ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

3 Μαΐου 2020

Γ. Ραγκούσης στο NEWS 24/7: Άλλο πανδημία και άλλο εκλογές για την οικονομία.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Γιάννης Ραγκούσης ξιφουλκεί εναντίον της κυβέρνησης για τους χειρισμούς στο κομμάτι της πανδημίας και σηκώνει το γάντι πιθανών πρόωρων εκλογών.

Ο Γιάννης Ραγκούσης είναι από τους πολιτικούς που ό,τι έχει να πει το λέει ευθέως. Το ίδιο κάνει και στη συνέντευξη που παραχώρησε στο News24/7.

Τι λέει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για την πανδημία, τη διαχείρισή της από την κυβέρνηση, την υπόθεση των voucher, την πιθανότητα πρόωρων εκλογών και το φλερτ με το ΚΙΝΑΛ. 

Mε δεδομένο ότι είμαστε σε φάση άρσης των μέτρων, πως κρίνετε το συνολικό κυβερνητικό χειρισμό στο θέμα της κρίσης του κορονοϊού; 

Η Κυβέρνηση έπραξε το αυτονόητο. Στην πραγματικότητα, τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης-καραντίνας ήταν μονόδρομος και για τη χώρα μας, που έχει δραματικά υποστελεχωμένο ΕΣΥ, με ελάχιστες κλίνες ΜΕΘ, χωρίς τη δυνατότητα τεστ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν από μέρους της κυβέρνησης σοβαρές και αδικαιολόγητες ολιγωρίες. Και ως προς την ενίσχυση του ΕΣΥ και ως προς τις πτήσεις από Ιταλία που δεν σταμάτησαν εγκαίρως και ως προς το μη άμεσο κλείσιμο των εκκλησιών, καθώς και ως προς την μη υγειονομική επιτήρηση δομών φιλοξενίας προσφύγων αλλά και ιδιωτικών κλινικών. 

Βέβαια ο κορονοϊός είναι ακόμη εδώ. Η μεγάλη προσπάθεια της ελληνικής κοινωνίας και της επιστήμης να τον αντιμετωπίσει δεν τελείωσε. Γι αυτό είναι και είναι παντελώς ανεύθυνοι οι-όχι απλώς πρόωροι αλλά κυριολεκτικά εκτός τόπου και χρόνου-αλαζονικοί πανηγυρισμοί του κ.Μητσοτάκη. Δεν έχουμε ζήσει παρά μόνο το ξεκίνημα της πανδημίας. 

Τι διαφορετικό θα κάνατε ως ΣΥΡΙΖΑ αν ήσασταν στην κυβέρνηση; 

Σε κάθε περίπτωση, δεν πιστεύω πως θα είχαμε επιδείξει τέτοιες ολιγωρίες όπως οι παραπάνω που σας ανέφερα. Αλλά να σας δώσω και τρία επιπλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα. Πρωτίστως δεν θα επιτρέπαμε να χρησιμοποιηθεί η πανδημία για να στηθούν παρασιτικές μπίζνες κολλητών. Όπως έκανε και κάνει προσωπικά ο κ.Μητσοτάκης. 

Θα ασκούσαμε μία οικονομική πολιτική καθολικής συμπαράστασης στην πραγματική οικονομία και τους εργαζόμενους. Κατά δεύτερον εμείς με το ξεκίνημα της διακυβέρνησης, δεν θα είχαμε προσλάβει εκτός ΑΣΕΠ και πανελληνίων 1500 ανεκπαίδευτους ειδικούς φρουρούς, όπως έκανε η Κυβέρνηση για να πουλήσει αστυνομικό λαϊκισμό στους πολίτες. Εμείς θα είχαμε προσλάβει στη θέση τους 1500 και παραπάνω, γιατρούς και νοσηλευτές για το ΕΣΥ. Επίσης δεν θα ανοίγαμε τα σχολεία για μόλις 20 ημέρες αφού υπάρχει τέτοια διχογνωμία ανάμεσα στους επιστήμονες. 

Τα σενάρια για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών συντηρούνται ακόμα και με επίσημες δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ. Πως βλέπετε αυτό το ενδεχόμενο; 

Δεν γνωρίζω εάν ο κ.Μητσοτάκης θα κάνει τέτοιο δώρο σε εμάς, καθώς και στο σύνολο των προοδευτικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Γνωρίζω όμως πως εν μέσω πανδημίας κορονοϊού μια τέτοια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα εκληφθεί από τους πολίτες ως προσπάθεια εκλογικής αρπαχτής τύπου voucher-αρπαχτής, γι αυτό και θα έχει την ίδια κατάληξη. Σε κάθε περίπτωση, αγαπητέ κ.Γιαννόπουλε, κρατήστε κάτι που θα σας πω: άλλο πανδημία κι άλλο εκλογές για την οικονομία.

