ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

4 Αυγούστου 2017

Γιάννης Ραγκούσης στη «ΜτΚ»:Ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με τη ΝΔ

Ο πρώην υπουργός αναφέρεται στη συστράτευσή του για την ίδρυση νέου φορέα στο χώρο της κεντροαριστεράς, στην κυβέρνηση και σε κάποιες από τις πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα.

Γιάννης Ραγκούσης στη «ΜτΚ»:Ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με τη ΝΔ

Συνέντευξη στον Νίκο Ηλιάδη

Τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να συστρατευτεί στο εγχείρημα για την ίδρυση του νέου φορέα στο χώρο της κεντροαριστεράς εξηγεί στη “ΜτΚ” ο Γιάννης Ραγκούσης. Ο πρώην υπουργός μιλά επίσης για το ενδεχόμενο αυτοδιάλυσης του ΠΑΣΟΚ, καθώς και για το τι θα πρέπει να γίνει με τα χρέη του σε αυτήν την περίπτωση. Απαντά στο ερώτημα εάν θα είναι μεταξύ των διεκδικητών της αρχηγίας του νέου κόμματος στην εκλογή από τη βάση, που προγραμματίζεται για το φθινόπωρο. Επίσης σχολιάζει το ενδεχόμενο μελλοντικής κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ, τις αλλαγές στο “δικό του” “Καλλικράτη” που προωθεί ο Πάνος Σκουρλέτης, αλλά και την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ.

Διατηρούσατε αρχικά επιφυλακτική στάση απέναντι στο εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η παρουσία σας στο συνέδριο θεωρήθηκε έκπληξη. Τι σας έκανε να αλλάξετε γνώμη;

Εδώ και πολλούς μήνες, μαζί με φίλους καλούς, είχαμε ξεκινήσει μία προσπάθεια για την ίδρυση ενός νέου, ενωμένου προοδευτικού φορέα, που την ιδρυτική του πράξη θα την υπογράψουν οι πολίτες και όχι τα στελέχη. Ένας φορέας δηλαδή που θα έχει νέο μητρώο μελών και φίλων, θα εκλέξει την ηγεσία του από την κοινωνική βάση και θα πραγματοποιήσει ένα ιστορικό ιδρυτικό συνέδριο. Αυτοί δεν ήταν όροι, για να συμμετάσχουμε στο εγχείρημα. Ήταν η πεποίθησή μας ότι μόνο έτσι μπορεί ο προοδευτικός χώρος να ξαναβρεί τη ζωντάνια του, την ορμή του και να πρωταγωνιστήσει ξανά στην πολιτική ζωή της χώρας.
Η απόφαση του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την ίδρυση νέου προοδευτικού φορέα με εκλογή ηγεσίας από την κοινωνική βάση, υπό την εποπτεία και επίβλεψη της ανεξάρτητης επιτροπής Δεοντολογίας υπό τον συνταγματολόγο κ. Νίκο Αλιβιζάτο, ικανοποιεί απόλυτα το παραπάνω πλαίσιο. Κι επειδή, κ. Ηλιάδη, θέλω να ανήκω πάντοτε σε αυτούς τους πολιτικούς που ό,τι λένε το εννοούν, θα ήταν αδιανόητο για εμένα να μη συμμετέχω πλέον στην ίδρυση της νέας ενωμένης προοδευτικής παράταξης.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η συγκρότηση του νέου φορέα προϋποθέτει τη διάλυση των κομμάτων που θα συμπράξουν σε αυτόν. Η δική σας θέση ποια είναι;

Το ίδιο το ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει την ίδρυση νέου φορέα. Το ίδιο το ΠΑΣΟΚ έχει πρωταγωνιστήσει στην ίδρυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Προσωπικά ποτέ δεν αξίωσα τη διάλυση κομμάτων, πολύ δε περισσότερο ιστορικών κομμάτων όπως το ΠΑΣΟΚ. Όταν συζητούσαμε με το Ποτάμι, είχα κατ’ επανάληψη δημοσίως δηλώσει ότι δεν απαιτείται η διάλυση του Ποταμιού για να προχωρήσει ένας νέος φορέας στον προοδευτικό χώρο. Πώς λοιπόν τώρα θα μπορούσα να θέσω μία τέτοια εναρκτήρια προϋπόθεση και μάλιστα για το κόμμα στο οποίο έδωσα περίπου τριάντα χρόνια από τη ζωή μου. Προσωπικά θα εργαστώ για έναν νέο, ενιαίο και μεγάλο προοδευτικό φορέα. Για εμένα το καθοριστικό ζήτημα είναι το νέο μητρώο μελών, από το οποίο θα αντλήσει πολιτική νομιμοποίηση το σύνολο της νέας ηγετικής ομάδας. Σε κάθε περίπτωση θέλω ευθέως να επαναλάβω ότι ακόμα και στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ αποφάσιζε να αυτοδιαλυθεί, τα χρέη του θα πρέπει να μεταβιβαστούν στο νέο φορέα υποχρεωτικά. Τέλος, θέλω να στείλω ένα μήνυμα. Όσο λιγότερη συζήτηση κάνουμε για τον εαυτό μας, το κόμμα μας, την πρωτοβουλία μας, τόσο περισσότερη συζήτηση θα μπορέσουμε να κάνουμε για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Υπάρχει, πιστεύετε, έδαφος συνεννόησης με Το Ποτάμι και την Ώρα Αποφάσεων;

Αυτό θα το κρίνουν οι ίδιοι. Είναι φανερό, είναι πασίδηλο πλέον ότι δεν βρισκόμαστε στη φάση των συζητήσεων αλλά στο στάδιο των πράξεων. Η αντίστροφη μέτρηση για την ίδρυση ενός νέου ενωμένου προοδευτικού φορέα έχει ξεκινήσει. Η αντίστροφη μέτρηση για την παρουσίαση στον ελληνικό λαό μιας εναλλακτικής προοδευτικής λύσης απέναντι στον αναχρονιστικό δικομματισμό ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ έχει ξεκινήσει.

