ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

21 Αυγούστου 2017

Ραγκούσης στο TheCaller: Στην εκλογή αρχηγού από την βάση, θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 100.000 πολίτες

«Υπάρχει μια πραγματική αλλαγή ατμόσφαιρας, υπάρχει μια αναπτέρωση του πολιτικού ηθικού, υπάρχει ξανά ένα μεγάλο ενδιαφέρον για τον προοδευτικό χώρο. Πιστεύω μάλιστα ότι όσο περνούν οι εβδομάδες όλα αυτά τα χαρακτηριστικά όχι μόνο θα παγιώνονται αλλά και θα ενισχύονται» τονίζει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο TheCaller ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης αναφορικά με τις ζυμώσεις που υπάρχουν το τελευταίο διάστημα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη για την ανασυγκρότηση του χώρου.

Γιάννης Ραγκούσης

Όπως, μάλιστα, προσθέτει στην συνέχεια, «εάν δεν μεσολαβήσει κάποιο απρόβλεπτο σοβαρό γεγονός στη χώρα και όλες οι διαδικασίες εξελιχθούν όπως αρμόζει σε έναν πραγματικά προοδευτικό χώρο, τότε η συμμετοχή θα φτάσει σε τέτοιο ύψος που θα κάνει πολλούς να τρίβουν τα μάτια τους. Θα πάει πολύ πάνω από τους 100.000 πολίτες.»

Συνέντευξη στην Ευδοκία Λελεδάκη

Είστε ανοιχτά, υπέρ, στο να δημιουργηθεί ένας νέος ενιαίος προοδευτικός φορέας, είστε όμως υπέρ και στο να καταργηθεί το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα και ως σύμβολο;

Πράγματι, από το καλοκαίρι του 2015 μαζί με φίλους έχουμε ταχθεί ανοιχτά υπέρ της ανάγκης ιδρυσης ενός νέου ενωμένου προοδευτικού φορέα με εκλογή ηγεσίας από την κοινωνική βάση του. Εσείς γνωρίζετε καλά πως τους πρώτους μήνες του 2017 στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, που αποτελεί την βασική πολιτική δύναμη του χώρου, επικρατούσε μία διαφορετική άποψη. Η άποψη ότι «υπάρχει Δημοκρατική Συμπαράταξη και όποιος θέλει να προσχωρήσει σε αυτήν» καθώς και ότι «εκλογή ηγεσίας από τους πολίτες θα έχουμε μόνον εάν ένα κοινοβουλευτικό κόμμα όπως το Ποτάμι αποφασίσει να συμμετέχει». Λίγοι φαντάζομαι θα έχουν ξεχάσει τη δημόσια αντιπαράθεση με αφορμή ένα άτυπο σχόλιο του γραφείου τύπου του ΠΑΣΟΚ. Δείτε τώρα τι συμβαίνει στο προοδευτικό χώρο από την ώρα που αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην δημιουργία της νέας προοδευτικής παράταξης υπό τις εγγυήσεις διαφάνειας της ανεξάρτητης επιτροπής Αλιβιζάτου με εκλογή ηγεσίας από τους προοδευτικούς πολίτες. Υπάρχει μια πραγματική αλλαγή ατμόσφαιρας, υπάρχει μια αναπτέρωση του πολιτικού ηθικού, υπάρχει ξανά ένα μεγάλο ενδιαφέρον για τον προοδευτικό χώρο. Πιστεύω μάλιστα ότι όσο περνούν οι εβδομάδες όλα αυτά τα χαρακτηριστικά όχι μόνο θα παγιώνονται αλλά και θα ενισχύονται. Αναλογιστείτε τι απ' όλα αυτά θα ζούσαμε σήμερα εάν είχαμε επιμείνει στις αντιθέσεις του χειμώνα. Τίποτε. Γι αυτό, χαλάλι και οι δυσάρεστες στιγμές που περάσαμε για να φτάσουμε μέχρι εδώ.

