ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
19 Ιανουαρίου 2021
Γ. Ραγκούσης: Η Ελλάδα προσέρχεται διπλωματικά εξασθενημένη στο νέο γύρο των διερευνητικών συνομιλιών.
Σημεία ομιλίας του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννη Ραγκούση, κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπ. Εξωτερικών «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου»
Η μουγγαμάρα του Γερμανού ΥΠΕΞ, «φωνάζει» και για τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης.
Η Ελλάδα προσέρχεται διπλωματικά εξασθενημένη στο νέο γύρο των διερευνητικών συνομιλιών.
Είναι γνωστό ότι όποιος βάζει τα διλήμματα, όποιος καταφέρει σε μια συζήτηση, σε μια διαπραγμάτευση, σε μια συνομιλία να είναι αυτός που θα βάλει το δίλημμα, είναι αυτός που αποκτά και το μεγάλο πλεονέκτημα για να πάρει την απάντηση που θέλει και που επιθυμεί.
Και κάνουν λάθος όσοι εκτιμούν ότι οι Τούρκοι είναι αντιφατικοί.
Δεν είναι καθόλου αντιφατικοί.
Είναι πολύ καθαροί, με στρατηγική πολύ συγκεκριμένη και προς την κατεύθυνση που έχουν ορίσει βαδίζουν συνεχώς.
Η Ελλάδα προσέρχεται διπλωματικά εξασθενημένη στο νέο γύρο των διερευνητικών συνομιλιών.
Είναι γνωστό ότι όποιος βάζει τα διλήμματα, όποιος καταφέρει σε μια συζήτηση, σε μια διαπραγμάτευση, σε μια συνομιλία να είναι αυτός που θα βάλει το δίλημμα, είναι αυτός που αποκτά και το μεγάλο πλεονέκτημα για να πάρει την απάντηση που θέλει και που επιθυμεί.
Και κάνουν λάθος όσοι εκτιμούν ότι οι Τούρκοι είναι αντιφατικοί.
Δεν είναι καθόλου αντιφατικοί.
Είναι πολύ καθαροί, με στρατηγική πολύ συγκεκριμένη και προς την κατεύθυνση που έχουν ορίσει βαδίζουν συνεχώς.
Οι Τούρκοι ενώπιον του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών έθεσαν το δίλημμα και πράγματι οι Γερμανοί δεν απάντησαν.
Αυτή η μουγγαμάρα των Γερμανών φωνάζει και για τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης.
Αφού φτάσαμε στο σημείο ένας από τους πιο σημαντικούς συμμάχους της Ελλάδος να παρίσταται μουγγός απέναντι στους Τούρκους όταν αυτοί απειλούν, τότε πρέπει να δούμε και τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης.
Που είναι η πολιτική συμμαχιών; Αφού φτάσαμε σε αυτό το σημείο υπάρχει και θέμα κυβερνητικής ευθύνης.
Οι Τούρκοι ενώπιον όλων έθεσαν ξεκάθαρα το δικό τους δίλημμα,
«ή συμβιβασμός εκτός διεθνούς δικαίου ή σύγκρουση».
Το ελληνικό δίλημμα, που θα έπρεπε να είναι και ευρωπαϊκό δίλημμα,
«ή συμφωνία με βάση το διεθνές δίκαιο ή κυρώσεις», έχει με ευθύνη της κυβέρνησης περιθωριοποιηθεί.
- Η κυβέρνηση και ο Υπ. Εξωτερικών μιλούν για μια ιστορική στιγμή και χρησιμοποιούν αυτή την ορολογία πολύ έντονα. Είναι αλήθεια ότι η ιστορία δεν προσπερνάει τέτοιες αποφάσεις των κρατών, όπως επίσης είναι αλήθεια ότι όταν ο ιστορικός του μέλλοντος θα σταθεί πάνω από αυτή την απόφαση και θα ανοίξει τον φάκελο «επέκταση των χωρικών υδάτων» δεν θα σταθεί μόνο στο πρώτο κεφάλαιο για να βγάλει τα συμπεράσματά του, το σχετικό με την επέκταση στο Ιόνιο.