Η πρόσφατη συνάντησή σας με τον κ. Αλιβιζάτο έδωσε τροφή σε σενάρια ότι θα θέσετε κι εσείς υποψηφιότητα για την αρχηγία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Σκέφτεστε κάτι τέτοιο;

Πολλά, αν όχι όλα, θα κριθούν από το αν η εκλογή ηγεσίας από την κοινωνική βάση θα καταστεί ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός για τη χώρα. Όχι ένα αδιάφορο για τους πολίτες εσωτερικό θέμα διευθετήσεων ηγετικών φιλοδοξιών. Το μεγάλο στοίχημα είναι να εμπνεύσουμε ξανά τους προοδευτικούς πολίτες. Να τους κάνουμε εμείς υπερήφανους ξανά.
Αυτό λοιπόν που σκέφτομαι είναι να συμβάλω με τον καλύτερο τρόπο στο ξαναζωντάνεμα των εσωτερικών διαδικασιών του προοδευτικού χώρου, στον εμπλουτισμό της προοδευτικής πολιτικής ατζέντας. Κάτι που τόσο πολύ το έχει ανάγκη ο τόπος. Έχω αποφασίσει να δώσω όλες μου τις δυνάμεις και πριν και μετά την ίδρυση της νέας παράταξης. Όποιος κι αν είναι ο επικεφαλής, όποια κι αν θα είναι η πλειοψηφία. Θέλω να ανήκω σε αυτούς που ένωσαν ξανά την προοδευτική παράταξη και όχι σε αυτούς που την κράτησαν διασπασμένη προς όφελος του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη.

Εσχάτως ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να φλερτάρει με την ιδέα συνεργασίας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Υπάρχει, πιστεύετε, τέτοια προοπτική;

Τέτοιες πρωτοβουλίες εκ μέρους του κ. Τσίπρα μόνο ως χιουμοριστικές μπορούν να εκληφθούν. Πολύ καθαρά σας λέω ότι η νέα προοδευτική παράταξη θα επιδιώξει τη στρατηγική ήττα της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, της ηγετικής ομάδας της αριστεράς του Πάνου Καμμένου. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς και τις εκλογικές τάσεις που διαπιστώνονται, μπορεί πράγματι να αμφισβητηθεί ο πολιτικός ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ από έναν νέο ισχυρό προοδευτικό φορέα.

Προοπτική νέας κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ υπάρχει;

Είμαι κατά της λογικής της συγκυβέρνησης, των κρατικών αξιωμάτων και μισθών. Ιδίως της συγκυβέρνησης με τους κυρίους Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη.
Πιστεύω ότι πρέπει να καταπολεμήσουμε την ασθένεια του κυβερνητισμού.
Στη δική μου αντίληψη απόλυτη προτεραιότητα έχει η επίλυση των προβλημάτων των πολιτών. Για να μειωθεί η φορολογία στις επιχειρήσεις και στα φυσικά πρόσωπα δεν θα δίσταζα να συνεννοηθώ με τη ΝΔ. Για το σύμφωνο συμβίωσης και για την απόδοση της ιθαγένειας σε παιδιά νόμιμων μεταναστών θα ψήφιζα μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Σκουρλέτης προωθεί νομοσχέδιο για αλλαγές στον “Καλλικράτη”, τον οποίο νομοθετήσατε εσείς. Πώς τις κρίνετε;

Κλασικός μεταπολιτευτικός παλαιοκομματισμός. Κανένα σχέδιο, κανένα όραμα, καμία ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου της αυτοδιοίκησης. Μόνο πελατειακή λογική.

Πώς σχολιάζετε το νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, το οποίο έγινε πλέον νόμος του κράτους;

Η κρατικοποίηση της κρατικοδίαιτης ιδιωτικής οικονομίας είναι η αποθέωση του πολιτικού συντηρητισμού. Φτιάχνουν ακόμη μία ελλειμματική ΔΕΚΟ, για να λύσουν ένα υπαρκτό πρόβλημα. Αδιαφορούν για το συμφέρον των πολλών. Προσβάλλουν την αυτοδιοίκηση και το σύγχρονο ρόλο της. Αγνοούν τα σύγχρονα μοντέλα διαχείρισης αστικών συγκοινωνιών. Ο σχεδιασμός του συγκοινωνιακού έργου είναι αρμοδιότητα της αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, η εκτέλεσή του θα έπρεπε να ανατεθεί σε ιδιωτικά μετοχικά σχήματα, που θα αποτρέψουν μονοπωλιακές συνθήκες.

Περισσότερα άρθρα