ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

11 Φεβρουαρίου 2020

Ομιλία μου στη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης 68 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη με θέμα: "Συνεχή φαινόμενα αστυνομικής βίας και αύξηση της εγκληματικότητας"

7 μήνες διακυβέρνησης Μητσοτάκη,

17 αποκαλυπτικές αλήθειες για την ασφάλεια.

Καταρχάς ευχαριστούμε θερμά κ.Υπουργέ για την τιμή που μας κάνετε, εμάς που εκπροσωπούμε την αξιωματική αντιπολίτευση, να απαντήσετε στην επίκαιρη ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ που σας υποβάλλαμε πριν από σχεδόν 2 μήνες.

Βέβαια, με την απροθυμία σας να μας απαντήσετε το μόνο που τελικά καταφέρατε είναι να μας δώσετε τη δυνατότητα να τεκμηριώσουμε ακόμη πιο στέρεα τα επιχειρήματα και τις αντιπολιτευτικές μας αιτιάσεις.

Διότι πλέον έχουμε στη διάθεσή μας 7 μήνες διακυβέρνησής σας και όχι μία, ούτε δύο αλλά 17 αποκαλυπτικές αλήθειες για την πολιτική σας στον τομέα της ασφάλειας.

Ας δούμε λοιπόν τον απολογισμό σας.

Ας σας βοηθήσουμε να κοιτάξετε τον καθρέπτη σας λοιπόν:

-Την ώρα που με τις πιο στυγνές

κομματικές κρίσεις που έχουν γίνει στην Ελληνική Αστυνομία, αποστρατεύατε άριστους αξιωματικούς, την ίδια ώρα επιστρατεύατε και μάλιστα αναβαθμισμένο ως γενικό γραμματέα του Υπουργείου σας, τον πρώην αρχηγό της ΕΛΑΣ, που για την τραγωδία στο Μάτι είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση.

-Την ώρα που μιλάτε στο όνομα του νόμου και της τάξης, την ίδια ώρα κάνατε κουρελόχαρτο κάθε νόμο που δεν βόλευε τους κολλητούς του Πρωθυπουργού σας. Έτσι, για να διορίσετε το νέο διοικητή της ΕΥΠ, έναν υπάλληλο ιδιωτικής εταιρείας σεκιούριτι χωρίς πτυχίο, στο τέλος εξευτελίσατε το νόμο, καταργώντας την προϋπόθεση του πτυχίου ως προσόν διορισμού σε διευθυντική-διοικητική θέση στο δημόσιο.

Για εσάς τους δήθεν οπαδούς της «αριστείας» τελικά νόμος είναι το δίκιο του κολλητού σας.

-Την ώρα που θα έπρεπε να συνεχίζετε την πορεία εκσυγχρονισμού των Σωμάτων Ασφαλείας, την ίδια ώρα εσείς επαναφέρατε τις εκτός ΑΣΕΠ κι εκτός Πανελληνίων Εξετάσεων προσλήψεις ειδικών φρουρών αντί αστυνομικών.

Καταργήσατε 1115 οργανικές θέσεις αστυνομικών με αποτέλεσμα την επιδείνωση της υποστελέχωσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών.

Παράδειγμα σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη, στην Αχαΐα, ιδίως στον Πειραιά όπως και αλλού, σε Αστυνομικά Τμήματα και Τμήματα Ασφαλείας, η υποστελέχωση αγγίζει το 40 έως 50 % κάθε υπηρεσίας.

Οι διοικητές των υπηρεσίων για να ανταπεξέλθουν, αναγκάζονται να μην διαθέτουν ούτε σκοπό κρατητηρίων ούτε σκοπό φύλαξης της αστυνομικής υπηρεσίας, με όποιο κίνδυνο αυτό συνεπάγεται, αποκλειστικά με δική σας ευθύνη.

-Την ώρα που θέλετε να εμφανίζεστε πως δήθεν νοιάζεστε για τους αστυνομικούς, την ίδια ώρα δεν βρήκατε μόλις 5 εκ.€ για το επίδομα τους στις γιορτές.

Βλέπετε οι Ελληνίδες και Έλληνες εργαζόμενοι αστυνομικοί δεν είναι προτεραιότητά σας, όπως είναι όσοι φίλοι σας έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και για τους οποίους βρήκατε 100 εκ.€ για να τους μειώσετε τον ΕΝΦΙΑ.

