ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

3 Φεβρουαρίου 2020

Ο βουλευτής Β Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Ραγκούσης μιλά στον Διευθυντή του Flash.gr Γιώργο Καραμέρο

Σε μία συνέντευξη που θα συζητηθεί, ο  κ. Ραγκούσης πάει ένα βήμα μπροστά, μετά την εκλογή της πρώτης γυναίκας προέδρου της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου και ζητά να ανοίξει η συζήτηση στην Ελληνική εκκλησία για τη θέση της γυναίκας στους κόλπους της με την χειροτονία γυναικών και άρση του αποκλεισμού τους από την μυστηριακή ιεροσύνη. Απαντά για το νέο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ αποδίδοντας στον Αλέξη Τσίπρα την ιδέα για εσωτερικό δημοψήφισμα των μελών την Άνοιξη και επικροτεί την επιλογή αυτή.

Επισημαίνει επίσης την αναγκαιότητα να γίνουν αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο, εστιάζοντας στο ζήτημα της απόδοσης του επωνύμου στα παιδιά μιας οικογένειας. Χαρακτηρίζει γελοιότητα την επιλογή του πλωτού φράγματος στο Βόρειο Αιγαίο για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών και αξιολογεί ως καθαρά επικοινωνιακή τακτική το λεγόμενο δόγμα Νόμος και Τάξη από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Κύριε Ραγκούση ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη στο Flash.gr. Έχετε ένα κρίσιμο τομέα στην αντιπολίτευση. Τελικά είναι «Νόμος και Τάξη» ή «Αστυνομική βία» αυτό που βλέπουμε από την κυβέρνηση;

Αγαπητέ κ.Καραμέρο δεν είναι "Νόμος και τάξη".  Είναι από πλευράς της κυβέρνησης, απλώς επικοινωνιακή προσπάθεια διαχείρισης ενός υπαρκτού και δύσκολου προβλήματος που έχει στόχο, όχι την επίλυση του, απλώς τη μετακίνησή του. Αν παρατηρήσει κάνεις όλη η προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι να μετακινηθεί η εγκληματικότητα από εκεί που σήμερα βρίσκεται και είναι εντοπισμένη από τα μέσα ενημέρωσης, οπουδήποτε αλλού. Όχι να μειωθεί.

Απόδειξη τώρα αυτού που λέω είναι το γεγονός ότι έχουμε αύξηση της εγκληματικότητας, έχουμε αύξηση της δυσαρέσκειας. Δεν είναι τυχαίο ότι στα Εξάρχεια ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι για την αύξηση της εγκληματικότητας και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι για πρώτη φορά για αυτήν την κυβέρνηση οι αρνητικές γνώμες-σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις για την πολιτική της στον τομέα της ασφάλειας-υπερβαίνουν τις θετικές. Ενώ αυτή η κυβέρνηση ξεκίνησε με 70% θετικές γνώμες.

Ένα κρίσιμο ζήτημα είναι το προσφυγικό. Την εβδομάδα που πέρασε ήρθε στην επικαιρότητα και αυτό το σχέδιο για το πλωτό φράγμα ανακοπής των μεταναστευτικών ροών. Θεωρείτε ότι είναι ένα μέτρο ανάσχεσης των μεταναστευτικών ροών ή είναι κάτι που προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Αν δει κανείς τους χάρτες που  δημοσιεύτηκαν και το σύνολο της ακτογραμμής, τα εκατοντάδες αυτά ναυτικά μίλια καθώς και το πόσο μικρή έκταση πρόκειται να καταλαμβάνουν αυτά τα πλωτά, νομίζω ότι πέραν όλων των θεμάτων που ήδη έχουμε θέσει, μπορεί να συνοψίσει μία αντίδραση λέγοντας ότι: εκεί που τελειώνει η σοβαρότητα για αυτό το πολύ δύσκολο θέμα, παγκόσμιο πρόβλημα, όπως είναι το πρόβλημα της προσφυγιάς, ξεκινάει η γελοιότητα, η κυβερνητική γελοιότητα περί φραγμάτων.

Νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα, δίπλα σε όλα αυτά επαναλαμβάνω που έχουν ήδη διατυπωθεί από πλευράς μας γιατί όντως εδώ εγείρονται θέματα νομιμότητας, θέματα σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Πρόκειται για μία γελοία προσέγγιση όσων θέλουν να ισχυριστούν ότι δήθεν έτσι θα μπορούσε να επιλυθεί αυτό το πολύ δύσκολο πρόβλημα.

Το έτος πολιτικά, κοινοβουλευτικά ξεκίνησε με την εκλογή της νέας προέδρου της Δημοκρατίας της κ. Σακελλαροπούλου η οποία ήταν και επιλογή και πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Πέρα από τις ικανότητες της κ. Σακελλαροπούλου ή τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν, το γεγονός ότι είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος Δημοκρατίας τονίστηκε αρκετά και έφερε και ικανοποίηση, μαζί με τη συναίνεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Πώς κρίνετε την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην αφετηρία της;

Μόνο θετικά. Απλώς θα σας πω σε αυτό το σημείο, επειδή είπατε για ικανοποίηση ότι ναι έφερε ικανοποίηση, θα το επιβεβαιώσω αυτό. Ήταν διάχυτη αυτή η ικανοποίηση στην ελληνική κοινωνία ακριβώς και για αυτό το λόγο. Γιατί ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος Συμβουλίου Επικρατείας πριν από λίγους μήνες, τώρα πρώτη Ελληνίδα Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αυτή η ικανοποίηση νομίζω ότι σχετίζεται με μία επίγνωση, αλλά και συνειδητοποίηση, ότι πράγματι υπάρχουν αδικίες που πρέπει να τελειώνουν, όσον αφορά στην αντιμετώπιση της γυναίκας από την ίδια την κοινωνία ή από θεσμούς της.

Από πολύ παλιά κουβαλάω μέσα μου κάποιες τελείως προσωπικές απόψεις, αλλά δεν θέλω να μπερδευτεί κανείς. Ότι πω τώρα είναι εντελώς προσωπικό. Δεν  δεσμεύω ούτε το χώρο μου, ούτε το κόμμα μου. Μου γέννηθηκε μέσα από αυτό που και εγώ κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι συνιστά αδικία στην αντιμετώπιση της γυναίκας από την ελληνική κοινωνία. Συγκεκριμένα εννοώ την απαγόρευση  να εντάσσεται η γυναίκα-με βάση τις παράδοσεις της Ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας-στην ιεροσύνη, δηλαδή να μην μπορεί να χειροτονείται ιερέας, το οποίο το θεωρώ απολύτως άδικο. Βεβαίως είναι θέμα της εκκλησίας, αλλά νομίζω ότι πρέπει να ανοίξει ένας διάλογος ή για να το πω καλύτερα να συνεχιστεί ένας διάλογος που και θεολογικά έχει ανοίξει από παλιά στους κόλπους της εκκλησίας.

Και η δεύτερη μεγάλη αδικία που νομίζω ότι υφίστανται οι γυναίκες είναι αυτό το θέμα με το επώνυμο. Να πω τώρα ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα.  Η κυρία Σακελλαροπούλου λοιπόν είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αν διάβασα καλά στο βιογραφικό της έχει ένα παιδί. Αυτό το παιδί δεν μπορεί να ονομαστεί, εκτός αν έτσι είχε αποφασιστεί από τους γονείς του όταν γεννήθηκε, Σακελλαροπούλου. Εχει πάρει ήδη ενδεχομένως το επώνυμό του πατέρα.

