ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

19 Φεβρουαρίου 2018

Γ. Ραγκούσης: Η Novartis είναι απόστημα διαπλοκής και πρέπει να σπάσει

Συνέντευξη παραχώρησε ο κ. Γ. Ραγκούσης στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» και τη δημοσιογράφο κυρία Αγγελική Σπανού.

Σας παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης.

Η ατμόσφαιρα γίνεται όλο και πιο τοξική στη δημόσια ζωή; Πώς ξεπερνιέται αυτό;

Πρώτον, με την πλήρη αποπολιτικοποίηση της δικαστικής πλευράς του σκανδάλου Novartis. Δεύτερον, με το να ανοίξει συντεταγμένα η δημόσια συζήτηση για την «ατζέντα: επόμενη Ελλάδα». Η δημόσια συζήτηση για την μεταμνημονιακή Ελλάδα και πως δεν θα γυρίσουμε πίσω, στις ίδιες παθογένειες της μεταπολίτευσης που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία του 2009.

Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις ικανές για να πάνε τα πράγματα προς μια τέτοια κατεύθυνση;

Δε νομίζω ότι χρειάζεται να είναι κανείς πολύ παρατηρητικός για να διαπιστώσει ότι στους τελευταίους δέκα μήνες έχουν συντελεστεί δύο μεταβολές, που βεβαίως δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν θα πάρουν μόνιμα χαρακτηριστικά. Η πρώτη μεταβολή έγινε στο χώρο της κυβερνητικής πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ. Η αλλαγή στον τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον αντιλαμβάνεται την ανάγκη όχι να παραταθούν τα μνημόνια, αλλά να ολοκληρωθούν χωρίς καθυστερήσεις-όπως αυτό πιστοποιήθηκε με το άμεσο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης- καθώς και η αποστασιοποίησή του από τις εθνολαϊκιστικές αντιλήψεις του κ. Καμμένου στο θέμα της FYROM αιτιολογούν την άποψη περί μεταβολής. Η δεύτερη αφορά στον δικό μας χώρο. Η απεξάρτηση από τη ΝΔ, που μέχρι το καλοκαίρι ήταν αδιανόητη, τώρα πλέον θεωρείται μία εύλογη επιλογή. Πιστεύω πως μέσα από τις εκλογές του Νοεμβρίου, επιτεύχθηκε η μετακίνηση του στρατηγικού πολιτικού άξονα της παράταξης.

Είναι το σκάνδαλο Novartis το μεγαλύτερο των τελευταίων δεκαετιών, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση;

Κοιτάξτε μια διαφορετική ανάγνωση για το σκάνδαλο Novartis.

Την Ελλάδα, μεταξύ άλλων, τη χρεοκόπησε μια παρασιτική διαπλοκή με πρωταγωνιστές διεφθαρμένους γιάπηδες της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας στον τομέα του φαρμάκου. Ανώτατα στελέχη ιδιωτικών εταιριών που με κυνισμό αδιαφορούσαν για καρκινοπαθείς που δεν μπορούσαν να αντέξουν το κόστος των φαρμάκων τους. Το απόστημα Novartis είναι ένα τέτοιο υπόδειγμα. Είναι απόστημα διαπλοκής και πρέπει να σπάσει.

Επομένως, εκτός από δικαστικό θέμα, στο οποίο ενδεχομένως εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, η υπόθεση σχετίζεται ευθέως με την προσπάθεια της χώρας να εξουδετερώσει- με τη θέσπιση συγκεκριμένων κανόνων-τις αιτίες που μας οδήγησαν στην πτώχευση. Η εκκαθάριση του σκανδάλου και η παραδειγματική τιμωρία των πραγματικών ενόχων δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση, όμως στην πραγματικότητα υπηρετεί τους ίδιους στόχους με το μνημόνιο, δηλαδή την αντιμετώπιση της πτώχευσης. Ιδού, λοιπόν, η πρόκληση για τη συντεταγμένη κι ευνομούμενη ελληνική πολιτεία, το καθαρό και προοδευτικό πολιτικό σύστημα. Θα μπορέσει να φέρει σε πέρας μόνο του και χωρίς την πίεση της τρόικας αυτήν την υπόθεση; Ή θα φτάσουμε να λέμε «το σκάνδαλο δεν εκκαθαρίστηκε αφού δεν προβλεπόταν στο μνημόνιο»;

Ποιος θα είναι ο πολιτικός αντίκτυπος αυτής της υπόθεσης;

Πιστεύω ότι θα είναι πολύ μεγάλος. Ειδικά για αυτούς που θα τοποθετηθούν στη λάθος πλευρά της ιστορίας θα είναι όλεθρος. Οι πολίτες δεν ανέχονται άλλο πολιτικούς με ελαστική συνείδηση σε θέματα εντιμότητας και δημόσιου ήθους. Οι πολίτες, καλώς ή κακώς, αντιλαμβάνονται δύο στρατόπεδα. Το στρατόπεδο της συγκάλυψης που εκπροσωπεί την παρασιτική Ελλάδα, και το στρατόπεδο του κράτους δικαίου και της εντιμότητας, που εκπροσωπεί τους έλληνες που δημιουργούν, τους αβοήθητους Έλληνες.

