Posted on Τετάρτη, 12 Σεπ 2012

Στίγμα, του Γιώργου Παπαχρήστου, στην εφημερίδα TANEA

Χαμηλό βαρομετρικό στο Μαξίμου
ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ανέφελη την αποψινή συνάντηση του «τρίο Μπελκάντο» (φωτογραφία) που κυβερνά τη χώρα. Αν κρίνω μάλιστα και από τα όσα μου μετέφεραν χθες από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, με παράλληλο σχολιασμό (σε ζωντανή σύνδεση) από το Μαξίμου, έτοιμος είμαι να το εκδώσω το δελτίο χαμηλού βαρομετρικού! Ή μήπως να το μετατρέψω μια και καλή σε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων μετεωρολογικών φαινομένων, και να τελειώνω; Δεν είμαι σίγουρος. Γιατί μπορεί όλα αυτά να μην είναι τίποτε περισσότερο από το κάδρο μέσα στο οποίο θα ενταχθούν τα μέτρα των 11,88 δισ. ευρώ. Τα οποία όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να ληφθούν, αλλά ουδείς επιθυμεί να τα χρεωθεί. Πολύ περισσότερο εξ ολοκλήρου. Και (ενδέχεται να) παίζουν τον «μουντζούρη». Με εμάς όλους θεατές...
«Θα λιμοκτονήσει»
ΠΑΝΤΩΣ κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ (όχι το σύνηθες, πιο κορυφαίο δεν γίνεται - με το οποίο συνομιλώ συχνά) μου μετέφερε την αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να δεχθεί το κόμμα τα μέτρα που επιβάλλει η τρόικα.
- Οι άνθρωποι φαίνεται να μην έχουν διαπραγματευθεί καθόλου. Ο Σαμαράς πιστεύει ότι, αν κάνει το καλό παιδί, θα κερδίσει πόντους. Αλλά πώς να γίνει αυτό, όταν η τρόικα έχει απορρίψει σχεδόν το 50% των μέτρων που της πρότεινε ο Στουρνάρας και απαιτεί και άλλες περικοπές, π.χ. στις συντάξεις; Οταν το 80% των συντάξεων είναι γύρω στα 600 ευρώ, μπορεί να περικοπούν κατά 20% επιπλέον, αφού τους έχουν περικόψει δώρα και επιδόματα; Δεν γίνεται. Θα λιμοκτονήσει ο κόσμος.
 - Συγγνώμη, αλλά τότε δεν περνάνε τα μέτρα; αποτόλμησα την ερώτηση...
- Μπορεί, μου απάντησε δυσοίωνα. Ετσι όπως παρουσιάζεται το πακέτο, δεν είμαι καθόλου βέβαιος για τη συνοχή των κοινοβουλευτικών ομάδων και των τριών κομμάτων. Να το πω απλά: μπορεί να σπάσουν και οι τρεις στην ψηφοφορία...
ΑΚΟΥΩ ήδη τα πρώτα κρακ...
«Δεν δεχόμαστε το πακέτο»
ΣΤΕΛΕΧΟΣ από τη ΔΗΜΑΡ, από αυτά που βρίσκονται πολύ κοντά στον Φώτη Κουβέλη, ήταν το ίδιο ξεκάθαρο:
- Το πακέτο των 11,88 δισ., έτσι όπως το εμφανίζει η κυβέρνηση, δεν περνάει και εμείς δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Προτείναμε σήμερα ισοδύναμα μέτρα ύψους 1,23 δισ. ευρώ. Να προσπαθήσει το υπουργείο Οικονομικών να εντοπίσει και άλλα ισοδύναμα. Πρέπει επιτέλους να ειπωθεί και κανένα «όχι» στην τρόικα.
«Κάνουν πολιτική με αοριστίες»
ΝΑ ΕΙΠΩΘΕΙ. Ποιος (μπορεί να) έχει αντίρρηση; Αλλά το Μαξίμου τα έχει με το ΠΑΣΟΚ:
- Μας «απειλούσαν» επί δυόμισι μήνες για ισοδύναμα μέτρα τα οποία υποτίθεται θα παρουσίαζαν απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικας. Εστειλαν μια επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία βρίθει αοριστιών και ανεδαφικών λύσεων. Ετσι θα κάνουμε πολιτική;
 ΑΠΟΡΩ γιατί ρωτούν εμένα. Σε πιθανό ερώτημα, πάντως, για το τι θα γίνει απόψε στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, θα διακινδυνεύσω την εκτίμηση «μία από τα ίδια». Ητοι, με βάση όλα τα προηγούμενα, δύσκολα θα καταλήξουν σε συμφωνία...
Επιστρέφει η Κοινωνική Θεολογία
Ωσπου να δούμε τι θα συμβεί τελικά, σκέφτομαι να ασχοληθώ με την περίπτωση του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, ο οποίος έχει την εξής καταπληκτική συμπεριφορά: αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί μια χώρα με 11 εκατομμύρια κατοίκους να διαθέτει 485 πανεπιστημιακά τμήματα (και συνακόλουθα το «πάρτι» με τους εκατοντάδες πανεπιστημιακούς που τα συνοδεύουν) και εξαγγέλλει συγχωνεύσεις και καταργήσεις ίσως και μέσα στον Οκτώβριο. Από την άλλη, όμως, προσέξτε τι κάνει:
