ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

9 Δεκεμβρίου 2020

Ομιλία στην Ολομέλεια για τον σωφρονιστικό κώδικα, για την κατάσταση στην ΕΛ.ΑΣ, καθώς και για τον κιτρινισμό της ΝΔ.

Σημεία από την ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννη Ραγκούση, κατά τη συζήτηση του σ/ν: «Ρυθμίσεις σωφρονιστικής νομοθεσίας, διατάξεις για το Ταμείο Προνοίας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας και λοιπές διατάξεις» αρμοδιότητας Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

· Αυτές οι αλλαγές είναι στον αντίποδα κυριολεκτικά του προοδευτικού σωφρονιστικού κώδικα που απέκτησε η χώρα μας το 1999

· Είναι στη λογική Τραμπ και Όρμπαν

· Δεν είναι αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος αυτό που εισηγείται η κυβέρνηση αλλά είναι παραμόρφωση

· Είναι ένα ακόμα κομμάτι του δόγματος Τρόμος και Πάταξη

· Δημιουργείτε στην Ελλάδα του 2020 φυλακές απελπισμένων κρατουμένων

· Σκοτώνει την ελπίδα, τη προσδοκία, τα κίνητρα για την επανένταξη

· Είναι ένα νομοσχέδιο προσάναμμα τραγικών(εξελίξεων) για την κοινωνία

· Όταν ψηφίστηκε ο σωφρονιστικός κώδικας της χώρας μας (1999), είχε συγκροτηθεί μια επιστημονική επιτροπή, ανωτάτου επιπέδου, 17 σπουδαίων νομικών της χώρας, η οποία ξεκίνησε το 1990

· Και σήμερα ποιος εισηγείται αυτό το νομοσχέδιο; Η ντροπή μας η κα Νικολάου

· Ή θα πάτε εσείς στον εισαγγελέα αυτές τις απευθείας αναθέσεις που καταγγέλλονται ότι κάνει νυχθημερόν η κα Νικολάου εκεί μέσα ή μετά θα μπλέξετε κι εσείς

· Δεν σας ανήκει πια το μπλε χρώμα. Ως ΝΔ πρέπει να αλλάξετε το χρώμα σας και να επιλέξετε πια το κίτρινο

· Έχετε φλομώσει την πολιτική ζωή του τόπου στον κιτρινισμό. Έχετε γίνει πιο κίτρινοι και από τα μαλλιά του Τραμπ, με το σπίτι του κ. Τσίπρα, την ενοικίαση, που σας έδωσε όλα τα στοιχεία

· Πού είναι τα στοιχεία που ζητήσαμε για τον κ. Μητσοτάκη; Τα στοιχεία για τα δικά του ακίνητα

· Τέτοια ξεφτίλα, τέτοιον κιτρινισμό δεν είχε γνωρίσει η χώρα από τη ΝΔ, ούτε του Κώστα Καραμανλή, ούτε του Αντώνη Σαμαρά

· Έχετε οδηγήσει τους ακροδεξιούς θύλακες μέσα στην ΕΛΑΣ σε απαράδεκτη εξαλλοσύνη

· Η Διεθνής Αμνηστία κάνει νέα εκστρατεία συλλογής υπογραφών προς τους αρμόδιους υπουργούς για την αστυνομική βία και ατιμωρησία στην Ελλάδα

· Το πρόβλημα είναι με εσάς που συγκαλύπτετε, δικαιολογείτε και νομιμοποιείτε αυτή τη βία

· Δηλώνετε υπερήφανος και για τον Κορκονέα, τον ειδικό φρουρό που σκότωσε τον Γρηγορόπουλο;

· Το χειρότερο από όλα που έχετε κάνει στην ΕΛΑΣ είναι ότι έχετε διαμορφώσει ξανά μετά από δεκαετίες τις συνθήκες ο Έλληνας και η Ελληνίδα αστυνομικός που κατά βάση είναι παιδιά εργαζόμενα να ξαναγίνουν μισητά πρόσωπα στην ελληνική κοινωνία.

· Έχετε διαμορφώσει τις συνθήκες να ντρέπονται τα παιδιά των Ελληνίδων και των Ελλήνων αστυνομικών να λένε ότι οι πατεράδες τους και οι μανάδες τους είναι αστυνομικοί

Ολόκληρη η ομιλία:
Η μεγάλη εικόνα είναι ότι σήμερα συζητούμε ένα νομοσχέδιο που σε αυτό που αποκαλείται δήθεν αιτιολογική έκθεση αυτοπροσδιορίζεται ως η εν γένει αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας μας. Έχει εισαχθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο προς ψήφιση με την αναφορά ότι πρόκειται για μια γενική αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος στη χώρα μας.

