ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

13 Απριλίου 2021

Απάντηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννη Ραγκούση, στον Υπουργό κ. Μ. Βορίδη για το θέμα της κατάργησης της διακομματικής Επιτροπής

Είναι δικαίωμα του κ.Βορίδη να θέλει να χρεωθεί και να χρεώσει το κόμμα του με τη μομφή για νοθεία των νέων ειδικών εκλογικών καταλόγων των Ελλήνων του εξωτερικού, επιμένοντας στην κατάργηση της διακομματικής επιτροπής.

Όμως η αλήθεια που παραμένει γραπτώς αποτυπωμένη και δεν διαψεύδεται με νόθα επιχειρήματα και φθηνούς εξυπνακισμούς είναι η ακόλουθη:

1). Ο έλεγχος νομιμότητας στο σχηματισμό των νέων ειδικών εκλογικών καταλόγων των Ελλήνων εκλογέων εξωτερικού δεν συνδέεται εκ των πραγμάτων μόνο με τις προϋποθέσεις που προβλέφθηκαν από το Νόμο 4648/2019, για τη διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας (ενεργό ΑΦΜ, 2 χρόνια παραμονής στη χώρα κλπ).
Προφανώς συνδέεται και με τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις νομιμότητας, αποφυγής πλαστογραφίας και νοθείας μέσω διπλοψηφίας που οπωσδήποτε πρέπει να ελέγχονται από διακομματική επιτροπή. Ιδίως από την ώρα που εντός των εκλογικών καταλόγων περιλαμβάνονται χιλιάδες θανόντες, καθώς και περίπου 2,5 εκατομμύρια εκλογέων που δεν παρουσιάζονται στις εκλογές εδώ και χρόνια, μεταξύ των οποίων και εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι εξωτερικού που έχουν διακόψει κάθε δεσμό με την Ελλάδα εδώ και δεκαετίες.

2). Ακόμη κι αν υπερψηφιζόταν η κατάργηση των προϋποθέσεων του Νόμου 4648/2019, κανένας λόγος δεν θα υπήρχε να καταργηθεί η διακομματική επιτροπή ελέγχου-καθώς και δειγματοληπτικού ελέγχου-των νέων ειδικών εκλογικών καταλόγων, που για πρώτη φορά θα σχηματιστούν ενόψει εθνικών εκλογών.

3). Λόγο να εισηγηθεί την κατάργηση της διακομματικής επιτροπής έχει μόνον κάποιος που σχεδιάζει να επιχειρήσει να νοθεύσει τους νέους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, όπως δηλαδή ο κ.Βορίδης υπουργός του κ.Μητσοτάκη.

Κατά τα λοιπά, θα πρότεινα στον κ.Βορίδη να μην σπαταλάει με ανοησίες τον ελάχιστο χρόνο που του απομένει μέχρι να απολογηθεί στους Έλληνες πολίτες -είτε ζουν στο εξωτερικό είτε όχι- για το Νόμο 4648/2019, για τον οποίο συστηματικά θριαμβολογεί ο κ. Μητσοτάκης εδώ και ένα χρόνο.

Μετά από 3 μήνες περίπου , λιγότεροι από μόλις 500 Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού, έχουν δηλώσει ενδιαφέρον - στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτουργεί για αυτόν το σκοπό - να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές.​

σύνδεσμος

Περισσότερα άρθρα