Για το ΠΑΣΟΚ δεν μου απαντήσατε:

Κοιτάξτε, από την ηλικία των 18 ετών μέχρι σήμερα μόνον σε ένα κόμμα γράφτηκα μέλος. Στο ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, γράφτηκα μέλος όχι γιατί κάποια οικογενειακή παράδοση με ωθούσε ή κάποια προσωπική υστεροβουλία, αλλά γιατί έτσι πίστευα ότι μπορώ να βοηθήσω την πατρίδα μου και την ελληνική κοινωνία. Από το ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκα για λόγους συνείδησης να αποχωρήσω τον Οκτώβριο του 2012, όταν για πρώτη φορά και σε μένα γίνονταν γνωστές οι πληροφορίες για τη λίστα Λαγκάρντ.

Τώρα, για να απαντήσω ευθέως στην ερώτησή σας, θα σας πω ότι με βάση τις επίσημες δηλώσεις της κ. Γεννηματά, ο στόχος για τον οποίο όλα εξελίσσονται πλέον έχει καταρχήν αποφασιστεί μέσα στα θεσμοθετημένα όργανα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Σε κάθε περίπτωση, είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, όπως και όλων των άλλων κομμάτων, θα το αποφασίσουν τα μέλη και τα θεσμοθετημένα όργανά του.

Όπως όλα δείχνουν, η εκλογή επικεφαλής από τη βάση για τον νέο ενιαίο φορέα της «Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης» θα γίνει μέσα στους επόμενους μήνες. Εκτιμάτε ότι η συμμετοχή του κόσμου θα είναι μεγάλη;

Εάν δεν μεσολαβήσει κάποιο απρόβλεπτο σοβαρό γεγονός στη χώρα και όλες οι διαδικασίες εξελιχθούν όπως αρμόζει σε έναν πραγματικά προοδευτικό χώρο, τότε η συμμετοχή θα φτάσει σε τέτοιο ύψος που θα κάνει πολλούς να τρίβουν τα μάτια τους. Θα πάει πολύ πάνω από τις 100.000 πολίτες.

Στο συνέδριο της ΔΗΣΥ ακούστηκε μεταξύ άλλων το σύνθημα «Μπροστά και Αριστερά» για το οποίο υπήρξαν και αντιδράσεις. Εσάς, σας βρίσκει αντίθετο αυτή η ιδεολογική κατεύθυνση;

Μπροστά και προοδευτικά, όχι παλαιοκομματικά και συντηρητικά.

Η φράση σας στην ομιλία σας «Το μέλλον μας δε μπορεί να είναι ο Βορίδης και ο Γεωργιάδης», σχολιάστηκε έντονα. Πιστεύετε, όμως, ότι πλέον, οι στόχοι και οι ιδεολογικές κατευθύνσεις μεταξύ ΝΔ και μίας προοδευτικής παράταξης είναι τόσο διαφορετικές;

Είναι πραγματικά μεγάλες οι διαφορές μεταξύ μιας νέας Προοδευτικής Παράταξης όπως την οραματίζομαι και της σημερινής Νέας Δημοκρατίας που ως πολιτικός φορέας, δεν έχει αλλάξει σχεδόν σε τίποτα από τη Νέα Δημοκρατία του 1974.

Η Νέα Δημοκρατία είναι ένας παλαιοκομματικός πολιτικός σχηματισμός που εμπνέεται κι αυτοκαθορίζεται ακόμη από την κρατικοδίαιτη φιλοσοφία και πρακτική. Δεν επιθυμεί να προωθηθούν δομικές μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα ενώ αποτελούν προϋπόθεση για να εξουδετερώσουμε τις αιτίες που μας χρεοκόπησαν. Αγαπητή κ.Λελεδάκη, η χώρα χρεοκόπησε από τη Νέα Δημοκρατία την πενταετία 2004-2009. Επίσης, η Νέα Δημοκρατία ήταν αυτή που άνοιξε τον ασκό του αντιμνημονιακού Αιόλου με αποτέλεσμα η χώρα να έρθει αντιμέτωπη με την τερατογένεση της σημερινής κυβέρνησης. Όπως βεβαίως, η Νέα Δημοκρατία ήταν αυτή που είχε την ιστορική υποχρέωση το 2014 να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο αλλά ο κ.Σαμαράς επέλεξε τότε, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, να αναστείλει την εθνική προσπάθεια και να κοιτάξει το κομματικό συμφέρον τους και πάλι. Όλα αυτά, η ηγεσία της ΝΔ προσπαθεί να τα κρύψει πίσω από το σύνθημα «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει αριστερά» το οποίο αναπαράγεται κυρίως από εκείνους που στο μυαλό τους έχουν την νομή της κρατικής εξουσίας και όχι την προοδευτική αλλαγή της χώρας.