Όλα αυτά έχουν τις ρίζες τους σε μία εποχή που ο ρόλος της γυναίκας ήταν περιθωριοποιημένος κοινωνικά και επαγγελματικά, κάτι που δεν ισχύει σήμερα. Γι αυτό και φτάσαμε να έχουμε γυναίκα πρόεδρο Συμβουλίου Επικρατείας και γυναίκα πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Νομίζω λοιπόν ότι μία άλλη πολύ μεγάλη συζήτηση που πρέπει να ανοίξει στην ελληνική κοινωνία είναι στο θέμα του οικογενειακού δικαίου. Δηλαδή, ότι ναι οι γονείς μπορεί να αποφασίζουν να δώσουν όποιο ή και τα δύο επώνυμα που θέλουν στο παιδί τους, αλλά να μην καταλήγει ότι αν δεν αποφασίσουν κάτι διαφορετικό θα παίρνει υποχρεωτικά το επώνυμό του πατέρα.Να παίρνει ενδεχομένως το επώνυμο της μητέρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ποιο επώνυμο θα πάρει; Με ποιο θα κατέβει στις επόμενες εκλογές και αν αυτό θα είναι αντικείμενο εσωτερικού δημοψηφίσματος;

Καταρχάς εγώ πιστεύω ότι αυτή η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την εισαγωγή αυτού του νέου θεσμού είναι μία πάρα πολύ θετική, προοδευτική πρόταση. Δηλαδή πραγματικά θεωρώ πολύ προοδευτική εξέλιξη να υπάρξει θεσμοθετημένη διαδικασία σύμφωνα με την οποία για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων είτε συμβουλευτικά-είτε όχι μόνο συμβουλευτικά αλλά και αποφασιστικά-ο λόγος θα δίνεται στα μέλη. Στα μέλη του κόμματος, τα εγγεγραμμένα μέλη. Άρα αυτό από μόνο του νομίζω μία πάρα πολύ θετική εξέλιξη.

(Φωτογραφία από τον πρώτη επίσημη συνάντηση των κ.κ Τσίπρα και Ραγκούση το 2010 όταν ο πρώτος ήταν Υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Παπανδρέου) 

Επίσης θεωρώ ότι πρέπει πολύ σοβαρά να συζητηθεί και το θέμα, όχι της αλλαγής του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αυτό δεν υφίσταται σαν θέμα, ούτε θα έπρεπε να υφίσταται έτσι κι αλλιώς. Αλλά το ενδεχόμενο να υπάρξει μία προσθήκη στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ όπως είπε και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος. Δεν ξέρω ακόμη ποια θα είναι ενδεχομένως αυτή η προσθήκη αλλά είμαι απολύτως βέβαιος ότι μόνο καλό κάνει στη σημερινή εποχή και το ότι καθιερώνεται αυτή η διαδικασία της άμεσης προσφυγής στα μέλη για τη λήψη αποφάσεων αλλά και το γεγονός ότι πάμε να φτιάξουμε ένα μεγάλο σπίτι, ένα γερό σπίτι όχι μόνο για τους ανθρώπους που υπηρέτησαν την ιστορική αριστερά, χρόνια τώρα, αλλά και για τους ανθρώπους που προέρχονται από τον σοσιαλιστικό χώρο, από το χώρο του Πασοκ, καθώς και για τους πολίτες που προέρχονται από το προοδευτικό κέντρο. Και επιθυμώ να κάνουμε ένα συνέδριο, όπως έχει προγραμματιστεί το Μάιο, με σκοπό να βγουν δύο πράγματα.

Το ένα είναι να βγει η χαρά που είχε βγει από το Γαλάτσι, για όσους έρθουν και συμμετάσχουν ως σύνεδροι.Όσοι ακούνε τώρα να λέω Γαλάτσι, θυμούνται αυτή τη μεγάλη εκδήλωση που κάναμε. Ήταν η πρώτη πράξη ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής συμμαχίας που εμφανίστηκε στην ελληνική πολιτική ζωή και θυμάμαι ότι ο κόσμος που έφυγε από το Γαλάτσι, χιλιάδες άνθρωποι, φύγανε πάρα πολύ χαρούμενοι για αυτό που έγινε εκεί. Δεύτερον να προκύψουν νέες ιδέες. Αυτό είναι το μέγα ζητούμενο για μένα. Οι νέες ιδέες.

