ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

10 Φεβρουαρίου 2020

Συνέντευξη στην Κυριακάτικη Kontra News και στον δημοσιογράφο Χρήστο Κυμπιζή.

το απάνθρωπο και πλέον απολύτως αποδεδειγμένο σκάνδαλο Νοβάρτις, θα κυνηγάει για πάντα όχι μόνον αυτούς που το διέπραξαν αλλά και αυτούς που επιχείρησαν να το δικαιολογήσουν με τη βρόμικη θεωρία περί δήθεν σκευωρίας.

«-Τι λέτε στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζουν ανησυχία για τη συμμετοχή Πασοκογενών στο κόμμα σας; Εσείς έχετε αντιμετωπιστεί με δυσπιστία λόγω του παρελθόντος σας;

Καμία δυσπιστία. Το αντίθετο. Πέσαμε όλοι μαζί στη δύσκολη μάχη των εθνικών εκλογών, μετά τη μεγάλη ήττα των ευρωεκλογών και καταφέραμε να κάνουμε μέσα σε 20 μέρες το 24%, 32%. Προσωπικά, όπως ίσως θα θυμάστε, από το ξεκίνημα του ΚΙΝΑΛ είχα διατυπώσει την άποψη για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και για αυτό εκδιώχθηκα. Με σταυρό προτίμησης και χωρίς συμμετοχή στην κυβέρνηση, έδωσα όλες μου τις δυνάμεις στον αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ και της προοδευτικής παράταξης με την πεποίθηση πως η επιλογή της Προοδευτικής Συμμαχίας αποτελεί μία συνειδητή κι όχι ευκαιριακή επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Μια επιλογή που συμβαδίζει με την απόφαση να εξελιχθεί σε ένα μαζικό, σύγχρονο κόμμα των πολλών. Η μεγάλη ανασύνθεση της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα, θα συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός πλειοψηφικού ρεύματος, στο οποίο θα συσπειρωθούν και θα βρουν έκφραση όλες εκείνες οι δημοκρατικές δυνάμεις που έχουν συνειδητοποιήσει την επιτακτική ανάγκη απαγκίστρωσης από τη δεξιά διακυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και την υλοποίηση ενός νέου προοδευτικού σχεδίου διακυβέρνησης της χώρας.
Το ΠΑΣΟΚ πράγματι υπήρξε για πολλά χρόνια το κίνημα που εξέφρασε την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κόμμα της ιστορικής και σύγχρονης αριστεράς, έχει πραγματοποιήσει θαρραλέα και πρωτόγνωρα βήματα στην πορεία προς το 3ο Συνέδριό του. Με πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα και ομόφωνα έχει με ειλικρίνεια δώσει τη δυνατότητα σε κάθε προοδευτικό πολίτη να συμμετέχει ισότιμα σε αυτό το ταξίδι. Το ενδεχόμενο μάλιστα να υπάρξει προσθήκη στο όνομα, θα επιβεβαιώσει κατά τη γνώμη μου με τον πλέον επίσημο και οριστικό τρόπο τις αποφάσεις αυτές.

-Ποιες οι αντιρρήσεις σας για το νομοσχέδιο για την πολιτική προστασία που έφερε η κυβέρνηση;

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το εν λόγω νομοσχέδιο , εκφράσαμε τις έντονες αντιρρήσεις μας, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα. Αν και είχαμε ειλικρινά διάθεση συναίνεσης, συνέργειας και συνεργασίας, η κυβέρνηση λειτουργώντας επιπόλαια και αυταρχικά δεν θέλησε να υπάρξει ένας επικοδομητικός διακομματικός διάλογος προς το κοινό συμφέρον της χώρας, σε ένα τόσο κρίσιμο και δύσκολο ζήτημα όπως αυτό της Πολιτικής Προστασίας
Η χώρα έχει ανάγκη από ένα σύγχρονο ,αποτελεσματικό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση μεγάλωσε το-πελατειακό-κράτος, διατήρησε όσα θεσμικά αίτια προκάλεσαν τραγωδίες και θέσπισε μυστικά κονδύλια.
Είναι δυνατόν να θεσπίζονται μυστικά κονδύλια στην Πολιτική Προστασία;
Αυτός είναι ο ορισμός του σκανδάλου!

