ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

30 Ιανουαρίου 2018

Άρθρο της εφημερίδας "Καθημερινή" στις 29/1/2018

Εφημερίδα "Η Καθημερινή"
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 29.01.2018: 12:44
Ως τις 14 Φεβρουαρίου οι προτάσεις των επιτροπών
Σταύρος Παπαντωνίου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες των επιμέρους επιτροπών που συστάθηκαν στο πρώτο πολιτικό συμβούλιο με αντικείμενο να δημιουργήσουν τον οδικό χάρτη του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Το χρονικό όριο που έχει δοθεί για να παρουσιαστούν πλήρεις προτάσεις είναι η 14η Φεβρουαρίου, με τα πρώτα δείγματα γραφής που θα αποτελέσουν τη βάση του Κινήματος να έχουν ήδη δημιουργηθεί. Μάλιστα, παράλληλα με το Σκοπιανό που είναι αναπόφευκτα στην πρώτη γραμμή, τα πρώτα αποτελέσματα των επιτροπών τέθηκαν επί τάπητος στην πρόσφατη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου που έλαβε χώρα την Παρασκευή. Η «Κ» παρουσιάζει τις πρώτες σκέψεις ανά τομέα.

• Χρονικά πρώτη συνεδρίασε η επιτροπή για το νέο πρόγραμμα υπό τον Γ. Καμίνη. Σκοπός του δημάρχου Αθηναίων είναι να παρουσιάσει κάτι σύγχρονο και πρωτοποριακό, αγγίζοντας ακόμα και θέματα που θεωρούνται ταμπού, όπως οι σχέσεις κράτους – Εκκλησίας. Ο κ. Καμίνης έχει ήδη μία πρώτη καλή «μαγιά» που είναι τα συμπεράσματα της επιτροπής διαλόγου ΠΑΣΟΚ – Ποταμιού, τα οποία είναι στην κατοχή του αλλά και τις θέσεις του τελευταίου συνεδρίου της ΔΗΣΥ.

• Σημαντικός είναι ο τομέας του Στ. Θεοδωράκη. Ο πρόεδρος του Ποταμιού έχει ήδη συγκροτήσει την ομάδα του βάσει τεσσάρων θεματικών τις οποίες συντονίζει η στενή συνεργάτιδά του Λίνα Παπαδάκη. Πρόκειται για τις α) ταυτότητα – συνθήματα, β) ηλεκτρονικές καμπάνιες, γ) ειδικά κοινά και δ) προσέγγιση γυναικών. Βασικός άξονας της επιτροπής είναι να εμπεδωθεί το κεντρικό σύνθημα της Φώφης Γεννηματά πως «οι επόμενες εκλογές θα είναι κούρσα για τρεις», αλλά και να αποκρυσταλλωθεί σε επίπεδο logo και συνθημάτων η δυναμική που απέκτησε το εγχείρημα μετά τη συμμετοχή 210.000 πολιτών.

• «Ο λόγος στα μέλη». Αυτή θα μπορούσε να είναι η επικεφαλίδα της προσπάθειας που ηγείται ο Γ. Ραγκούσης στην επιτροπή Ηλεκτρονικής Δημοκρατίας. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, όλες οι επιτροπές θα δώσουν ένα κείμενο–περίληψη που θα αφορά τον τομέα τους και μαζί 5-6 καίρια ερωτήματα που θα τεθούν όλα σε ηλεκτρονική ψηφοφορία μεταξύ των περίπου 80.000 μελών. Στόχος είναι μέσω αυτής της διαδικασίας κάθε επιτροπή να πάει στο συνέδριο με σαφή θέση που θα συνδιαμορφώσει το τελικό προφίλ του νέου κινήματος.

• «Καινοτόμο» φιλοδοξεί να είναι το νέο καταστατικό ο Θαν. Θεοχαρόπουλος, επικεφαλής του αντίστοιχου τομέα. Από τις μέχρι τώρα διεργασίες προκύπτει ένα καταστατικό το οποίο θα χωρίζει την οργάνωση σε τουλάχιστον 3-4 άξονες.Το πλάνο περιλαμβάνει ακόμα think tanks, τα οποία θα λειτουργούν προπαρασκευαστικά πριν από μεγάλες αποφάσεις, όπως επί παραδείγματι η προετοιμασία ή η ψήφιση ενός νομοσχεδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το νέο καταστατικό θα περιλαμβάνει ασυμβίβαστα όπως αυτό του μέλους Κ.Ε. με κρατική θέση, ενώ θα υπάρχει και όριο θητειών ακόμα και στους βουλευτές, με επικρατέστερες τούτη την ώρα τις τρεις. Σημαντικό να επισημανθεί πως το νέο καταστατικό αφορά ενιαίο κόμμα με τα υπάρχοντα να μπορούν, βάσει σχετικής διατάξεως, να παρατείνουν τον βίο τους μέχρι τις εκλογές.

• «Για την Ελλάδα στην Ευρώπη και στον κόσμο» είναι η επιτροπή υπό τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Με όχημα τις διεθνείς επαφές του ο κ. Παπανδρέου θα παρουσιάσει ένα πλάνο για τον σύγχρονο ρόλο της Ελλάδας.

• Κομβική θεωρείται η επιτροπή της νέας Διακήρυξης που έχει αναλάβει ο ευρωβουλευτής Ν. Ανδρουλάκης. Πρόκειται ουσιαστικά για τη γενέθλια πράξη του νέου φορέα που θα φέρει τα μηνύματα της επόμενης μέρας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η νέα ιδρυτική διακήρυξη θα εστιάζει στα εξής σημεία: Στην παγκοσμιοποίηση και στην «εσφαλμένη άποψη πως η φιλελεύθερη οικονομία αποτελεί πανάκεια για τα προβλήματα». Η διακήρυξη θα επικεντρώνεται και στις οικονομικές ανισότητες, οι οποίες όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά αυξήθηκαν. Ο κεντρικός του άξονας θα εδράζεται στο δίπολο «πρόοδος – συντήρηση» και με όχημα τη Σοσιαλδημοκρατία θα μιλά «για πολιτική ενοποίηση και όχι απλά για μία οικονομική ένωση». Τέλος, θα εστιάζει στα όσα διαδραματίζονται εντός Ελλάδος και κυρίως «στη θεσμική κρίση η οποία δυσχεραίνει την προσπάθεια εθνικής αναδιάταξης».

Περισσότερα άρθρα