ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

30 Ιανουαρίου 2020

Ομιλία μου στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Αγαπητέ κύριε Υπουργέ, κυρίες και κυρίου συνάδελφοι, δεν θέλω να προσθέσω τίποτα σε όλα όσα ακούσατε προηγουμένως από τους συνάδελφους που εκπροσωπούν την Αξιωματική Αντιπολίτευση και ιδίως από την Εισηγήτριά μας, την κυρία Καφαντάρη.

Προσέρχομαι σε αυτό το βήμα με ένα - δύο ρητορικά ερωτήματα.

Το πρώτο ρητορικό ερώτημα είναι το εξής: Τι θα ήθελε η ελληνική κοινωνία;

Τι θα ήθελε η πατρίδα μας ακούγοντας, ότι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο έρχεται ένα νέο νομοσχέδιο εκσυγχρονισμού του συστήματος πολιτικής προστασίας;

Τι θα ήθελαν;

Είναι απολύτως βέβαιο ότι από την ώρα που πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, το οποίο καλείται να οργανώσει την ελληνική πολιτεία και τους μηχανισμούς της για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Το πρώτο που θα ήθελα να δει, θα ήταν αυτόν, τον οποίο λαμβάνει τη νομοθετική πρωτοβουλία, δηλαδή, την Κυβέρνηση να επιδεικνύει δύο - τρία πολύ βασικά στοιχεία. Το πρώτο στοιχείο, μία από την αρχή μέχρι το τέλος πραγματική διάθεση συναίνεσης, συνέργειας και συνεργασίας για τη δημιουργία αυτού του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Υπήρξε κάτι τέτοιο;

Ούτε μία στιγμή, τα τυπικά να βγει στη διαβούλευση, όπως είπε, η κυρία Καφαντάρη, εν μέσω γιορτών να φύγει από τη δημόσια διαβούλευση, δηλαδή, να περάσει από το υποχρεωτικό στάδιο, να έρθει εδώ διεκπεραιωτικά και να ψηφιστεί.

Αν για την ψήφο των Αποδήμων, των Ελλήνων Εκλογέων Εξωτερικού, υπήρχαν κάποιοι λόγοι που επέβαλαν στην Κυβέρνηση να συστήσει Διακομματική Επιτροπή για την επεξεργασία του νόμου, που, τελικά, ψηφίστηκε στο Κοινοβούλιο. Εδώ πέρα ειλικρινά υπήρχαν δεκαπλάσιοι λόγοι, για να λειτουργήσει με τέτοιου τύπου συναινετικά αντανακλαστικά η Κυβέρνηση και αντί για αυτό, έχουμε μία από τα γνωστά, τα καλά της συγχωρεμένης, που λέει και ο λαός μας.

Δεύτερον, να σας πω πάρα πολύ ειλικρινά, θα τα ακούσετε στη συνέχεια και από την κυρία Γεροβασίλη, με ποια διάθεση εμείς έχουμε προσέλθει ακόμη και σήμερα στη συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου ή θα αντιμετωπίζαμε μια τέτοια συναινετική πρωτοβουλία από την Κυβέρνησης; Με απόλυτα θετική αντίδραση. Και αυτό γιατί; Γιατί πραγματικά κάναμε την πρόβλεψη, αλλά δυστυχώς, μας διαψεύσατε, ότι θα είχατε, θα σας χαρακτηρίζει μια τέτοια συναινετική λογική και αυτό βασισμένο σε δύο δεδομένα.

Το πρώτο δεδομένο είναι ότι η Κυβέρνηση είδε τα δύσκολα στην πράξη, όπως τα είχαν δει και οι προηγούμενες οι κυβερνήσεις, μάλιστα, για ένα απλό θέμα, όπως ήταν ο μη αποκλεισμός, που, τελικά, δεν απεφεύχθη, του κεντρικού εθνικού οδικού άξονα της χώρας από μία χιονόπτωση, η οποία, δυστυχώς, προέκυψε. Κάνεις δεν χαίρετε για τέτοιες καταστάσεις, άλλα θα έπρεπε να δείξει στην Κυβέρνηση ότι κοίταξε να δεις σκέψου να ήταν και τίποτα πιο σοβαρό αυτό που θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε.

Δεύτερον, ακόμα και σε αυτά τα θέματα, στα οποία έχετε πάει με όλη την επικοινωνιακή δύναμη, έχετε επενδύσει το μεγαλύτερο πολιτικό και επικοινωνιακό κεφάλαιο που διαθέτει μία Κυβέρνηση, που είναι τα θέματα της ασφάλειας, βλέπετε τι συμβαίνει.

Προχθές βγήκε δημοσκόπηση για τα θέματα της ασφάλειας πάνω στα οποία είχε παίξει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ένα πολύ μεγάλο μέρος του προσωπικού, πολιτικού και επικοινωνιακού του κεφαλαίου και για πρώτη φορά οι αρνητικές γνώμες υπερβαίνουν τις θετικές γνώμες για την πολιτική της Κυβέρνησης.