Ο κορονοιός είναι ένας και είναι φονικός. Δεν υπάρχει δεξιός ή προοδευτικός κορονοϊός. Υπάρχουν όμως δεξιές ή προοδευτικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης οικονομικής ζημιάς που προκαλεί ο κορονοϊός. Σε περίπτωση που ο κ.Μητσοτάκης προκηρύξει εκλογές, ο λαός θα μπορέσει να επιλέξει το δρόμο-το δεξιό ή τον προοδευτικό-στον οποίο θα πορευτούμε για να αντιμετωπίσουμε την ύφεση που εντελώς αδικαιολόγητα η κυβέρνηση άφησε να πάρει τέτοιες διαστάσεις. Θα μπορέσουν να αποφασίσουν οι πολίτες, εάν θα επιτρέψουν στην παρασιτική ελίτ να στείλει το λογαριασμό της κρίσης στην πλειοψηφία της κοινωνίας, στους μη προνομιούχους. 

Σας κατηγορούν όμως κυβερνητικά στελέχη ότι όχι μόνο φοβάστε τις εκλογές αλλά ακόμη και τη συζήτηση γύρω από αυτές... 

Το ποιος φοβάται και ποιος όχι τη δημόσια συζήτηση για πρόωρες εκλογές, αποδεικνύεται από τις αγωνιώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης να μην προβληθούν από τα δελτία ειδήσεων συγκεκριμένες κάρτες των δημοσκοπήσεων που πραγματοποιούνται, σύμφωνα με τις οποίες η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών λέει όχι στις πρόωρες εκλογές. Σε μερικές από αυτές το όχι φτάνει και το 90%.

Εκλαμβάνετε ως σημάδι εκλογών τις συνεδριάσεις της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis; 

Η εσπευσμένη αναβίωση της προανακριτικής με απόφαση Μητσοτάκη, αν δεν είναι απλώς μια ανόητη απερισκεψία, τότε είναι ολοφάνερο πως αποκτά νόημα μόνο μπροστά στο ενδεχόμενο πρόωρης προκήρυξης εκλογών εν μέσω πανδημίας κορονοιού.

Πριν μερικές ημέρες ο Νίκος Βούτσης δήλωσε ότι χρειάζεται συστράτευση όλων των προοδευτικών δυνάμεων. Μπορείτε να βρείτε κοινούς κώδικες με ΚΙΝΑΛ και Μέρα 25 και που μπορούν να φτάσουν αυτοί; 

Αυτό που είπε ο Ν.Βούτσης, το λέμε και το εννοούμε ειλικρινά. Σε κάθε καλοπροαίρετο παρατηρητή είναι εμφανές πως εμείς πορευόμαστε στο δρόμο αυτόν πριν από την προεκλογική περίοδο του 2019. Με συνέπεια. Αν θέλετε θα σας πρόσθετα μάλιστα πως ο σχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι ένα απτό δείγμα γραφής αυτής της στρατηγικής επιλογής. Δηλαδή, εμείς έχουμε κάνει ήδη πράξη τη γνωστή παρότρυνση «κάνε πρώτα στον εαυτό σου την αλλαγή που ζητάς να γίνει στο πολιτικό σύστημα και την κοινωνία». 

Μήπως η χώρα χρειάζεται οικουμενική κυβέρνηση σ΄αυτή τη δύσκολη συγκυρία; Πρόκειται για "πρόταση" που υπάρχει στον αέρα. 

Για να ξεκινήσει στα σοβαρά μία δημόσια συζήτηση για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης θα πρέπει στην πατρίδα μας να εξελιχθεί μια υγειονομική και οικονομική τραγωδία καθώς και η κυβέρνηση να έχει καταρρεύσει πλήρως εν μέσω πανδημίας. Όχι μόνον δεν εύχομαι κάτι από αυτά, αλλά ειλικρινά ούτε θέλω να σκέφτομαι τέτοια ενδεχόμενα. Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας δεν έχει υπάρξει ούτε υπονοούμενο για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης. 

σύνδεσμος

Περισσότερα άρθρα