Και όπως έχει καταδειχθεί ουσιαστικά αυτή η αναμόρφωση αφορά δύο πυλώνες του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας, τον θεσμό των αδειών και τον θεσμό των αγροτικών φυλακών. Θεσμοί δεκαετιών που ουσιαστικά καταργούνται. Αυτό συνομολογήθηκε από μια σειρά εκπροσώπους φορέων που τοποθετήθηκαν στη σχετική συνεδρίαση της επιτροπής.  

Αυτές οι αλλαγές είναι στον αντίποδα κυριολεκτικά του προοδευτικού σωφρονιστικού κώδικα που απέκτησε η χώρα μας το 1999. Είναι στη λογική Τραμπ και Όρμπαν. Αυτές τις αλλαγές φέρνει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Χρυσοχοΐδης και η κυβέρνηση της ΝΔ. Γιατί με αυτές τις αλλαγές πλήττουν τα βασικά θεμέλια του προοδευτικού σωφρονιστικού συστήματος που είχε αποκτήσει χαρακτηριστικά μονιμότητας στο ελληνικό δικαιικό σύστημα.

Στην πραγματικότητα δεν είναι αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος αυτό που εισηγείται η κυβέρνηση αλλά είναι παραμόρφωση του προοδευτικού σωφρονιστικού συστήματος που είχε η χώρα μας. Είναι στη λογική της εκδικητικότητας, της κακίας, της άρνησης διαδικασιών επανένταξης αυτών των ανθρώπων, είναι υπό την ευρύτερη έννοια ένα ακόμα κομμάτι του δόγματος Τρόμος και Πάταξη, αυτή τη φορά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Και υπάρχει κάτι πολύ χειρότερο γιατί καθιστά αυτό το νομοσχέδιο εξαιρετικά επικίνδυνο στην ουσία του για την κοινωνία, τη δημόσια ασφάλεια, την ασφάλεια στα καταστήματα κράτησης, για τους κρατούμενους και τους εργαζόμενους στα καταστήματα κράτησης. Γιατί πέραν από εκδικητικό και ακραία δεξιό αυτό το νομοσχέδιο, αυτό που επιφέρει δεν είναι η κατάργηση της άδειας και της αγροτικής φυλακής, αλλά η κατάργηση αυτών των αξιών, της ουσίας και του περιεχομένου που είναι πίσω από τον θεσμό της άδειας ή των αγροτικών φυλακών. Σκοτώνει την ελπίδα, τη προσδοκία, τα κίνητρα για την επανένταξη που πρέπει να είναι ζωντανά μέσα στα καταστήματα κράτησης γιατί είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να οδηγήσει αυτούς τους ανθρώπους σε μια πορεία κοινωνικής επανένταξης. Ουσιαστικά τους στερείτε την ελπίδα. Τους οδηγείτε στην απελπισία.

Δημιουργείτε στην Ελλάδα του 2020 φυλακές απελπισμένων κρατουμένων. Φυλακών με 1500 υπεράριθμους, όχι φυλακών που λειτουργούν κάτω από τις αρχές που δημιουργήθηκαν. Είναι ένα νομοσχέδιο προσάναμμα τραγικών για την κοινωνία, τα καταστήματα κράτησης, τους εργαζόμενους, τους κρατούμενους εξελίξεων που θα προκληθούν γιατί δημιουργείτε ένα πλατύ στρώμα απελπισμένων ανθρώπων.

Αν για τους κρατούμενους ο θεσμός της άδειας ή της αγροτικής φυλακής είναι η δυνατότητά τους να προσδοκούν ότι θα έρθουν σύντομα σε επαφή με την οικογένειά τους άρα έχει νόημα να γίνουν καλύτεροι, να βελτιωθούν και να πορευτούν στο δρόμο της κοινωνικής επανένταξης, αυτοί οι θεσμοί είχαν και έναν άλλο κρίσιμο  ρόλο για την κοινωνία, γιατί ήταν μηχανισμοί αποσυμπίεσης μιας φορτισμένης κατάστασης που εκ των πραγμάτων το ελληνικό κράτος δεν μπορούσε, δεν μπορεί ακόμα και σήμερα και δεν θα μπορεί και αύριο να την διαχειριστεί κατά τον τρόπο που ορίζει η επιστήμη.