Αλλά θα ανοίξει ή θα περιμένει να κρίνει και το δεύτερο κεφάλαιο, δεν είναι άλλο από το Αιγαίο που είναι σαφώς, όπως όλοι γνωρίζουμε και το πιο δύσκολο.
Γι’ αυτό νομίζω ότι θα ήταν πολύ πιο συνετό από πλευράς της κυβερνητικής πλειοψηφίας να κρατά πολύ χαμηλούς τόνους, τουλάχιστον όσο ακόμη δεν έχει σε καμία περίπτωση καν φανεί τι μπορεί να περιέχει αυτό το δεύτερο κεφάλαιο από πλευράς τελικού αποτελέσματος.
- Η δεύτερη επισήμανση που θα ήθελα να κάνω θα μπορούσε να ξεκινήσει με τη φράση «καλωσήρθατε στον εθνικισμό». Καλωσήρθατε σε αυτό που εσείς χαρακτηρίσατε «εθνικισμό» κατά απαράδεκτο τρόπο. Και λέω εσείς, γιατί όταν ένας κορυφαίος υπουργός μιας κυβέρνησης βγαίνει και χαρακτηρίζει τα 12 μίλια ως εθνικισμό -και κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση, τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη συγκεκριμένη περίπτωση εκείνη την εποχή και τον Πρόεδρο του τον κ. Τσίπρα, που είχε κάνει την πρόταση για επέκταση των χωρικών υδάτων νοτίως και ανατολικώς της Κρήτης- και δεν υπάρχει αντίδραση από τη κυβέρνηση, δεν υπάρχει απόκρουση από την ίδια την κυβέρνηση και από τον Υπ. Εξωτερικών, κ. Δένδια, και σήμερα ερχόμαστε και βλέπουμε ότι αυτό που τότε αναφερόταν καταγγελλόταν ως «εθνικισμός» υλοποιείται, τότε νομίζω ότι ταιριάζει η φράση, περιπαικτικά και σκωπτικά, ότι καλωσήρθατε σε αυτού του τύπου τη λογική που εσείς κατηγορήσατε εμάς ότι δήθεν έχουμε.
Και σήμερα ειδικά, που για πρώτη φορά όπως επεσήμανε και ο κ. Κατρούγκαλος, ο κ.. Δένδιας αναγνώρισε ότι πρόθεση είναι να γίνει αυτή η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης και ανατολικά της Κρήτης, νομίζω ότι αυτό τουλάχιστον που θα οφείλατε θα ήταν μια έκφραση δημόσιας αυτοκριτικής για τον τρόπο με τον οποίο έχετε χειριστεί αυτά τα πολύ σοβαρά εθνικά θέματα, τον τόσο ανεύθυνο τρόπο.
Τρίτη επισήμανση: το «όχι» της ΝΔ στην επέκταση των 12 μιλίων στο Ιόνιο, δεν ήταν ένα «όχι» στηριγμένο σε συγκυριακό σκεπτικό, του τύπου «μην το κάνετε τώρα, κάντε το αργότερα», «μην το κάνετε έτσι, κάντε το αλλιώς», αλλά ήταν ένα «όχι» επί της αρχής. Και δεν έχει κανείς μας αμφιβολία -στη πραγματικότητα και αν θέλατε και εσείς να είστε ελάχιστα ειλικρινείς θα το αναγνωρίζατε αυτό- ότι αν υπήρχε το χρονικό περιθώριο να είχαν από τότε προωθηθεί οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 μίλια, θα είχατε ψηφίσει «όχι». Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Και για να δείτε πόσο βάναυσα εκτεθειμένοι είσαστε για ακόμη μια φορά στη κατηγορία ότι είστε ένα ανεύθυνο κόμμα όταν έρχεται η στιγμή και η ώρα κρίσιμα εθνικά θέματα να αποφασιστούν και να ληφθούν αποφάσεις για αυτά; ποιο ήταν το κεντρικό σας επιχείρημα; Ότι δεν πρέπει να το κάνουμε γιατί θα δώσουμε το λάθος σήμα στη Τουρκία όταν θα έρθει η ώρα να συζητήσουμε για το Αιγαίο, γιατί θα είναι σαν να αναγνωρίζουμε το βασικό της επιχείρημα ότι το Αιγαίο είναι μια ειδική περίπτωση. Και τι γίνεται τώρα; Ποια είναι η τιμωρία της ίδιας της ζωής που σας επιβάλλεται; Είναι ότι όχι μόνο τώρα η ΝΔ και η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρνει νόμο για την επέκταση των 112 μιλίων στο Ιόνιο, αλλά το κάνει ακριβώς τις ημέρες που ξεκινούν ξανά οι διερευνητικές με την Τουρκία.
