ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

18 Νοεμβρίου 2019

Συνέντευξη στη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά για το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής.

Οι εικόνες των τελευταίων μηνών παραπέμπουν αβίαστα σε σκοτεινές εποχές του τόπου μας, τονίζει το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής

Κύριε Ραγκούση, καταγγέλλετε εγκαθίδρυση αστυνομικού κράτους με αιχμή την εμφάνιση των ΜΑΤ και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ νιώθει ότι η Δημοκρατία απειλείται;

Ο κ. Μητσοτάκης δεν χτίζει ένα σύγχρονο και επιτελικό κράτος. Ενα δεξιό, αστυνομικό κράτος οικοδομεί καθημερινά. Η ασύμμετρη και παντελώς αδικαιολόγητη επιχείρηση της Αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ εναντίον φοιτητών και φοιτητριών είναι απλώς ένα στιγμιότυπο.

Αλλωστε, τους τέσσερις τελευταίους μήνες έχουμε δει αστυνομικούς να συλλαμβάνουν και να τρομοκρατούν πρόσφυγες, μάνες και παιδιά, να συλλαμβάνουν εφήβους σε κινηματογράφους, να κάνουν κινηματογραφική έφοδο σε νυχτερινά κέντρα και να φέρονται σε νεαρά άτομα ωσάν εγκληματίες, και ο κατάλογος δεν τελειώνει εδώ. Οι εικόνες αυτές παραπέμπουν αβίαστα σε σκοτεινές εποχές του τόπου μας. Η αυταρχική παλινόρθωση και η αντικοινωνική πολιτική της Δεξιάς σπέρνουν τον φόβο στους πολίτες και απειλούν τη νεολαία. Αυτή η ανεύθυνη αντιμετώπιση της κυβέρνησης δυναμιτίζει τα θεμέλια της κοινωνικής ειρήνης. Περίτρανη απόδειξη η δήλωση του υπουργού του κ. Μητσοτάκη και επικεφαλής στο παρελθόν της νεολαίας του δικτάτορα Παπαδόπουλου, κ. Βορίδη, πως «το ξύλο είναι στοιχείο αναγκαστικότητας».

Η κυβέρνηση καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ για ανοχή στην ανομία...

Τα προβλήματα ασφάλειας δεν είναι μόνο ένα ελληνικό φαινόμενο που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια. Η εμμονική, επαναλαμβανόμενη επίθεση της κυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ για ανοχή στην ανομία έχει καταντήσει γελοία. Είναι δε πολύ παλιά. Οπως τα τελευταία χρόνια κατηγορείται ο Αλέξης Τσίπρας για ανοχή στην ανομία, έτσι ακριβώς κατηγορείτο ο Ανδρέας Παπανδρέου μέχρι και για αρχηγός της «17 Νοέμβρη». Ιδιοι οι εμπνευστές, ίδιες και επαναλαμβανόμενες οι γελοιότητες. Η Δεξιά δεν ξεχνά τι ανοησίες έλεγε πάντα η Δεξιά.

Από την άλλη, όμως, η Αστυνομία διά της Αντιτρομοκρατικής σημειώνει επιτυχίες, όπως αυτή της εξάρθρωσης της οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα».

Αξίζουν συγχαρητήρια στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα». Η νέα αυτή επιτυχία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας έρχεται σε συνέχεια, μεταξύ άλλων, της σύλληψης στις αρχές του 2019 των στελεχών της τρομοκρατικής οργάνωσης «Πυρήνες της Φωτιάς» Δημητράκη και Σακκά, της εξάρθρωσης της ακροδεξιάς τρομοκρατικής οργάνωσης «Combat 18» το 2018, καθώς και της εξάρθρωσης μεγάλων δικτύων ναρκωτικών στα Εξάρχεια.

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία συνεχίζει να κάνει μια αποτελεσματική δουλειά βάθους. Είναι αυτονόητο και αυταπόδεικτο ότι η κυβέρνηση πρέπει να εργάζεται σοβαρά απέναντι στην τρομοκρατία, χωρίς να εκθέτει το έργο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας σε δημόσια θέα και φυσικά χωρίς να το εκμεταλλεύεται μικροπολιτικά για επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς. Σε αντίθεση με τη σημερινή κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη που λειτουργεί ανεύθυνα χρησιμοποιώντας προπαγανδιστικούς θεατρινισμούς.

Προσφάτως διερωτηθήκατε, με αφορμή δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, μήπως τελικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιδιώκει νέο «Γρηγορόπουλο». Δεν είναι μια παρατραβηγμένη προσέγγιση;

Αντιθέτως. Εγώ απάντησα στον κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ τρεις ημέρες πριν είχε σπεύσει να μας κατηγορήσει προκαταβολικά και προκλητικά, λέγοντας ότι «κάποιοι θέλουν έναν νέο Γρηγορόπουλο». Ο κυνισμός και η ανευθυνότητα με την οποία η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη χρησιμοποιεί την Ελληνική Αστυνομία, με κάθε τρόπο και κάθε κόστος, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πυροδότηση επικίνδυνων καταστάσεων, ιδιαίτερα στον ευαίσθητο κόσμο της νεολαίας.