Έχουμε ακόμη να δούμε πολλά ή όχι;

Από την ώρα που διεξάγονται δύο παράλληλες έρευνες, μία στην Ελλάδα και μία στις ΗΠΑ, νομίζω πως, ναι, έχουμε πολλά ακόμη να δούμε. Με αποτέλεσμα το γκρι σε κάποιες περιπτώσεις ενδεχομένως να γίνει άσπρο και σε άλλες περιπτώσεις να επιδεινωθεί σε μαύρο.

Το περιεχόμενο της παραίτησης της πρώην εισαγγελέως διαφθοράς κυρίας Ράικου-που υπεβλήθη σε πολιτικά ανύποπτο χρόνο- δεν αφήνει καμία αμφιβολία για την αντικειμενική υπόσταση του οικονομικού εγκλήματος της Novartis.

Μένει να διερευνηθούν οι ευθύνες και ο βαθμός εμπλοκής των προσώπων.

Αν η προανακριτική δεν φέρει στο φως αδικήματα, θα πρόκειται για σκευωρία;

Θα πρόκειται για σκευωρία αν παραπεμφθούν άνθρωποι σε δίκη για κακούργημα χωρίς στοιχεία με ουσιαστική βασιμότητα. Εάν, αντίθετα, πρόσωπα που σήμερα φέρονται να ενέχονται στο σκάνδαλο Novartis τελικά δεν παραπεμφθούν σε δίκη, τότε αυτό δεν θα είναι σκευωρία. Θα είναι απαλλαγή τους από τις κατηγορίες. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω τη θέση, καμία συγκάλυψη ενόχων - καμία πολιτική δολοφονία αθώων, ανεξαρτήτως παράταξης.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μπαίνουν ξανά στο ίδιο κάδρο. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το μετεκλογικό τοπίο;

Η παρασιτική οικονομία μεταπολιτευτικά είχε και συνεχίζει να έχει ως βασικό, αλλά όχι αποκλειστικό, πολιτικό εκπρόσωπο τη ΝΔ.

Αλίμονο αν απλώς παρατηρούμε απαθείς το κακό που πάλι θα μας κάνουν τα κεντροδεξιά σενάρια. Αλίμονο αν επιτρέψουμε η νέα εκδοχή των κεντροδεξιών σεναρίων να στηθεί πάνω στην ανάγκη για νομική συγκάλυψη των ηγετικών στελεχών της παρασιτικής δεξιάς. Ως πότε θα αφήνουμε να συνεχίζει να μας λερώνει ηθικά και πολιτικά η παρασιτική δεξιά; Αρκετά την πληρώσαμε.

Δεν είναι βαριά η σκιά του παλιού πάνω στο νέο που επαγγέλλεται το Κίνημα Αλλαγής;

Πρόσφατα, αλλά έχοντας υπόψη μου μόνο τα ανοιχτά εθνικά θέματα της FYROM, του τέλους του μνημονίου καθώς και της νέας ελάφρυνσης του χρέους είχα διατυπώσει την άποψη ότι οι επόμενοι δέκα μήνες θα κρίνουν τα επόμενα δέκα χρόνια. Μετά και την προσθήκη της αποκάλυψης του σκανδάλου, ισχυρίζομαι με βεβαιότητα ότι οι επόμενοι δέκα μήνες θα καθορίσουν τα επόμενα δέκα χρόνια ιδίως στον προοδευτικό χώρο.

Το σκάνδαλο της Novartis μπορεί να κάνει κακό στο Κίνημα Αλλαγής μόνο αν το Κίνημα Αλλαγής τοποθετηθεί στο θέμα με λάθος τρόπο.

Ξανά μονοψήφιο και μικρό Κίνημα Αλλαγής, και μάλιστα προς χάριν αυτών που χρεοκόπησαν τη χώρα και τώρα χρειάζονται τη συγκάλυψη για προστασία, δεν είναι αυτοθυσία, είναι αυτοκτονία. Και εθελοντές αυτόχειρες δεν πιστεύω πως έχουμε στο προοδευτικό και νεοσύστατο Κίνημα Αλλαγής.

Περισσότερα άρθρα