«…Γα να συμπληρώσω τα ιστορικά στοιχεία που παρουσίασε ο Κώστας Λαλιώτης, σας υπενθυμίζω ότι οι πρώτες μεγάλες, αυθαίρετες και καταστροφικές κρατικοποιήσεις έγιναν από τον Κωσταντίνο Καραμανλή στη δεκαετία του 70»

Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις τις τελευταίες ημέρες για το άρθρο του Κώστα Λαλιώτη στο TheCaller και τα ιστορικά στοιχεία που υπήρχαν σε αυτό. Έχουν πολιτικό ενδιαφέρον αυτές οι αντιδράσεις; Εσάς, πως σας φάνηκαν;

Κοιτάξτε, πράγματι έχει μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον η ολομέτωπη αντίδραση συγκεκριμένων κύκλων οι οποίοι από ιδιοτέλεια έχουν καταστήσει σκοπό της ζωής τους την αγιοποίηση του μεταπολιτευτικού ρόλου της Νέας Δημοκρατίας. Όμως, η λογική του «άσπρο-μαύρο» δεν έχει καμία επιρροή και ιδίως από την ώρα που η χώρα χρεοκόπησε, η λογική αυτή τείνει προς τη γελοιότητα.

Επιπλέον, για να συμπληρώσω τα ιστορικά στοιχεία που παρουσίασε ο Κώστας Λαλιώτης, σας υπενθυμίζω ότι οι πρώτες μεγάλες, αυθαίρετες και καταστροφικές κρατικοποιήσεις έγιναν από τον Κωσταντίνο Καραμανλή στη δεκαετία του 70. Έχω υπενθυμίσει στους παλαιότερους κι έχω γνωστοποιήσει στους νεότερους ότι οι ώρες εργασίας μόνο για τους δημοσίους υπαλλήλους, και όχι για τους ιδιωτικούς, μειώθηκαν τον Μάιο του 1981 από την κυβέρνηση Ράλλη. Πρόσφατα, ο καθηγητής Θανάσης Διαμαντόπουλος γνωστοποίησε ότι ακόμη και η λαίλαπα των συνταξιούχων κάτω των 40 ετών ξεκίνησε από την κυβέρνηση του Κωσταντίνου Καραμανλή ο οποίος έδωσε την δυνατότητα να βγουν στη σύνταξη βοηθοί Πανεπιστημίων κάτω των 30 ετών. Ναι, όπως το ακούσατε. Έλληνες πολίτες σε ηλικία κάτω των 30 ετών βγήκαν πρώτη φορά στη σύνταξη με απόφαση των κυβερνήσεων Κωνσταντίνου Καραμανλή. Θα έρθει κάποια άλλη στιγμή να μιλήσουμε ακόμη και για τις επιλογές που έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμαλής το 1975 κατά τη διαμόρφωση του Συντάγματος της 3ης ελληνικής Δημοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, μακάρι να ίσχυαν μόνο οι θετικές επιλογές της ΝΔ, όπως η ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ ή νομιμοποίηση του ΚΚΕ. Όμως η πορεία της στιγματίστηκε από πάρα πολλές ζημιογόνες αποφάσεις για τον τόπο. Όπως ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορούμε να αποσιωπούμε τις αναντίλεκτες ιστορικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ για τη σκοτεινή πλευρά της μεταπολίτευσης. Οι ευθύνες όμως αυτές είναι αυθύπαρκτες και πρέπει να εξετάζονται αυτοτελώς, όπως και ο θετικός πρωταγωνιστικός του ρόλος κατά τη φωτεινή πλευρά της μεταπολίτευσης.

