί και άλλες ειδικές άδειες για κατ’ εξαίρεση τέλεση βαπτίσεων ή άλλων μυστηρίων που συμμετέχει μεγαλύτερος αριθμός ατόμων από τις ισχύουσες διατάξεις, όπως γάμων, να κατατεθούν ομοίως.


Οι ερωτώντες Βουλευτές
Ραγκούσης Ιωάννης
Σπίρτζης Χρήστος
Καφαντάρη Χαρά

σύνδεσμος

Περισσότερα άρθρα