Υπάρχει περίπτωση το συνέδριο αυτό το Μαΐου να είναι και προεκλογικό συνέδριο με την έννοια των πρόωρων εκλογών που πιθανώς ακολουθήσουν;

Αυτό όπως ξέρετε δεν είναι δική μας απόφαση. Είναι συνταγματικό προνόμιο του πρωθυπουργού.

Πως εκτιμάτε;  Μπορεί να εξελιχθεί έτσι η κατάσταση;  Ηταν μία δύσκολη εβδομάδα για την κυβερνητική πλειοψηφία. Τέθηκε ακόμα και ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για τα ποδοσφαιρικά. Πολλοί λένε ότι στο 18μηνο με τη λίστα μπορεί να λυθούν πολλά στη Νέα Δημοκρατία και η ίδια να "καθαρίσει" με την απλή αναλογική που δεν την θέλει. Λέτε να έχουμε εκλογές;

Πιστεύω ένας πολιτικός που έχει εκλεγεί πρωθυπουργός ως ηγέτης που έχει ένα σχέδιο για τη χώρα, είναι αδύνατον, αδιανόητο να σκεφτεί να καταφύγει σε εκλογές μέσα στον πρώτο ή στο δεύτερο χρόνο. Εάν καταφύγει, τότε σημαίνει ότι δεν έχει τα χαρακτηριστικά του ηγέτη που πήρε την έγκριση από τον Ελληνικό λαό για να εφαρμόσει ένα σχέδιο για το πού θα πάει ο τόπος, που θα πάει η ελληνική κοινωνία. Απόδειξη για αυτό που σας λέω είναι ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν διανοήθηκε να κάνει εκλογές το 1975, ένα χρόνο μετά που τις κέρδισε το 74. Ήταν αδιανόητο να κάνει ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1982 εκλογές ενώ κέρδισε με τον τρόπο που κέρδισε για να εφαρμόσει ένα σχέδιο το 81, όπως και οι μεταγενέστεροι πρωθυπουργοί της χώρας.

Λοιπόν από την ώρα που δεν υπάρχει ένα μείζον πολιτικό ή εθνικό γεγονός πού να επιβάλλει πραγματοποίηση εκλογών μέσα στον πρώτο χρόνο, εγώ σας το λέω πολύ καθαρά ότι αυτό θα είναι απόδειξη ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με έναν ηγέτη, αλλά με έναν ηγετίσκο ο οποίος δεν έχει σχέδιο για τη χώρα και για αυτό καταφεύγει σε εκλογές με τέτοιου τύπου αντανακλαστικά αρπαχτής. Αυτά όλα έχουν μέσα τη λογική της αρπαχτής. Αν έχεις σχέδιο για τη χώρα και είσαι ηγέτης το βάζεις, το εφαρμόζεις και στο τέλος της θητείας όπως το σύνταγμα ορίζει, ζητάς την κρίση του ελληνικού λαού. Σε κάθε περίπτωση θέλω να σας πω ότι εάν αποφασίσει ο κύριος Μητσοτάκης να κάνει εκλογές θα τρίβει  τα μάτια του με πολύ πιο μεγάλη ένταση από την ένταση με την οποία τα έτριβε με το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Κανείς δεν περίμενε, ούτε εκείνος ούτε γενικότερα οι αντίπαλοί μας, ότι εμείς θα καταφέρναμε το 24% των ευρωεκλογών σε 20 μέρες να το κάνουμε 32%. 

8% ανεβήκαμε μέσα σε 20 μέρες και έτριβαν όλοι τα μάτια τους.Λοιπόν τώρα αν, παρόλα αυτά που είπα προηγουμένως, ο κ. Μητσοτάκης καταφύγει σε εκλογές, στο τέλος θα τρίβει με πολύ πιο μεγάλη δύναμη τα μάτια του, από την έκπληξη που θα βιώσει.

Σας ευχαριστώ πολύ

σύνδεσμος

Περισσότερα άρθρα