ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

14 Ιανουαρίου 2018

Συνέντευξη Γ.Ραγκούση στο Έθνος της Κυριακής και στη δημοσιογράφο Φ.Γιωτάκη.

«Οι 10 μήνες που έρχονται θα κρίνουν την επόμενη 10ετία»

Κύριε Ραγκούση φαίνεται ότι η κυβέρνηση αυτήν την φορά θα κλείσει την αξιολόγηση χωρίς πολύμηνες καθυστερήσεις. Ποια η δική σας αξιολόγηση για το γεγονός αυτό;

- Δύο είναι οι αναντίλεκτες αλήθειες:
Πρώτον, αν όλες οι προηγούμενες αξιολογήσεις των δυο τελευταίων μνημονίων είχαν κλείσει έγκαιρα και χωρίς χρονικές μεταθέσεις στη λήψη μέτρων - που τελικά έτσι κι αλλιώς στο τέλος αποδείχτηκε ότι επρόκειτο να λαμβάνονταν - , τότε οι πολίτες και η οικονομία θα είχαν ζήσει πολύ νωρίτερα ό,τι θετικό πρόκειται να ζήσουν. Δυστυχώς στη χώρα μας έγιναν ιστορικά λάθη. Αποδείχτηκε πως οι χρονοτριβές και οι καθυστερήσεις δήθεν διαπραγματεύσεων ήταν που εγκλώβισαν τον ελληνικό λαό και την οικονομία σε παρατεταμένα μνημόνια.
Δεύτερον, η Ελλάδα εξέρχεται του μνημονίου ως ένας καθαρά αξιόχρεος καταναλωτής. Όχι ως ένας ισχυρόςπαραγωγός. Όχι ως ένας παραγωγός ανταγωνιστικών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θα διαπιστώνουν όλο και περισσότεροι Έλληνες μετά τον Αύγουστο του 2018 ότι ενώ έληξε το 3ο μνημόνιο, η οικονομική τους ζωή παραμένει σε κρίση.

Το 2018 είναι χρονιά-ορόσημο, όπως είπε ο κ. Τσίπρας; Παρότι η κρίση βρίσκεται ακόμη εδώ και θα βρίσκεται επί πολλά χρόνια ακόμη;

- Ξεκίνησε ο 9ος χρόνος της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που μας έπληξε μεταπολεμικά. Οι επόμενοι 10 μήνες θα κρίνουν τα επόμενα 10 χρόνια.
Οι επόμενοι μήνεςπροοιωνίζονται καθοριστικές για τη ζωή των Ελληνίδων και των Ελλήνων αποφάσεις. Ιδίως για τους αβοήθητους Έλληνες, καθώς και για εκείνους που παράγουν και δημιουργούν.
Μνημόνιο, Χρέος, FYROM είναι ανοιχτά εθνικά ζητήματα, για τα οποία οι αποφάσεις πρόκειται να ληφθούν ούτως ή άλλως εντός του 2018.
Πρόκειται για στρατηγικής σημασίας αποφάσεις, που ως εκ τούτου απαιτούν εθνική υπευθυνότητα, εθνική ευαισθησία και εθνική στρατηγική.
Η αρχική πολιτική ευθύνη, δηλαδή ηπρωτοβουλία για τη διαμόρφωση συνθηκών εθνικής συναίνεσης, ανήκει στην κυβέρνηση.
Η υπόλοιπη ευθύνη στην αντιπολίτευση. Μάλιστα εμείς, με τις δηλώσεις της κ. Γεννηματά, τις έχουμε αναλάβει προκαταβολικά. Η εθνική διαχείριση της υπόθεσης της FYROM είναι παράδειγμα προς μίμηση και πρέπει να εξελιχθεί ως εθνικό πρότυπο διαχείρισης μεγάλων εθνικών θεμάτων, όπως
το χρέος και ο μεταμνημονιακός κύκλος.

