Posted on Παρασκευή, 7 Σεπ 2012

Προτείνω

Ελλάδα του μέσου όρου ή του πάτου; του Μίλτου Παύλου

Όταν πρόσφατα βρέθηκα στην Ιταλία για ένα σχετικό συνέδριο εξεπλάγην από το πόσο οι Ιταλοί, ανεξαρτήτως πολιτικής παράταξης, υποστηρίζουν την απόδοση της ιταλικής  ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών και θέλουν να ακολουθήσουν το ελληνικό παράδειγμα  του νόμου 3838/2010 («fallo come i Greci! - κάντο όπως οι Έλληνες!”). 

Μόλις πριν λίγες μέρες μια σχετική έρευνα έδειξε ότι το 72% των Ιταλών επιθυμεί την εισαγωγή του δικαίου του εδάφους και στην Ιταλία όπως και στις υπόλοιπες νοτιοευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες με ανάλογες μεταναστευτικές ροές – Ελλάδα,  Πορτογαλία, Ισπανία. Η σχετική εκστρατεία συγκέντρωσε 200.000 υπογραφές. Μάλιστα ο ίδιος ο - ευρύτατης αποδοχής – Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο έχει δηλώσει πολλές φορές την υποστήριξή τουστη μεταρρύθμιση που θα δώσει επιτέλους τη δυνατότητα των παιδιών που νιώθουν Ιταλοί να αναγνωρίζονται έτσι όχι μόνο από την κοινωνία που τα στηρίζει, αλλά και από το νόμο. Όπως συνέβη και στην Ελλάδα το 2010 αναγνωρίζοντας το ανθρώπινο κεφάλαιο μιας δυναμικής, πολυσθενούς νέας γενιάς με πολλαπλές ταυτότητας – στο οποίο έχουμε ήδη επενδύσει με χρόνια εκπαιδευτικών και άλλων παροχών - και τελικά κάνοντας χάρη στον εαυτό μας.

Μπορεί λοιπόν να σταθεί το επιχείρημα του νέου Υπουργού Εσωτερικών (εδώ και εδώ) περί ανάγκης δυσμενέστερου καθεστώτος απόδοσης ιθαγένειας πιο κοντά στο μέσο όρο; Η απάντηση είναι όχι. Μόνο περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν.
Ο ερευνητής του Δείκτη Πολιτικών Ένταξης Μεταναστών – Migrant Integration Policy Index -MIPEX, Thomas Huddleston εκθέτει αναλυτικά το πώς η Ελλάδα με το τον ν.3838/2010 έφτασε στο μέσο όρο της ΕΕ ενώ ακόμη απέχει από πιο ευνοϊκές ρυθμίσες σε άλλες νοτιοευρωπαϊκές χώρες.

Η Πορτογαλία έχει την ίδια (5 έτη διαμονής των γονέων) ρύθμιση με την Ελλάδα για τη δεύτερη γενιά, 6 έτη για τους ενήλικες, ενώ η Ισπανία απαιτεί μόνο ένα έτος διαμονής για τα παιδιά και  2 έτη για τους ενήλικες. 

Όπως σημειώνεται από τους ερευνητές, σε καμία περίπτωση ο νόμος για την ιθαγένεια, σε καμία χώρα δεν έχει αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα έλξης για τις μεταναστευτικές ροές. Κανένας δεν διακινδυνεύει τη ζωή του για να μεταναστεύσει μόνο και μόνο επειδή ελπίζει ότι μπορεί μετά από μερικές δεκαετίες ίσως και να νομιμοποιηθεί, κατόπιν ίσως συμπληρώσει 7 χρόνια νόμιμης διαμονής και κατόπιν ίσως πολιτογραφηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι η αυστηρότερη πολιτική ιθαγένειας είναι δίκοπο μαχαίρι. Αφενός πλήττει όσους έχοντας στήσει τη ζωή τους στη χώρα επιθυμούν να συμβάλλουν ως πολίτες με πλήρη δικαιώματα και υποχρεώσεις στην κοινωνία – και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα είχαν πολιτογραφηθεί προ πολλού ενώ εδώ ταλαιπωρούνται, λοιδωρούνται ή ξυλοκοπούνται ως μη πολίτες  – αφετέρου όμως στερεί ανάλογα από τη χώρα αυτήν την ευκαιρία-ωφέλεια και τελικά αποτελεί σπατάλη και κοστίζει χρήματα.

Αν η πρώτη γενιά και το φθηνό μεταναστευτικό εργατικό δυναμικό ήταν για την Ελλάδα ένα πορτοφόλι που βρήκε στο δρόμο – και δυστυχώς το σπατάλησε αντί να οικοδομήσει μια μη παρασιτική, ανταγωνιστική και σύγχρονη οικονομία – τώρα τα παιδιά των μεταναστών αποτελούν ένα θησαυρό που έχουμε μέσα στο σπίτι και το 2010 μόλις γλιτώσαμε από το να τον πετάξουμε από το παράθυρο. Ας μην κάνουμε τώρα αυτό το λάθος.

Ακολουθεί η σύγκριση των χωρών του Ευρωπαϊκού νότου με έντονες μεταναστευτικές πιέσεις σε διάγραμμα (όσο πιο μικρή η περιοχή τόσο λιγότερο ευνοϊκή πολιτική πρόσβασης στην ιθαγένεια):

Και εδώ όπως μπορεί να γίνει (σενάριο) με τις μεταβολές που ανακοινώθηκαν:

Από το κόκκινο περίγραμμα βλέπουμε το πώς η Ελληνική πολιτική ιθαγένειας θα συρρικνωθεί και θα είναι λιγότερο ευνοϊκή από όλες τις υπόλοιπες χώρες του Ευρωπαϊκού νότου που δέχονται σημαντικές μεταναστευτικές ροές.

Επιπλέον από το μέσο όρο της Ένωσης το 2010, θα βρεθεί και πάλι στις τελευταίες θέσεις του σχετικού πίνακα σχετικά με τις προϋποθέσεις πολιτογράφησης:

Τα παραπάνω γραφήματα δημιουργήθηκαν μέσα από το εργαλείο ‘play with the data’ του MIPEX. Περισσότερα εδώ για το MIPEX:
http://www.i-red.eu/?i=institute.en.networks.12
www.mipex.eu

*Ο Μίλτος Παύλου είναι Διευθυντής του i-RED

 

 

πηγή : http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=17095

  • Eκτύπωση
  • Share on Twitter 
  • Share on Facebook 
  • Send to a Friend 

Social Media

Δείτε τις ομιλίες και όλα τα video που αφορούν τον Γιάννη Ραγκούση στο κανάλι του στο YouTube