-Την ώρα που στον προϋπολογισμό του 2020 αυξάνετε κατά 5.137 εκ.€ τις δαπάνες για αμοιβές στα δικά σας γραφεία, την ίδια ώρα όχι μόνο λέγατε πως δεν έχετε 5 εκ.€ για το επίδομα εορτών αλλά αφήνατε αστυνομικά τμήματα χωρίς υπηρεσίες καθαριότητας.

Όπως για παράδειγμα, στα Α.Τ Αγ. Ι. Ρέντη, Α.Τ & Τ.Α Μοσχάτου, με τους αστυνομικούς να αναγκάζονται, πριν καν εσείς αναλάβετε, και καθαρίζουν μόνοι τους και με δική τους δαπάνη τους χώρους των τμημάτων, τα κρατητήρια κλπ.

-Την ίδια ώρα που με αστυνομικούς θεατρινισμούς προσπαθείτε να περάσετε μια ψευδαίσθηση ασφαλείας στους πολίτες, την ίδια ώρα η εγκληματικότητα προχωρά ακάθεκτη με τους κατοίκους στα Εξάρχεια να ξεσηκώνονται λέγοντας πως δεν μπορούν να περπατήσουν το βράδυ παρά μόνο σε δυο κεντρικούς δρόμους.

Εμπορικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα, όπως για παράδειγμα οι εμπορικοί σύλλογοι της Νίκαιας και του Κορυδαλλού, καταγγέλουν δραματική αύξηση ληστειών των καταστημάτων τους.

-Την ώρα που επιδίδεστε σε παραγωγή αστυνομικού θεάματος έχοντας μετατρέψει τους αστυνομικούς σε ηθοποιούς για τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, την ίδια ώρα η βαριά εγκληματικότητα είναι εδώ, με μαφιοζικες εκτελέσεις μέρα μεσημέρι μέσα σε οικογενειακές ταβέρνες, όπως πρόσφατα στη Βάρη.

Κύριοι της κυβέρνησης, κάθε πρωί πια, μόλις οι κάτοικοι της Αττικής ξυπνούν κι ανοίγουν τα παράθυρα δεν κοιτούν να δουν τι καιρό κάνει αλλά κοιτούν να δουν μήπως τους κάψανε το αυτοκίνητο.

-Την ώρα που ο κ.Μητσοτάκης δημιουργούσε εν γνώση του ψεύτικες προσδοκίες-πως αρκούσε να εκλεγεί αυτός Πρωθυπουργός για να τελειώνει το άβατο όπως το έλεγε των Εξαρχείων ή για να τελειώνει ο Ρουβίκωνας και τα γκρουπούσκουλα από τις 8 Ιουλίου,

την ίδια ώρα, η πραγματικότητα στα Εξάρχεια καθώς και ο Ρουβίκωνας, διασύρουν εσάς και την αξιοπιστία σας καθημερινά και ασταμάτητα.

-Την ώρα που μιλάτε για δήθεν προστασία των ατομικών δικαιωμάτων,

την ίδια ώρα τα καταπατάτε με τον πιο προκλητικό τρόπο.

Όπως για παράδειγμα στο Κουκάκι που σπεύσατε ακόμη και να προκαταλάβετε τα πορίσματα των δικαστικών και των ανεξάρτητων αρχών, λέγοντας πως δεν ασκήθηκε αστυνομική βία εναντίον του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ,

την ίδια ώρα που φωτογραφία του μέσα από τη ΓΑΔΑ αποδείκνυε με αδιαμφισβήτητο τρόπο τον τραυματισμό του από την έκνομη κι αντισυνταγματική αστυνομική βία μέσα στο ίδιο του το σπίτι.

Κι εσείς αντί να νιώσετε υποχρεωμένος μαζί με τον κ. Μητσοτάκη τουλάχιστον να ζητήσετε συγγνώμη, συνεχίζετε να συγκαλύπτετε την έκνομη κι αντισυνταγματική αστυνομική βία των λίγων επίορκων αστυνομικών.

-Την ώρα που θα έπρεπε να δημιουργείτε συνθήκες διακομματικής συναίνεσης και συνεργασίας,

εσείς συνεχίζετε τις ασυγχώρητες συκοφαντίες και τις ακροδεξιές αθλιότητες υπουργών και βουλευτών σας, εναντίον της προοδευτικής παράταξης, πως δήθεν δεν καταδικάζουμε τη βία εναντίον των αστυνομικών ή πως έχουμε σχέση με έκνομες πρακτικές τύπου Ρουβίκωνα.