-Κατηγορείτε τη ΝΔ πως ακολουθεί το δόγμα «νόμου και τάξης». Βλέπουμε όμως στις δημοσκοπήσεις πως μεγάλο μέρος της κοινωνίας έχει θετική γνώμη για αυτή την πολιτική.

Δεν είναι αυτοσκοπός μας να κατηγορούμε την κυβέρνηση για ό,τι κάνει στον τομέα της ασφαλείας. Από την αρχή παραμείναμε προσηλωμένοι στα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με υπευθυνότητα και απολύτως τεκμηριωμένη κριτική. Καμία κριτική που ασκήσαμε δεν αποδείχτηκε λανθασμένη ή λαϊκίστικη. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε σε όλα. Από τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις για το διορισμό του διοικητή της ΕΥΠ, έως τους αστυνομικούς λαϊκισμούς στα Εξάρχεια, από την αύξηση της εγκληματικότητας έως τα μυστικά κονδύλια στην πολιτική προστασία και το κλείσιμο της εθνικής οδού από μια συνηθισμένη χιονόπτωση.
Στους εφτά μήνες διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είχαμε τελικά μια παταγώδη κατάρρευση των αβάσιμων προσδοκιών που είχε προεκλογικά οικοδομήσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης για τα θέματα ασφαλείας. Δεν είναι τυχαίο πως για πρώτη φορά για αυτήν την κυβέρνηση οι αρνητικές γνώμες-σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις για την πολιτική της στον τομέα της ασφάλειας-υπερβαίνουν τις θετικές. Θετικές γνώμες που αρχικά ήταν στα επίπεδα του 70%’ ενώ τώρα είναι λιγότερες από 50%. Αν μάλιστα παρατηρήσει προσεκτικά κάνεις όλη την προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εύκολα εξάγει το συμπέρασμα πως κύριο μέλημά τους είναι να μετακινηθεί η εγκληματικότητα από εκεί που σήμερα βρίσκεται και είναι εντοπισμένη από τα μέσα ενημέρωσης, οπουδήποτε αλλού. Όχι να μειωθεί. Περίτρανη απόδειξη του γεγονότος αυτού αποτελεί η αύξηση της εγκληματικότητας και η διαμαρτυρία των δυσαρεστημένων κατοίκων των Εξαρχείων. Ο κόσμος έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται τον εμπαιγμό της Νέας Δημοκρατίας. Κι αυτή είναι μόνο η αρχή.

-Ποια λύση προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό; Θεωρείτε πως η κατάσταση ήταν καλύτερη επί κυβερνήσεως σας;

Το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα στα νησιά έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις, βρίσκεται εκτός ελέγχου και η κυβέρνηση, αντί να πάρει άμεσα μέτρα αποσυμφόρησης των νησιών, κάνει απλώς εξαγγελίες και παλινωδεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε τα νησιά με 15.000 άτομα εκ των οποίων τα 5.500 στη Μόρια, σήμερα βρίσκονται στα νησιά συνολικά πάνω από 40.000 εκ των οποίων οι 20.000 στη Μόρια. Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης έχουν την αποκλειστική ευθύνη για όλα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στο κολαστήριο. Για όλα όσα συμβαίνουν στη Λέσβο. Για το γεγονός ότι οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, αλλά και οι κάτοικοι ειδικά της Λέσβου, βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε μια κατάσταση η οποία μπορεί να πυροδοτήσει ακραίες συμπεριφορές και να οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις.

-Πιστεύετε πως θα μάθει ο κόσμος τελικά την αλήθεια για τη Novartis; Τι σας έχει κάνει περισσότερο εντύπωση από τις καταθέσεις της προανακριτικής;

Λόγω της ιδιότητάς μου ως μέλος αυτής της προανακριτικής επιτροπής θα αρκεστώ προς το παρόν στο εξής πολιτικό συμπέρασμα:
το απάνθρωπο και απολύτως αποδεδειγμένο πλέον σκάνδαλο Νοβάρτις, θα κυνηγάει για πάντα όχι μόνον αυτούς που το διέπραξαν αλλά και αυτούς που επιχείρησαν να το δικαιολογήσουν με τη βρόμικη θεωρία περί δήθεν σκευωρίας».

σύνδεσμος

Περισσότερα άρθρα