Με αυτό το νομοσχέδιο σπέρνετε ανέμους και δυστυχώς τις θύελλες θα τις θερίσει η ελληνική κοινωνία.

Και για να γίνει περισσότερο κατανοητό το πόσο επικίνδυνο, ανέμελο, αβάσταχτα ελαφρύ είναι αυτό το ν/σ και πόσο αντιεπιστημονικό, πρέπει να υποβάλλουμε και ένα ερώτημα σχετικό με την ταμπακέρα: ποιος το συνέταξε; Ποιος πήρε την επιστημονική ευθύνη για να το εισηγηθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο;

Το 1999 όταν ψηφίστηκε ο σωφρονιστικός κώδικας της χώρας μας είχε συγκροτηθεί μια επιστημονική ανωτάτου επιπέδου επιτροπή 17 σπουδαίων νομικών της χώρας. Συγκροτήθηκε και η αιτιολογική έκθεση και όταν τι διαβάζει κανείς βλέπει τη κατάντια της κυβέρνησης Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη το 2020.

Στην αιτιολογική έκθεση του 1999 αναφέρεται ότι ο σωφρονιστικός κώδικας της χώρας μας που τότε ψηφίστηκε ήταν προϊόν μιας πολύχρονης διαδικασίας η οποία ξεκίνησε το 1990 από τον αντιπρόεδρο της τότε κυβέρνησης Μητσοτάκη και του υπουργού Δικαιοσύνης Κανελλόπουλου. Ο οποίος τι έκανε;-και θα έπρεπε να ντρέπεστε γι’ αυτό που έχετε φέρει σήμερα εδώ κ. Χρυσοχοΐδη-έφτιαξε μια νομοπαρασκευαστική, επιστημονική  επιτροπή για τον σωφρονιστικό κώδικα που αποτελείτο από τον Στέργιο Αλεξιάδη, καθηγητή εγκληματολογίας,  Γιάννη Πανούση, καθηγητή εγκληματολογίας στο Παν. Θράκης, Ν. Κουράκη, αναπλ. καθηγητή εγκληματολογίας στο Παν. Αθηνών. Και η επιτροπή αυτή το 1996 παρέμεινε στη θέση της και συνέχισε να δουλεύει το σωφρονιστικό κώδικα και το 1999, 17 επιστήμονες επεξεργάστηκαν τον σωφρονιστικό κώδικα.


Και σήμερα ποιος εισηγείται αυτό το νομοσχέδιο; Η ντροπή μας η κα Νικολάου. Έχετε κατεβάσει το επίπεδο του ελληνικού κοινοβουλίου, της νομοθέτησης για αυτό το κρίσιμο για αυτό το κρίσιμο για την κοινωνία θέμα που είναι ο σωφρονιστικός κώδικας στο επίπεδο μιας κυρίας Νικολάου. Που ποια είναι; Είναι μια κυρία που ακόμη και σήμερα στο βιογραφικό της στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη λέει ψέματα για τις σπουδές της.

Όταν υποβλήθηκαν ερωτήματα από τους βουλευτές μας δεν τόλμησε να παρουσιάσει τα πτυχία που ακόμη και σήμερα επικαλείται ότι δήθεν έχει για μεταπτυχιακές σπουδές.

Η κα Νικολάου που δεν είναι αρμοδιότητας του ελληνικού κοινοβουλίου. Είναι αρμοδιότητας του εισαγγελέα. Και ή θα την πάτε εσείς κ. Χρυσοχοΐδη στον εισαγγελέα, μετά τις καταγγελίες που έχουν κάνει και βουλευτές του κόμματός μας όπως ο κ. Πολάκης, και ιστοσελίδες, ερευνητικές δουλειές δημοσιογράφων που δεν έχουν καμία σχέση με τον χώρο μας, όπως το inside story.

Ή θα πάτε εσείς στον εισαγγελέα αυτές τις απευθείας αναθέσεις που καταγγέλλονται ότι κάνει νυχθημερόν η κα Νικολάου εκεί μέσα ή μετά θα μπλέξετε κι εσείς, θέλοντας και μη.

Εκεί μας έφτασε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, να φέρνει γενική αναμόρφωση του σωφρονιστικού κώδικα της χώρας που έχει δουλευθεί από την αφρόκρεμα της νομικής επιστήμης, κόμματα, κυβερνήσεις επί δεκαετίες βασισμένοι στο τι είναι αυτό που εισηγείται η κα Νικολάου.