Οι αποφάσεις που θα ληφθούν εντός του χρόνου θα επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα;

- Εκ των πραγμάτων πρόκειται για αποφάσεις που θα προσδιορίσουν τις πολιτικές συντεταγμένες της επόμενης δεκαετίας, θα καθορίσουν τις στρατηγικές συμμαχίες και τα νέα πολιτικά μέτωπα τελικά πρόκειται να προσδιορίσουν εκ νέου το περιεχόμενο της αντίθεσης προοδευτικό - συντηρητικό.

Για πρώτη φορά τα Σκόπια εγκαταλείπουν την ρητορική του αλυτρωτισμού. Πρέπει η Αθήνα να κλείσει εδώ και τώρα το Σκοπιανό; 

- Υπάρχει πράγματι μεταβολή θέσης από τη νέα ηγεσία της FYROM. Αυτό, άλλωστε, είναι το μοναδικό νέο δεδομένο. Χωρίς αμφιβολία αυτή η εξέλιξη συνιστά μια επιβεβαίωση της εθνικής στρατηγικής, η οποία είχε κρίσιμους σταθμούς την ενδιάμεση συμφωνία του Ανδρέα Παπανδρέου και το βέτο στο Βουκουρέστι. Είναι σπάνιες για τα ελληνικά δεδομένα η υπομονή και η επιμονή με την οποία υπηρετήθηκε αυτή η εθνική στρατηγική από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.
Ωστόσο, αυτή η πολυετής υπομονήδεν πρέπει να εξελιχθεί σε βιασύνη.
Πρέπει να κινηθούμε με βάση την εθνική γραμμή και αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, να επαναληφθεί το βέτο. Αν πάλι χρειαστείτροποποίηση της συμφωνίας του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, τότε αυτή πρέπει να προκύψει από νέο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Μέχρι τότε η μόνη εθνικά αρμόζουσα πολιτική συμπεριφορά είναι η αποφυγή δηλώσεων για το όνομα. Και η ΝΔ πρέπει, επιτέλους, να πάψει να επαναλαμβάνει τον χειρότερο εαυτό της, όπως έκανε με τη FYROM το 1992 και με τη χρεοκοπία το 2010.


Η κεντροαριστερά έκανε όντως το πρώτο βήμα με την εκλογή ηγεσίας. Αρκεί για να πετύχει το εγχείρημα της κυρίας Γεννηματά;

-Νομίζω πως έχει γίνει ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει, καθώς και ό,τι καλύτερο είχε γίνει από το 2011 που ξεκίνησε η αποδόμηση του χώρου μας.
Για εμάς ένα είναι τομεγάλο πρόβλημα. Εννοώ τη μηχανική της πόλωσης που πιέζει εκλογικά το τρίτο κόμμα υπέρ των δύο δημοσκοπικά πρώτων. Γι’ αυτό εφαρμόζοντας προσωπικές πολιτικές που οξύνουν την πόλωση τελικά πυροβολούμε τα πόδια μας.

Αναλάβατε την ευθύνη της Ηλεκτρονικής Δημοκρατίας στο Κίνημα Αλλαγής εν όψει Συνεδρίου.

- Η συνολική δουλειά εν όψει του Συντακτικού Συνεδρίου είναι σημαντική. Σημαντικότατο θα είναι και το θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο, με βάση το οποίο θα γίνουμε το πρώτο κόμμα στην Ελλάδα του οποίου οι λειτουργίες θα διέπονται από τις αρχές της ηλεκτρονικής δημοκρατίας. Ουσιαστικά, πρόκειται για τις σύγχρονες αρχές και αξίες ενός νέου μοντέλου κομματικής λειτουργίας. Πρόκειται για ένα βαθιά ιδεολογικό και πολιτικό ζήτημα που ξεκινά από το θέμα της ουσιαστικής και διαρκούς συμμετοχής των 210.000 μελών και φίλων, μέχρι τη διαφάνεια, τη διαβούλευση και τη δημοκρατική λειτουργία.

Περισσότερα άρθρα