Μια κοινωνία που έχει ζήσει τόσες τραγωδίες πρόσφατες ή παλιότερα το πρώτο και μόνο που θα περίμενε βασικά και πριν από ο,τιδήποτε άλλο θα ήταν αυτή η άλλη λογική η μη παλαιοκομματική λογική.

Αν φύγει κανείς από αυτό και πει εντάξει, δεν τα έκανε αυτά η Κυβέρνηση, εδώ όμως υπάρχει ένα νομοσχέδιο, μπορεί να είναι όμως το τέλειο νομοσχέδιο, το έκαναν μόνοι τους ερήμην των κομμάτων, που σήμερα είναι αντιπολίτευση αύριο θα είναι ξανά κυβέρνηση, όμως μήπως είναι σωστό και καλό το νομοσχέδιο, απάντησα σε αυτό με ένα-δύο παραδείγματα και τελειώνω με αυτό.

Η τραγωδία στο Μάτι δείξατε ένα πρώτο σημάδι επαναφέροντας τον κ. Τσουβάλα, που τότε είχε την ευθύνη για την Ελληνική Αστυνομία αναβαθμισμένο σε Γενικό Γραμματέα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Όμως το Μάτι, αν το αποκωδικοποιήσεις, όπως θα έπρεπε να κάνει κάθε συντεταγμένη Πολιτεία και κάθε υπεύθυνη Κυβέρνηση, απέναντι στο κοινωνικό σύνολο είχε μερικά πολύ κρίσιμα στοιχεία από αποδείχθηκαν καθοριστικά, δυστυχώς, για να χάσουν τη ζωή τους τόσες δεκάδες άνθρωποι τόσο άδικα και με τόσο δραματικό τρόπο.

Ένα από αυτά ήταν η διαδικασία λήψης απόφασης για την εκκένωση. Η διαδικασία λήψης απόφασης για την εκκένωση, όπως αυτή έχει θεσμοθετηθεί με τον νόμο του 2014 επί Υπουργίας, του σημερινού Υπουργού Εξωτερικών του κ. Δένδια, αποδείχτηκε διά γυμνού οφθαλμού με κάθε συνετή και προσεκτική προσέγγιση, για να το δει κανείς αυτό το θέμα, ότι αυτή η διαδικασία λήψης απόφασης για την εκκένωση είχε τρομερό πρόβλημα, είχε ευθύνη. Αυτό από μόνο του θα έπρεπε, να είναι ένα καθοριστικό στοιχείο, για τη μη συνέχιση καταστάσεων που ζήσαμε στο Μάτι.

Και ένα δεύτερο παράδειγμα που θέλω, να χρησιμοποιήσω, γιατί πραγματικά νομίζω, ότι ξεπερνάει κάθε καλή διάθεση και κάθε -αν θέλετε- εμπειρία γιατί υπάρχει εμπειρία νομοθέτησης σε αυτό το Κοινοβούλιο πια δεκαετιών. Είναι δυνατόν, με αφορμή το νομοσχέδιο για την πολιτική προστασία, να θεσπίζεται με μυστικά κονδύλια; Αυτό είναι ο ορισμός του σκανδάλου. Μυστικά κονδύλια στην πολιτική προστασία;

Είχαμε προσέλθει με όλη την καλή διάθεση, να το δούμε συναινετικά, ακούσατε ένα σωρό επιχειρήματα από όλη την αντιπολίτευση. Καταρχάς, δεν είναι τυχαίο, γιατί κι εμείς δεν ξέραμε τις τοποθετήσεις των υπολοίπων κομμάτων εδώ τις ακούσαμε, δεν υπάρχει ένα κόμμα το οποίο δείχνει, ότι αποδέχεται αυτό το νομοσχέδιο, αν μη τι άλλο με μια θετική εκτίμηση.

Δεν ξέρω, τι θα γίνει στην πορεία, θα ακούσουμε τις τελικές εκτιμήσεις των κομμάτων, αλλά οι τοποθετήσεις τους είναι φανερό, ότι εδώ για το μηχανισμό του πως η χώρα θα σβήνει φωτιές και θα αντιμετωπίζει πλημμύρες και φυσικές καταστροφές, ακούτε όλα τα κόμματα να βγαίνουν αρνητικά.

Υπό αυτή την έννοια, προφανώς, και δεν μπορεί κανείς, να αναλάβει την ευθύνη την ιστορική ευθύνη -αν θέλετε- για το γεγονός ότι θα υπερψηφιστεί και από άλλους ένα νομοσχέδιο, που αύριο το πρωί που εύχομαι και ευχόμαστε ποτέ να μη συμβεί κάτι τέτοιο, θα φέρει σε δύσκολη θέση τη ζωή των ανθρώπων.

Σας ευχαριστώ.

Περισσότερα άρθρα