Είναι ακριβές ότι οι διερευνητικές για τη Τουρκία ξεκινούν από το σημείο που έμειναν το 2016; Σε ό,τι αφορά τα «εντός του δωματίου» είναι ακριβές. Γι΄ αυτό και εμείς από την πρώτη στιγμή, κατά έναν τρόπο που σε τίποτα δεν θυμίζει τη ΝΔ, σπεύσαμε να πούμε ότι επικροτούμε την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών. Όμως, στα πολύ κρίσιμα θέματα, που άπτονται αυτής της περιοχής που λέγεται «εκτός δωματίου» διερευνητικών, δεν είναι αλήθεια ότι οι διερευνητικές ξεκινούν εκεί που σταμάτησαν το 2016. Γιατί το 2016 η Τουρκία δεν είχε σαρώσει ερευνητικά την ελληνική υφαλοκρηπίδα, δεν είχε φτάσει 6 μίλια από το Καστελόριζο και 7 μίλια από τη Ρόδο. Και η Ελλάδα επίσης, δεν είχε δυστυχώς αποτύχει οικτρά στην προσπάθειά της να επιβληθούν κυρώσεις στη Τουρκία για αυτή την εξολοκλήρου παράνομη συμπεριφορά της στη θάλασσα της ανατολικής Μεσογείου.
Ας μην ξεχνάμε ότι τόσο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρας όσο και ο Τομεάρχης Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλος, σας έχουν απευθύνει τη μομφή ότι δεν έχετε στρατηγική.
Και θα σας εξηγήσω, με απλά λόγια τι σημαίνει η χώρα να πορεύεται χωρίς στρατηγική, εξαιτίας της κυβέρνησης της ΝΔ.
Όταν το καλοκαίρι το Oruc Reis ξεκίνησε τις παράνομες έρευνες τότε και ο ελληνικός στόλος βγήκε και ο κ. Μητσοτάκης έκανε δηλώσεις «η Ελλάδα δεν εκβιάζεται» και ο κ. Δένδιας «δεν θα υπάρξει ανοχή».
Αυτά τον Αύγουστο όταν ακόμη το Oruc Reis ήταν πολύ μακριά από το Καστελόριζο.
Όταν όμως το Τουρκικό πλοίο έφτασε στα έξι μίλια από το Καστελόριζο τι δήλωνε η ελληνική κυβέρνηση; Ο κ. Γεραπετρίτης έλεγε, κόκκινη γραμμή τα 6 ναυτικά μίλια
Ανερμάτιστες δηλώσεις, χωρίς συνοχή. Αυτό είναι απόδειξη ότι δεν έχετε στρατηγική.
Μια μακροσκοπική ματιά, στο μισό αιώνα της μεταπολίτευσης, δείχνει πως δύο πολύ σημαντικές κρίσεις ήταν το Μακεδονικό και η χρεοκοπία. Και οι δύο αυτές κρίσεις εξελίχτηκαν με συγκεκριμένο τρόπο λόγω της διακυβέρνησης της δεξιάς στην Ελλάδα, κυβερνήσεων της ΝΔ.
Η αντίδραση της ΝΔ σε αυτά τα οξύτατα προβλήματα ήταν πανομοιότυπη, 1ο στάδιο: τα δημιουργούν, 2ο στάδιο: φεύγουν από την εξουσία και παραδίδουν την καυτή πατάτα στην προοδευτική παράταξη
Η ΝΔ τα δημιούργησε χωρίς όμως να θέλει να φορτωθεί και το κόστος της επίλυσης τους και στο τέλος, όταν δόθηκαν λύσεις από την προοδευτική παράταξη, βρέθηκε απέναντι και πετροβολούσε.
Εύχομαι να μην τριτώσει το κακό με την παράνομη τουρκική επιθετικότητα
Περισσότερα άρθρα