-Την ώρα που θα έπρεπε να οικοδομείτε συνεχώς σχέσεις φιλίας μεταξύ των αστυνομικών και των πολιτών-ιδίως της νέας γενιάς-

εσείς προχωρήσατε σε πρωτοφανείς αστυνομικές επιχειρήσεις-βασισμένοι σε ανενεργό Προεδρικό Διάταγμα του πατέρα Μητσοτάκη του 1992-μέσα σε κινηματογράφους για να ελέγξετε την ηλικία των πιτσιρικάδων που παρακολουθούσαν ταινίες, όπως το οσκαρικό πλέον Τζόκερ.

-Την ώρα που θα έπρεπε να διαφυλάττετε ως κόρη οφθαλμού το πολύτιμο κεκτημένο δεκαετιών, δηλαδή το κεκτημένο της Ελλάδας ως ενός από τους πλέον ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως,

την ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός σας με πρωτοφανή επιπολαιότητα κατέστησε την πατρίδα μας μέρος μιας από τις πιο επικίνδυνες κρίσεις κι ενδυνάμει πολεμικές συγκρούσεις, δηλώνοντας-μόνος αυτός-πως καλώς οι ΗΠΑ σκότωσαν τον Ιρανό στρατηγό Σουλειμανί κατά τρόπο που ευθέως αντίκειται στο διεθνές δίκαιο.

-Την ώρα που με περισσή αλαζονεία ο κ.Μητσοτάκης δήλωνε τον Ιούλιο πως το 112 θα λειτουργήσει μέσα σε ένα μήνα,

την ίδια ώρα καταφέρνατε να σας κλείσει η εθνική οδός ΑΘΝ-ΘΣΝ μετά από μία συνηθισμένη χιονόπτωση.

Μάλιστα για να καταλάβετε κι εσείς οι ίδιοι την προσβλητική για τους πολίτες προχειρότητά σας, μπείτε τώρα από το κινητό σας στην κεντρική σελίδα του Υπουργείου σας και πατήστε πάνω στο κουμπί «112 επείγουσα ανάγκη».

Τι βλέπετε «Η σελίδα δε βρέθηκε»!

Αυτό είναι το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη.

-Την ώρα που προσπαθείτε να διαψεύσετε τις επικρίσεις μας,

την ίδια ώρα μας επιβεβαιώνετε με τον πλέον επίσημο τρόπο, δεδομένου ότι μόλις προχθές προχωρήσατε στην αντικατάσταση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής που εσείς τοποθετήσατε και ο οποίος ήταν ο επιχειρησιακός υπεύθυνος και στα Εξάρχεια και στο Κουκακι και στις εφόδους στους κινηματογράφους, όλη αυτήν την περίοδο των 7 μηνών.

-Την ώρα που ανταλλάσετε μεταξύ σας συγχαρητήρια, Πρωθυπουργός και Υπουργός,

την ίδια ώρα η αποδοχή της πολιτικής σας στον τομέα της ασφάλειας από την ελληνική κοινωνία μειώνεται διαρκώς.

Ξεκινήσατε με 70% θετικές γνώμες και στην πρόσφατη έρευνα της Μέτρον Ανάλυσις για το Βήμα της Κυριακής, οι θετικές γνώμες έχουν πέσει στο 45% με τις αρνητικές γνώμες στο 48%, για πρώτη φορά περισσότερες οι αρνητικές.

-Την ώρα που επιδιώκετε να εμφανίζεστε αφοσιωμένοι στην επίλυση των προβλημάτων των πολιτών,

την ίδια ώρα πυκνώνετε την αδιαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και αυξάνετε την ενασχόλησή σας με περίεργες μπίζνες.

Πριν από λίγες μέρες προχωρήσατε στην πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικά χρονικά ενέργεια να νομοθετήσετε μυστικά κονδύλια στην Πολιτική Προστασία, δηλαδή νομοθετήσατε την από κάθε άποψη απαράδεκτη κι αδικαιολόγητη δυνατότητά σας να διαχειρίζεστε στην Πολιτική Προστασία εκατομμύρια ευρώ, ουσιαστικά χωρίς έλεγχο και παραστατικά.

Ταυτόχρονα, προχωράτε στον ύποπτο διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες προϋπολογισμού 500 εκ€ και πλέον, αδιαφορώντας για την κατηγορία ότι τον έχετε στήσει.

Σας το μεταφέρω ευθέως.

Η πρώτη απόφαση Μητσοτάκη μόλις ανέλαβε καθήκοντα δεν ήταν ούτε για τα εθνικά θέματα, ούτε για την κοινωνία.

Μόλις αναλάβατε σπεύσατε-γιατί άραγε-μέσα σε λίγα 24ωρα να ακυρώσετε έναν διαγωνισμό εγκεκριμένο από την ΕΕ, που βρισκόταν στο τελικό του στάδιο.