Αλλωστε κανένας νέος Γρηγορόπουλος δεν μπορεί να υπάρξει, εάν δεν υπάρξει ένας νέος αστυνομικός Κορκονέας. Αυτό το γνωρίζει ο κ. Χρυσοχοΐδης και γι’ αυτό έσπευσε να προβεί σε μια προληπτική διαχείριση κρίσης με τη συγκεκριμένη προβοκατόρικη δήλωση, που βεβαίως τους γύρισε μπούμερανγκ

Τι γίνεται με την προανακριτική, κύριε Ραγκούση; ΝΔ και ΚΙΝΑΛ θεωρούν ότι επιχειρείτε να καλύψετε τη «σκευωρία» προκαλώντας καθυστερήσεις. Θα αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ στρατηγική;

Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ, αναβιώνοντας τη συγκυβέρνησή τους μέσα στην προανακριτική με στόχο τη συσκότιση του σκανδάλου Novartis, κατέφυγαν σε έναν ασύλληπτο νομικίστικο τακτικισμό για την εξαίρεση των κ. Τζανακόπουλου και Πολάκη, καταστρατηγώντας το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, ενώ αρνήθηκαν να εφαρμόσουν για τον εαυτό τους όσα παράνομα εφάρμοσαν για τη μειοψηφία, απορρίπτοντας το αίτημα εξαίρεσης που είχε υποβάλει για τρεις βουλευτές ο συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να ολοκληρώσει η προανακριτική τις εργασίες της και να φωτίσει όλες τις πτυχές αυτού του σκανδάλου. Από την πρώτη στιγμή έχουμε τονίσει ότι η προανακριτική είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποκαλυφθεί ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η «σκευωρία», που δεν είναι άλλη από την προσπάθεια συγκάλυψής του. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε περίπτωση θα παραμείνει προσηλωμένος στην τήρηση της νομιμότητας, του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, όπως επιτάσσουν πάντα ο ρόλος και η παράδοση της δημοκρατικής παράταξης στον τόπο μας. Ως εκ τούτου, η σύνθεση της αντιπροσωπείας μας παραμένει αναλλοίωτη, όπως αυτή ορίστηκε από τον πρόεδρο του κόμματος.

Πάντως, το μεγαλύτερο τμήμα των μέσων ενημέρωσης υιοθετεί την άποψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ έστησε το σκάνδαλο Novartis...

Όσοι επιμένουν να μιλούν για «σκευωρία», τη στιγμή που έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για δωροληψία κατ’ εξακολούθηση στον κ. Λοβέρδο, που η δικαστική έρευνα για δύο πολιτικά πρόσωπα συνεχίζεται και που όπως αποκαλύφθηκε η υπόθεση που αφορά τον κ. Σαμαρά αρχειοθετήθηκε όχι γιατί δεν ευσταθούσαν οι μαρτυρικές καταθέσεις, οι οποίες επιβεβαιώνονται με τα στοιχεία και τα ημερολόγια που κατασχέθηκαν από τη Novartis, αλλά διότι δεν κατέστη εφικτό να εξακριβωθεί τι απέγιναν τα χρήματα που φέρονται να έφτασαν με βαλίτσα στο Μέγαρο Μαξίμου από τον κ. Φρουζή, είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι.

Οσα στοιχεία έχουν δει το φως της δημοσιότητας και όσα ακόμη βρίσκονται στη δικογραφία δεν αφήνουν περιθώρια διάψευσης του υπαρκτού σκανδάλου Novartis. Πέρα όμως από τυχόν ποινικές ευθύνες που συνεχίζει να ερευνά η Δικαιοσύνη, είναι αναμφισβήτητες και οι πολιτικές ευθύνες για το σκάνδαλο αυτό. Αυτές δεν είχαν το θάρρος να τις αναλάβουν. Είναι ήδη βέβαιο πως θα έχουν μετανιώσει για τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής.

Για το θέμα της ψήφου των αποδήμων έχετε καταλήξει; Θα πείτε ναι ή όχι τελικά στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης;

Το σχέδιο νόμου για την ψήφο των αποδήμων που έθεσε υπόψη των κομμάτων το υπουργείο Εσωτερικών δεν ανταποκρίνεται προς το παρόν στα κριτήρια που έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη σύμφωνη με το Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή πρακτική ρύθμιση του θέματος. Αντίστοιχα, μη ικανοποιητική ήταν και η πρόταση για τη νέα παράγραφο 4 του άρθρου 54 που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει τη δική του πρόταση αναθεώρησης, η οποία εξασφαλίζει σε όλους τους Ελληνες και τις Ελληνίδες που ζουν στο εξωτερικό το δικαίωμα ψήφου, καθώς και την εκλογή έως 12 βουλευτών επικρατείας με πλήρη δικαιώματα αποκλειστικά από τους ίδιους. Θέλουμε να υπάρξει συμφωνία και όσα είπαμε στη διακομματική επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών ισχύουν, αλλά πλέον δεν εξαρτάται από εμάς. Από την κυβέρνηση εξαρτάται, στην οποία η δεξιά δεν γνωρίζει τι ποιεί η αριστερά. Αλλη πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος καταθέτει ο κ. Γεραπετρίτης, άλλο σχέδιο νόμου γνωστοποιεί ο κ. Θεοδωρικάκος

σύνδεσμος

Περισσότερα άρθρα