Πώς να εκπλήσσεται κανείς από μια κυβέρνηση που ανήκει σε ένα κόμμα που πρέπει να αλλάξει το χρώμα του; Δεν σας ανήκει πια το μπλε χρώμα. Ως ΝΔ πρέπει να αλλάξετε το χρώμα σας και να επιλέξετε πια το κίτρινο.

Έχετε φλομώσει την πολιτική ζωή του τόπου στον κιτρινισμό. Έχετε γίνει πιο κίτρινοι και από τα μαλλιά του Τραμπ ο οποίος σας καθοδηγεί σε όλες αυτές τις πολιτικές.

Έχετε φτάσει να κατεβάσετε το επίπεδο της πολιτικής ζωής του τόπου στο επίπεδο που το έχετε κατεβάσει όλες αυτές τις μέρες. Με το σπίτι του κ. Τσίπρα, την ενοικίαση που όταν σας έδωσε όλα τα στοιχεία κατά τρόπο που δεν έχει διανοηθεί ποτέ να κάνει ο δικός σας πρόεδρος και σημερινός πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, αρχίσατε μετά τα καλαμπούρια.

Πού είναι τα στοιχεία που ζητήσαμε για τον κ. Μητσοτάκη; Τα στοιχεία για τα δικά του ακίνητα, αφού θέλει εκεί να σπρώξει τη πολιτική ζωή του τόπου; Γιατί δεν τα δίνει στη δημοσιότητα και για τα νοίκια του και για τις επισκευές και τα ακίνητά του; Που είναι τα στοιχεία για τα δάνεια τα οποία έχει και ο ίδιος και πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης; Που σας είπαμε ότι είναι ζήτημα Δημοκρατίας σε τελική ανάλυση να υπάρχει στην Ελλάδα μια κυβέρνηση με Πρωθυπουργό και υπουργούς υπερχρεωμένους και υπερδανεισμένους.

Έτσι δεν ήταν η ΝΔ τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες. Ούτε επί Κώστα Καραμανλή ήταν τέτοια η ντροπή. Να βγαίνει τώρα να βάζει το κόμμα να πυροβολεί για ένα ενοίκιο ενός εξοχικού σπιτιού. Αλλά ούτε επί Σαμαρά. Τέτοια ξεφτίλα, τέτοιον κιτρινισμό δεν είχε γνωρίσει η χώρα από τη ΝΔ, ούτε του Κώστα Καραμανλή, ούτε του Αντώνη Σαμαρά.

Κ. Χρυσοχοΐδη να σας δώσω και μια απάντηση σε ένα ερώτημα που σας απασχολεί πολύ. Τι από όλα αυτά που θα έπρεπε να έχουν γίνει στην αστυνομία τα προηγούμενα χρόνια έχουν γίνει. Έχετε τον πιο εύκολο τρόπο να πάρετε απαντήσεις. Θα πάτε να ρωτήσετε τον γενικό σας γραμματέα, ο οποίος ήταν ο αρχηγός της ΕΛΑΣ στα χρόνια της προηγούμενης κυβέρνησης που τώρα εσείς κατηγορείτε και καταγγέλλετε. Ρωτήστε τον κ. Τσουβάλα για όλα αυτά που σας απασχολούν.

Για όλες αυτές τις καταγγελίες που κάνουμε για την αυθαίρετη και απαράδεκτη εξαλλοσύνη που έχετε οδηγήσει τους ακροδεξιούς θύλακες μέσα στην ΕΛΑΣ, συνομιλούμε με τη διεθνή αμνηστία. Και ξέρετε τι κάνει η Διεθνής Αμνηστία επί των ημερών σας; Νέα εκστρατεία συλλογής υπογραφών προς τους αρμόδιους υπουργούς για την αστυνομική βία και ατιμωρησία στην Ελλάδα. Γράφει ότι εδώ και καιρό έχουμε γίνει μάρτυρες κλιμακούμενης αύξησης της αστυνομικής βίας και ατιμωρησίας στην Ελλάδα. Έχει συλλέξει πλήθος βιντεοληπτικού υλικού και μαρτυρίες θυμάτων που έχουν υποστεί τέτοιες πρακτικές από την πλευρά της ΕΛΑΣ και έχει τεκμηριώσει σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αναφέρεται σε μια σειρά από φαινόμενα από κρούσματα που πράγματι δεν είναι καινούρια. Δεν ανέβηκα στο βήμα να σας πω ότι αυτά τα κρούσματα έκνομης αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας γεννήθηκαν τώρα που είστε εσείς ξανά υπουργός, υπήρχαν και θα υπάρχουν και στο μέλλον. Η διαφορά είναι στον τρόπο με τον οποίο η αρμόδια κυβέρνηση διαχειρίζεται αυτά τα φαινόμενα.