*** Επαναφέρει σε λειτουργία 28 τμήματα ΑΕΙ, τα οποία είχε καταργήσει ως εντελώς άχρηστα η προκάτοχός του Αννα Διαμαντοπούλου. Μεταξύ αυτών, και το περίφημο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας, πιθανώς λόγω της κρίσης και των συνεχών επικλήσεων προς τον Κύριο «βάλε, Θεέ μου, το χεράκι Σου, να τη γλιτώσουμε»...
- Προς τι αυτή η απόφαση, κύριε υπουργέ; τον ρώτησα.
- Διότι πρέπει να τα δούμε όλα από την αρχή μέσα στο γενικότερο πλαίσιο του σχεδίου «Αθηνά», που θα προβλέπει την αναδιάρθρωση των ΑΕΙ, μου απάντησε.
Αλλά δεν με έπεισε, ομολογώ...
Υπουργός μόνος ψάχνει...
ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ επείσθην για τα προβλήματα του να είναι κανείς τη μία ημέρα πανίσχυρος υπουργός και την επομένη να μην είναι ούτε βουλευτής. Παράδειγμα ο Γιάννης Ραγκούσης (φωτογραφία). Δεν εξελέγη λόγω της εκλογικής πανωλεθρίας του ΠΑΣΟΚ, είναι άνεργος αυτή τη στιγμή και μπορεί να «ψάχνεται» γενικώς πολιτικά, αλλά καλή η πολιτική, όχι όμως όταν προηγουμένως έχεις να επιλύσεις μερικά πολύ πιεστικά ζητήματα (ειδικά όταν δεν έχεις φροντίσει, από ιδεολογία, να κάνεις «καβάντζα» ή «ταμείο»). Οπως για παράδειγμα ότι είσαι ανασφάλιστος, και εσύ και η οικογένειά σου.
ΜΙΛΗΣΑ μαζί του - τον βρήκα στην Πάρο - και μου διεκτραγώδησε την κατάσταση. Τα φέρνει δύσκολα βόλτα, αλλά δεν χάνει την αισιοδοξία του. «Θα το παλέψει», μου είπε.
Τον πιστεύω...
Βιάζονται και κάνουν άστοχες κινήσεις
ΑΛΛΟΣ πρώην υπουργός, με τον οποίο συνομίλησα χθες, ήταν ο συμπαθής Εκτορας Νασιώκας, ο οποίος βρήκε διέξοδο στην ιατρική, την οποία υπηρετούσε προτού ασχοληθεί με την πολιτική.
Εχει ανοίξει ιατρείο στη Λάρισα, είναι πιστοποιημένος στον ΕΟΠΥΥ, και παρακολουθεί από μακριά τα τεκταινόμενα στον χώρο της Κεντροαριστεράς.
- Νομίζω, μου είπε, ότι πολλοί βιάζονται, άλλοι κάνουν άστοχες κινήσεις και ορισμένοι αρνούνται να δουν κατάματα την πραγματικότητα.
- Μετέχετε σε διεργασίες;
- Παρακολουθώ τις εξελίξεις. Μιλάω με κόσμο, αλλά δεν πιστεύω ότι είναι τώρα η ώρα για να υπάρξει κάτι σημαντικό (Ανδρέα μου, συμπληρώνω εγώ)...
Ο ΕΚΤΟΡΑΣ, πλην της ιατρικής, αποφάσισε να ασχοληθεί και με την πεζογραφία. Συνέγραψε πόνημα υπό τον τίτλο «Αγωγιάτης» (καμία σχέση με τον Τσοβόλα...), το οποίο θα παρουσιάσει την 1η Οκτωβρίου στη Στοά του Βιβλίου έχοντας στο πάνελ δύο εν αποστρατεία «ιερά τέρατα» του μεταρρυθμιστικού ρεύματος: τον Αλέκο Παπαδόπουλο και τον Σταύρο Μπένο...
Μανόλο είναι μόνο ένας!
ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ σε αποστράτους, να μην παραλείψω να αναφερθώ στη χθεσινή συνάντηση που είχαν ο νυν και αεί επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Μητσοτάκης με τον νέο γραμματέα του κόμματος Μανώλη Κεφαλογιάννη, εξαιτίας του οποίου δέχθηκα τη «διαμαρτυρία» του συνονόματου (δημοσιογράφου και πρώην ευρωβουλευτή) Μαυρομμάτη. Αφορμή η αποκάλυψη ότι οι φίλοι αποκαλούν τον γραμματέα της ΝΔ «Μανόλο».
- Μανόλο υπάρχει ένας και είμαι εγώ, μου επισήμανε ο φίλτατος Μαυρομμάτης σε τόνο που δεν σήκωνε πολλά πολλά.
Αναγκάστηκα να συμφωνήσω: ως «Μανόλο» έχει πατενταριστεί σαράντα τόσα χρόνια στη δημοσιογραφία.
ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΙ στη συνάντηση Μητσοτάκη - Κεφαλογιάννη για να απορρίψω κακεντρεχή σχόλια, σύμφωνα με τα οποία ο Επίτιμος ανέφερε στον νεόκοπο γραμματέα το όραμά του «για την Ελλάδα του 2050»!

 

πηγή : http://ma.tanea.gr/gnomes/?aid=4751482

  • Eκτύπωση
  • Share on Twitter 
  • Share on Facebook 
  • Send to a Friend 

Social Media

Δείτε τις ομιλίες και όλα τα video που αφορούν τον Γιάννη Ραγκούση στο κανάλι του στο YouTube