Έναν διαγωνισμό που εξασφάλιζε τη συμμετοχή δεκάδων εταιρειών.

Παρόλα αυτά, εσείς προχωράτε σε ένα νέο διαγωνισμό που αλίμονό σας εάν τελικά επιβεβαιωθεί ότι θα επιτρέψει μόνο σε μία ή ελάχιστες εταιρείες να καταθέσουν προσφορά.

Κανονίστε γιατί έτσι όπως το πάτε θα έχετε άσχημα ξεμπερδέματα.

Σας προειδοποιούμε.

-Τελικά. Την ώρα που θα έπρεπε να εφαρμόζετε ένα συνολικό, επιστημονικά συγκροτημένο σχέδιο ασφάλειας κι αντιμετώπισης της εγκληματικότητας,

την ίδια ώρα εσείς απλώς μεθοδεύετε τη μετακίνηση εστιών εγκληματικότητας στους παρακάτω δρόμους από εκεί που τις έχουν εντοπίσει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Για να το αποδείξουμε αυτό θα δώσουμε ενδεικτικά στη δημοσιότητα τώρα, ταυτόχρονα με τη συζήτηση στη Βουλή, ένα πολύ σύντομο βίντεο με εικόνες που καταγράψαμε με τη βοήθεια του left.gr και του δημοσιογράφου Άγγελου Καλοδούκα (καθώς και με τη συμπερίληψη ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ που ως γνωστόν δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ) από δρόμους του κέντρου στους οποίους μετακινήσατε την παραβατικότητα.

Ένα βίντεο που πιστοποιεί πως η πολιτική σας στον τομέα της ασφάλειας έχει τέτοια αποτελέσματα, όπως είναι τα αποτελέσματα που έχει κάποιος που πιέζει από τη μια μεριά ένα μπαλόνι γεμάτο αέρα.

Το μόνο που καταφέρνει είναι απλώς να μεταφέρει τον αέρα που έχει μέσα το μπαλόνι προς την άλλη μεριά του.

Κύριοι της Κυβέρνησης,

Δεν σας κατηγορούμε γιατί δεν εξαφανίσατε την εγκληματικότητα ή γιατί δεν εξουδετερώσατε το Ρουβίκωνα στις 8 Ιουλίου.

Εμείς δεν ισχυριζόμαστε πως υπάρχει μαγικό ραβδί στα θέματα της ασφάλειας.

Με αυτήν την αντίληψη θα συνεχίσουμε να σας ελέγχουμε με τεκμηριωμένο λόγο, χωρίς λαϊκισμούς κι εξαλλοσύνες.

Με αυτήν την αντίληψη θα συνεχίσουμε να δίνουμε συγχαρητήρια όποτε ειδικές υπηρεσίες όπως η αντιτρομοκρατική συνεχίζουν να φέρνουν αποτελέσματα, όπως έκαναν τα τελευταία χρόνια.

Μακριά από εμάς ο ορμπανικού τύπου, αστυνομικός λαϊκισμός του κ.Μητσοτάκη. Ιδίως για προβλήματα με σύνθετα κοινωνικά και οικονομικά αίτια, όπως είναι τα θέματα της εγκληματικότητας και της ασφάλειας.

Σας κατηγορούμε ότι συνειδητά εξαπατήσατε τους πολίτες προεκλογικά.

Σας κατηγορούμε ότι συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε γκεμπελικού τύπου προπαγάνδα εναντίον μας, ακριβώς ίδια με αυτήν που διαχρονικά χρησιμοποιούσαν τα κάθε λογής και ιδιότητας μισθοφόροι της δεξιάς και της ακροδεξιάς.

Σας κατηγορούμε ότι χειρίζεστε τα προβλήματα της ασφάλειας, εντελώς επικοινωνιακά και με σχεδόν μηδενικά αποτελέσματα.

Κυρίως σας κατηγορούμε ότι δίνετε αστυνομικό θέαμα στους πολίτες γιατί δεν έχετε ούτε μπορείτε να τους δώσετε ανάπτυξη, παιδεία και πολιτισμό.

Σας κατηγορούμε ότι μετά από 7 μήνες διακυβέρνησης, το δόγμα σας δεν είναι τελικά το δόγμα «νόμος και τάξη».

Το πραγματικό σας δόγμα στον τομέα της ασφάλειας είναι τελικά το δόγμα

«αστυνομικός λαϊκισμός και μπίζνες».

Μεγάλες κι αδιαφανείς μπίζνες με το δημόσιο χρήμα.

βίντεο

Περισσότερα άρθρα