Όταν προέκυψε το πρώτο απαράδεκτο κρούσμα έκνομης, αντισυνταγματικής βίας θυμάστε τον εαυτό σας; Θα ζητήσετε συγγνώμη; Ήταν η περίπτωση του κ. Ινδαρέ. Ανάψατε το πράσινο φως και στους υπόλοιπους ακροδεξιούς αστυνομικούς να κάνουν αυτά που υπέστη ο κ. Ινδαρές τότε. Γιατί βγήκατε και είπατε ψέματα ότι δεν ασκήθηκε βία.

Και γράφατε επιστολή στον σύμβουλό σας εκείνη την εποχή και του λέγατε ότι δεν ασκήθηκε αστυνομική βία και ο άνθρωπος βγήκε στις φωτογραφίες μαυρισμένος. Και δεν ζητήσατε συγγνώμη.

Και δεν βγάλατε στην επιφάνεια ποιον κρύβατε πίσω από αυτό το άθλιο περιστατικό που έγινε στη Μιχαλακοπούλου μέρα-μεσημέρι, που έδειραν οι πραιτωριανοί στελέχους του Μεγάρου Μαξίμου, έναν άνθρωπο που πήγαινε στη δουλειά του.

Το πρόβλημα είναι με εσάς που συγκαλύπτετε, δικαιολογείτε και νομιμοποιείτε αυτή τη βία.

Εσείς που μιλάτε για την εκπαίδευση των αστυνομικών δηλώνετε ταυτόχρονα και υπερήφανος για τους ειδικούς φρουρούς.

Από αυτούς τους ειδικούς φρουρούς που προσλάβατε εκτός ΑΣΕΠ και εκτός πανελληνίων, πόσοι από αυτούς είχαν συμμετάσχει στις πανελλήνιες εξετάσεις είχαν παταγωδώς αποτύχει να προσληφθούν μέσω πανελληνίων και εσείς τους προσλάβατε ως ειδικούς φρουρούς.

Δηλώνετε υπερήφανος και για τον Κορκονέα, τον ειδικό φρουρό που σκότωσε τον Γρηγορόπουλο;

Δηλώνετε υπερήφανος για αυτούς που τον Φεβρουάριο του 2020 στο Γκάζι πλακώθηκαν με θαμώνες νυχτερινού κέντρου και έχασαν τα όπλα τους και τα κυνηγούσαν οι συνάδελφοί τους την επόμενη μέρα;

Γι’ αυτούς που απρόκλητα πήγαν και χτύπησαν νέα παιδιά στα Σεπόλια;

Γι’ αυτόν που πήγε με πλήρη εξάρτηση και στολή αστυνομικού στην ΑΣΟΕΕ και παραλίγο να αιματοκυλίσει το πανεπιστήμιο;

Για τον ειδικό φρουρό που προσλάβατε και τον συνέλαβαν συνάδελφοί του να διαπράττει παρανομίες και να ενέχεται και σε κυκλώματα εκβιασμών;

Δηλώνετε υπερήφανος γι’ αυτόν ο οποίος αυτοπυροβολήθηκε ελλείψει εκπαίδευσης στο Παγκράτι με το υπηρεσιακό του όπλο ή για τον άλλο που δυστυχώς στο Πέραμα σκότωσε καταλάθος τον αδερφό του και ήταν και αυτός ειδικός φρουρός που εσείς προσλάβατε και ανεκπαίδευτο του δώσατε όπλο;

Το χειρότερο από όλα που έχετε κάνει στην ΕΛΑΣ είναι ότι έχετε διαμορφώσει ξανά μετά από δεκαετίες τις συνθήκες ο Έλληνας και η Ελληνίδα αστυνομικός που κατά βάση είναι παιδιά εργαζόμενα-εξαιρώ αυτούς τους άθλιους που διαπράττουν αυτές τις αθλιότητες όπως προχθές με την ανθοδέσμη και πολλά άλλα-να ξαναγίνουν μισητά πρόσωπα στην ελληνική κοινωνία.

Έχετε διαμορφώσει τις συνθήκες να ντρέπονται μετά τη δεκαετία του ‘50-‘60 τα παιδιά των Ελληνίδων και των Ελλήνων αστυνομικών να λένε ότι οι πατεράδες τους και οι μανάδες τους είναι αστυνομικοί.

Εκεί πάτε την ελληνική αστυνομία και κατ’ επέκταση την ελληνική κοινωνία.

Περισσότερα άρθρα