Θα σκεφτόσασταν μετεκλογικά συνεργασία με τη ΝΔ;

Στο συνέδριο της δημοκρατικής Συμπαράταξης διατύπωσα την εξής θέση: «Οφείλουμε να αναμετρηθούμε με τον κρατισμό, τον παλαιοκομματισμό, τον κυβερνητισμό. Ειδικά για τον κυβερνητισμό επιτρέψτε μου να επισημάνω το εξής: Ο κυβερνητισμός είναι μια βαριά ασθένεια του ευρύτερου χώρου που πρέπει οπωσδήποτε να θεραπευτεί. Το «θα συνεργαστώ με όλους για να λύσω προβλήματα των πολιτών» δεν απαιτεί το «θα συγκυβερνήσω». Όπως κάνατε πολύ σωστά και στην περίπτωση που υπερψηφίσατε το σύμφωνο συμβίωσης καθώς και τις νέες θεραπευτικές διατάξεις στο νόμο μας για την απόδοση της ιθαγένειας στα παιδιά των νόμιμων μεταναστών. Ή όπως αύριο μπορεί να γίνει ψηφίζοντας μαζί με τη Νέα Δημοκρατία τη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και στα φυσικά πρόσωπα. Η συμβολή στην επίλυση των προβλημάτων των πολιτών δεν προϋποθέτει τη συγκυβέρνηση. Απεναντίας η αναγέννηση της προοδευτικής παράταξης προϋποθέτει την απαλλαγή της από το σύνδρομο του κυβερνητισμού»

Ο ΣΥΡΙΖΑ του ακροδεξιού Πάνου Καμμένου, ο ΣΥΡΙΖΑ ιστορικό πλυντήριο αυτών που ξόδεψαν τα λεφτά της χώρας και οδήγησαν τον ελληνικό λαό στη χρεοκοπία, θα υποστεί τη Νέμεση, θα πιει μέχρι τέλους το πικρό ποτήρι της «θείας δίκης».

Μετά το κάλεσμα του Νίκου Φίλη και ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να προσεγγίσει την Φώφη Γεννηματά για συνεργασία. Εκτιμάτε ότι υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο;

Ο ΣΥΡΙΖΑ του ακροδεξιού Πάνου Καμμένου, ο ΣΥΡΙΖΑ ιστορικό πλυντήριο αυτών που ξόδεψαν τα λεφτά της χώρας και οδήγησαν τον ελληνικό λαό στη χρεοκοπία, θα υποστεί τη Νέμεση, θα πιει μέχρι τέλους το πικρό ποτήρι της «θείας δίκης».

Γιατί ποιον λόγο πιστεύετε ότι η Δεξιά στην Ελλάδα, κατάφερε να μείνει ενωμένη στα χρόνια της κρίσης, ενώ αντιθέτως ο χώρος της Κεντροαριστεράς κατακερματίστηκε;

Πολλοί οι λόγοι. Σχετικοί με αντικειμενικούς παράγοντες αλλά και το ρόλο προσώπων. Υλικό για τον ιστορικό του μέλλοντος, όχι για τον πολιτικό σχεδιασμό σήμερα που εξελίσσεται η ενοποίηση του προοδευτικού χώρου.

Και για να φύγουμε, τέλος, από την εσωτερική πολιτική σκηνή… Στο ερώτημα Μακρόν ή Κόρμπιν τι θα απαντούσατε;

Στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει ούτε Μακρόν, ούτε Κόρμπιν. Η Ελλάδα δεν είναι Γαλλία διότι δεν έχουμε επιλέξει το πολιτειακό μοντέλο της Προεδρικής Δημοκρατίας και βεβαίως διότι το 2009 χρεοκοπήσαμε. Η Ελλάδα πάλι, δεν είναι Βρετανία διότι δεν έχουμε εθνικό νόμισμα, δεν έχουμε εθνικό νομισματοκοπείο και βεβαίως διότι το 2009 χρεοκοπήσαμε.

Περισσότερα άρθρα